Τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη που προσφέρει η δέσμευση, χρήση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS), τους 4 βασικούς άξονες πάνω στους οποίους κινείται η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και τον νέο καταλυτικό ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό, ανέδειξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη σημερινή συζήτηση ολοκληρώνεται η επεξεργασία και ψήφιση από τη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για τη δέσμευση, χρήση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα – Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/31/ΕΚ…», που αφορά τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

Αναφερόμενος στο CCS, ο Υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για μια τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να μην εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Το δεσμεύει από βιομηχανικές μονάδες, το μεταφέρει με ασφάλεια και το αποθηκεύει σε φυσικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Διευκρίνισε ότι η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται ήδη εδώ και δεκαετίες σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ.

«Η τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί μια άμεσα εφαρμόσιμη τεχνική λύση, καθώς και μια στρατηγική επιλογή», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μείωσης εκπομπών και τοποθετεί την Ελλάδα στις χώρες που προχωρούν γρήγορα στην υιοθέτηση καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών.

Ο κ. Παπασταύρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημόσια ασφάλεια, παραθέτοντας τις εξής δικλείδες προστασίας που προβλέπει το νομοσχέδιο:

  • σύστημα τακτικών και έκτακτων περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων,
  • υποβολή εκθέσεων και σχεδίου παρακολούθησης από τον φορέα εκμετάλλευσης προς την ΕΔΕΥΕΠ,
  • χρηματικές εγγυήσεις,
  • ασφάλιση των έργων,
  • σύστημα κυρώσεων, ποινικών και διοικητικών, ακόμη και ανάκληση άδειας.

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση παραμένει συνεπής στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της: «Το CCS δεν είναι μελλοντική επιλογή, αλλά κεντρικός πυλώνας της εθνικής στρατηγικής μετριασμού εκπομπών», προσθέτοντας ότι αποτελεί βασικό εργαλείο της εθνικής πολιτικής για την κλιματική ουδετερότητα και έχει ενσωματωθεί στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Η ένταξη των τεχνολογιών CCS στο ΕΣΕΚ είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να επιτύχει:

  • τους εθνικούς στόχους μείωσης εκπομπών έως το 2030,
  • τη συμβολή στον ευρωπαϊκό στόχο κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050,
  • τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας κρίσιμων βιομηχανικών κλάδων.

Για τις τιμές του ρεύματος

Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν 21% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 1ο εξάμηνο του 2025, κατατάσσοντας τη χώρα στη 18η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το Πακέτο για τα Δίκτυα 

Ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Grids Package της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 15 Δεκεμβρίου, και που, όπως είπε, «δικαιώνει την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη» για την ανάδειξη των δικτύων σε ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Οι 4 άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης

Ο κ. Παπασταύρου περιέγραψε τους τέσσερις στρατηγικούς άξονες:

  1. Επένδυση στις υποδομές και την ανθεκτικότητα των δικτύων,
  2. Εξωστρέφεια και ανάπτυξη νέων διαδρομών ενέργειας,
  3. Μετατροπή της Ελλάδας σε παραγωγό και εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας,
  4. Ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, με την είσοδο των δύο αμερικανικών κολοσσών ExxonMobil (Ιόνιο) και Chevron (νότια Κρήτης και Πελοποννήσου).

«Η ένταξη της Ελλάδας στον ευρύτερο ενεργειακό μετασχηματισμό της Ευρώπης είναι προφανώς απόρροια της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο Υπουργός τόνισε ότι η συγκυρία είναι απαιτητική και επισφαλής, αλλά και ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για την περιβαλλοντική προστασία. «Όμως κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, χτίζουμε ισχυρές συμμαχίες, επενδύουμε σε σύγχρονες τεχνολογίες και δεξιότητες, δυναμώνουμε την Πατρίδα μας και τους ανθρώπους της και προχωρούμε μπροστά, με σχέδιο και εθνική αυτοπεποίθηση».