Τον καθοριστικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας, ανέδειξε ο Σταύρος Καλαφάτης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολιτική» και στην ιστοσελίδα MyPortal.gr. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι η στρατηγική κατεύθυνση του υπουργείου είναι η σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, με στόχο την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σημείωσε, η καινοτομία βασίζεται στη δημιουργία νέας γνώσης, και για τον λόγο αυτό, η ενίσχυση της συμμετοχής της στον οικονομικό σχεδιασμό θεωρείται θεμελιώδης για την ανάπτυξη της χώρας. «Είναι ο μόνος δρόμος για να μειώσουμε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις φόρων και αυξημένα εισοδήματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι από το 2019 έως σήμερα έχουν αυξηθεί αισθητά οι δαπάνες για έρευνα και καινοτομία, από 1,26% του ΑΕΠ σε 1,49% το 2023 – μια αύξηση της τάξης του 18,3%. Παράλληλα, ο αριθμός των ερευνητών σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ενισχύθηκε κατά 31,2%, ενώ ο δείκτης καινοτομίας της χώρας ανέβηκε από 69,6/100 το 2019 σε 85,3/100 το 2024 – κατακτώντας την 5η θέση στην Ε.Ε., σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Elevate Greece, το Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν 938 startups. Όπως τόνισε, στόχος είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης και της εξωστρέφειας των νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο πρόγραμμα Golden Visa, που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών να επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startups του Elevate Greece, υπό την προϋπόθεση δημιουργίας δύο νέων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις spin-off επιχειρήσεις που έχουν προκύψει από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, ως καρπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα.
Τέλος, ο κ. Καλαφάτης παρουσίασε το πρόγραμμα «ΕΡΕΥΝΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», που προβλέπει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, με εκπτώσεις που κυμαίνονται από 200% έως και 315% των κερδών.
Επίσης ανέφερε: «Ό,τι κάνουμε τα τελευταία χρόνια έχει στόχο να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα συνολικά και γι΄ αυτό όπως διαπιστώνεται η χώρα έχει κατακτήσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου», κατέληξε, προσθέτοντας ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχει οδηγήσει ήδη στην επιστροφή σημαντικού αριθμού Ελλήνων που είχαν μεταναστεύσει την περίοδο της κρίσης.