«Η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα έχει επιπτώσεις και στη χώρα μας», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ακόμα, σημείωσε πως αυτές συναρτώνται από το πόσο η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει τις συνέπειες άλλων κρίσεων.

Προανήγγειλε, μάλιστα, τη δημοσιοποίηση στοιχείων που θα δείχνουν ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 είναι καλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ είπε πως όταν διαπιστώνεται ότι κάποιες πηγές εσόδων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά, θα αξιοποιούνται.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η μεγάλη αύξηση των εσόδων οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη.

Επιπλέον, σημείωσε πως περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ σημαίνει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και πως δεν υπάρχουν οι πόροι για να καλυφθεί.

Για τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει κάνει τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 4.000 δανειολήπτες. Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως οι διαχειριστές  δανείων πρέπει να ξαναδούν τις ρυθμίσεις.

Επίσης, αναφέρθηκε στη διεύρυνση των κριτήριων για την υπαγωγή ευάλωτων νοικοκυριών στην πλατφόρμα όπου οι τράπεζες καταβάλλουν το 50% της αύξησης των επιτοκίων.

Τέλος, τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει τις προμήθειες σε συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ είπε πως η κυβέρνηση έχει και άλλες απαιτήσεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.