Τη φιλόδοξη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ για τον ρόλο της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, κ. Γεώργιος Στάσσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου AI & Tech Summit 2025, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα του περιοδικού Politico.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο του Politico, James Fernyhough, ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέπτυξε το πλάνο επενδύσεων ύψους 5,75 δισ. ευρώ, το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία πράσινων ενεργειακών υποδομών και υπερσύγχρονων κέντρων δεδομένων (mega data centers). Οι εγκαταστάσεις αυτές σχεδιάζεται να ανεγερθούν στις εκτάσεις των πρώην λιγνιτωρυχείων της επιχείρησης, με στόχο τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε ευρωπαϊκό κόμβο καθαρής ενέργειας και τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).
Ο κ. Στάσσης τόνισε πως η μετάβαση από τον λιγνίτη στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την πράσινη βιομηχανική μετάβαση και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, υπογράμμισε τη στρατηγική σύνδεση μεταξύ της ενεργειακής μετάβασης και των αυξανόμενων απαιτήσεων του ψηφιακού κόσμου.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργούν τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. Η παραγωγή ενέργειας σε μαζική κλίμακα είναι πλέον κρίσιμη, και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας καλούνται να δώσουν λύσεις σε ένα πρόβλημα που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής ενέργειας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο CEO της ΔΕΗ.
Το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, ύψους €5,75 δισ. ευρώ, στις πρώην λιγνιτικές εκτάσεις στη Δυτική Μακεδονία, περιλαμβάνει πάνω από 3.000 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, νέες σύγχρονες μονάδες συμβατικής και εναλλακτικής παραγωγής και 860 MW αποθήκευσης.
Αυτή η πράσινη ενέργεια, εκτός από τις ανάγκες της χώρας, θα μπορεί να τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο datacenter στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη που θα δημιουργηθεί στην περιοχή, καθώς το πλάνο της ΔΕΗ είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη με τη δημιουργία ενός νέου mega data center 300 MW (επεκτάσιμο μέχρι και 1.000 MW) στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, η παροχή της ενέργειας στο mega data center θα γίνεται behind the meter, δηλαδή οι ανάγκες του δε θα επιβαρύνουν το σύστημα ενέργειας της χώρας.
«Θεωρούμε ότι οι πρώην λιγνιτικές περιοχές είναι το καλύτερο σημείο στην Ευρώπη για την κατασκευή data centers», καθώς συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη φιλοξενία data centers μεγάλης κλίμακαςκαι υποδομών τεχνολογίας. Η ΔΕΗ διαθέτει εκτάσεις ιδιοκτησίας της, με άμεσα διαθέσιμη βιομηχανική γη, χωρίς αδειοδοτικά εμπόδια και ισχυρές ενεργειακές υποδομές στην περιοχή. Το διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, με παραγωγή από ΑΠΕ, φυσικό αέριο, αντλησιοταμίευση, και μπαταρίες, διασφαλίζει την αξιόπιστη και πράσινη παροχή ενέργειας. Παράλληλα, η περιοχή διαθέτει πλούσιους υδάτινους πόρους, απαραίτητους για τις ανάγκες ψύξης, έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό με τεχνογνωσία σε μεγάλα έργα, καθώς και ισχυρές διασυνδέσεις υψηλής τάσης.
Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμες υποδομές για την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, του cloud computing και προηγμένων υπηρεσιών ανάλυσης, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας και δίνοντας νέα προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας για την περιοχή και τους κατοίκους της.
Μιλώντας για τις ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν με πράσινη ενέργεια το data center, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ σχολίασε: «Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα αντίστοιχο έργο στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Ιταλία, και όλα αυτά τα σημεία διασυνδεδεμένα μεταξύ τους με οπτικές ίνες να συνεργάζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στην κάθε περιοχή».
Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζονται νέες Ευρωπαϊκές πολιτικές για την κατασκευή του mega datacenter, o κ. Στάσσης, ανέφερε: «Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε πρόσθετες πολιτικές από την Ευρώπη για να κάνουμε τη δουλειά μας, την κατασκευή των υποδομών. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ευρύτερη συζήτηση εντός της ΕΕ, των πολιτών και των φορέων της, σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και το ηθικό πλαίσιο που θα την περιβάλλει. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε».