Τον μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της εκδήλωσης με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική» που διοργανώνει το υπουργείο Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μέσα στην 4ετία η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση κ.λπ. και αυτό επιτεύχθηκε με μέτρα που ανήλθαν συνολικά τα 57 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας, είπε πως η κυβέρνηση έκανε ό,τι υποσχέθηκε, παρά τις ανατροπές και τις διαδοχικές κρίσεις, χτίζοντας νέα σχέση με τους πολίτες. “Καταφέραμε συλλογικά η οικονομία μας να διακρίνεται σήμερα για υψηλή ανθεκτικότητα και δυναμική”, τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσσε ότι “η χώρα μας σε αυτό τον μεγάλο, δύσκολο, σκληρό αγώνα που έδωσε τα 4 χρόνια δεν ήταν μόνη αλλά είχε ισχυρό εταίρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Υπογράμμισε στην κατεύθυνση αυτή τον ισχυρό ρόλο που είχε ο πρόεδρος του Eurogroup που δρομολόγησε λύσεις και συνέβαλε σε καθοριστικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία.

Aναφρόμενος στα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, είπε: Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως για τη μεσαία τάξη. θεσπίσαμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού, στηρίξαμε τους πολίτες σε κάθε κρίση. Ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με παρεμβάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των συντάξεων, προγράμματα για προσιτή στέγη σε νέα ζευγάρια. Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από το 2019. Υλοποιήσαμε αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας, εκσυγχρονίσαμε δημόσια περιουσία όπως το Ελληνικό, εξυγιάναμε επιχειρήσεις όπως τα ναυπηγεία, εφαρμόσαμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Εφαρμόσαμε συνετή δημιοσονομική πολιτική και διορατική εκδοτική στρατηγική. Έτσι καθίσταται απολύτως εφικτή η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023.