Θέμα δημοκρατίας είναι για τον Σταμάτη Μαλέλη η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Με λιτό και περιεκτικό λόγο, ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του Mega και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μίλησε στο «m» για τις πολιτικές εξελίξεις. Αναφέρθηκε στους στόχους του ΠΑΣΟΚ, που «πρέπει να εκφράσει και πάλι τα λαϊκά στρώματα», αναλύει τους λόγους, για τους οποίους θα αλλάξει η κυβέρνηση τον εκλογικό νόμο, ενώ δίνει και το στίγμα των προθέσεών του για την περιφέρεια, με αιχμές ακόμα και για στελέχη του κόμματός του που στηρίζουν τον σημερινό περιφερειάρχη.

 

Στη Βίκυ Πολύζου

 

Εχετε καταλάβει, κύριε Μαλέλη, για ποιον λόγο παρακολουθούσαν το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη;

Δεν έχω καταλάβει αφού κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει μπει στον κόπο να απαντήσει επί της ουσίας. Και ένα μείζον θεσμικό θέμα δεν μπορεί να ξεπερνιέται έτσι. Είναι θέμα δημοκρατίας να φωτιστούν όλες οι πλευρές αυτής της υπόθεσης. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη για να χρησιμοποιήσουν πολιτικά τις όποιες επικοινωνίες του.

 

Παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και, αν ναι, από ποιους;

Δεν μπορώ να ξέρω εάν και ποιοι άλλοι παρακολουθούνται. Θεωρώ απαράδεκτο να παρακολουθούνται πολιτικοί. Πολύ περισσότερο εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού. Πρέπει να τελειώσουμε με όλες αυτές τις αμαρτίες του παρελθόντος

 

Φέρει ευθύνη ο πρωθυπουργός; Σας ρωτώ διότι και από το ΠΑΣΟΚ έστρεψαν προς το Μαξίμου τα βέλη τους, παρά την άμεση απομάκρυνση των εμπλεκομένων στην υπόθεση…

Ναι, φυσικά έχει ευθύνη είτε ήξερε είτε όχι. Εάν ήξερε, έπρεπε να το σταματήσει αμέσως και να απομακρύνει τους εμπλεκόμενους. Εάν όχι, είναι επικίνδυνο να μην ξέρει ο πρωθυπουργός ότι πολιτικός που διεκδικεί την αρχηγία του τρίτου κόμματος παρακολουθείται για εθνικούς λόγους.

 

Μπορούν οι εξελίξεις για την ΕΥΠ να επισπεύσουν τις εκλογές;

Είναι πολύ πιθανόν, αλλά νομίζω ότι μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι δημοσκοπήσεις και η πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η ΝΔ βλέπει ότι αδυνατεί να πετύχει την αυτοδυναμία. Βλέπει επίσης ότι δύσκολα θα βρει συμμάχους την επόμενη μέρα. Αρα είναι πιθανόν να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου κατεβάζοντας τον πήχη της αυτοδυναμίας.

 

Μήπως, όμως, ήταν θετική για την κοινωνία η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ολοκληρώσει η κυβέρνηση την τετραετία;

Δεν το ξέρω. Ερχεται ένας δύσκολος χειμώνας για τους πολίτες. Δεν ξέρω εάν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει τις πιέσεις που θα δεχθεί. Οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια μπροστά στο τσουνάμι που έρχεται. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αυτόν τον χειμώνα εν μέσω πρωτόγνωρων καταστάσεων.

 

Γιατί εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την αντιπολιτευτική γραμμή του στη ρητορική ότι η κυβέρνηση ελέγχει και χειραγωγεί την ενημέρωση;

Νομίζω ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Νομίζω ότι η αντιπολίτευση, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να επικεντρώσουν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

 

Θα πάμε σε ανασχηματισμό; Τι λένε οι πληροφορίες σας;

Θα πάμε σε ανασχηματισμό ή εκλογές. Κάτι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Εάν πάντως γίνει ανασχηματισμός, θα πρέπει να σηματοδοτεί κάποιες αλλαγές και να μην είναι επικοινωνιακός.

 

Ποιος μπορεί να είναι ο ρεαλιστικός στόχος του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές;

Ξεκάθαρα το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του μικρομεσαίου! Οι στόχοι του δεν μπορεί να είναι το 13-14%. Ο στόχος του θα πρέπει να είναι οι αλλαγές που απαιτούνται στην ελληνική κοινωνία. Για να γίνει αυτό η δύναμή του θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί και κυρίως να μεγαλώσει η παρέμβασή του στην ίδια την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει και πάλι τα λαϊκά στρώματα. Θα πρέπει και πάλι να γίνει η ελπίδα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των κοινωνικά αδυνάτων. Μία μονάδα παραπάνω-μία μονάδα παρακάτω δεν μου λέει τίποτα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωταγωνιστήσει.

 

Θα διεκδικήσετε την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ή άλλαξε κάτι;

Ναι, θα διεκδικήσω την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γιατί θέλω να σταματήσω τη λαϊκιστική ακροδεξιά πολιτική που εφαρμόζει η υπάρχουσα περιφερειακή αρχή. Φαντασθείτε ότι τη μία μέρα ο περιφερειάρχης δηλώνει ότι παρακολουθείται και την άλλη ότι απλώς χαριεντιζόταν. Χαριεντιζόταν δηλαδή με ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα. Ειλικρινά θα ήθελα να ρωτήσω και κάποια ελάχιστα στελέχη του κόμματός μου, που ακόμη και τώρα τον ακολουθούν, πώς κρίνουν αυτόν τον χαριεντισμό! Είναι ικανοποιημένοι που στηρίζουν έναν πολιτικό που ειρωνεύεται τον πρόεδρο του κόμματός τους;

 

Ποιο είναι το πλάνο σας;

Η ανάπτυξη. Επικέντρωση στο πώς θα αλλάξουμε επίπεδο στο Βόρειο Αιγαίο. Τέλος στον λαϊκισμό, τη ρουσφετολογία, τις απευθείας αναθέσεις, που θα ελεγχθούν όλες, τη μικροπολιτική, την… επιδότηση ορισμένων ιστοσελίδων και τα έργα που παραμένουν μόνο στις μακέτες.