Η εφαρμοσμένη πολιτική οφείλει να στηρίζει την προώθηση της επιστήμης, της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την έναρξη των εργασιών του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικής, που διεξάγεται στη Λαμία.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικής, με θέμα: - Η Φυσική συναντά την κοινωνία. Ανακαλύψεις, επιτεύγματα, προοπτική για τη Φυσική του 21ου αιώνα - «Η εφαρμοσμένη πολιτική οφείλει να λαμβάνει υπόψη και να στηρίζει την προώθηση της επιστήμης, της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, που αποτελούν τους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της μεγέθυνσης της οικονομίας και ευρύτερα της βιώσιμης ολιστικής ανάπτυξης».
Ο κ. Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο της Φυσικής στην έρευνα, την επιστήμη, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου νου, καθώς και την αλληλεπίδρασή της με άλλους επιστημονικούς κλάδους.
Το πλήρες κείμενο
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα:
Κύριοι της Οργανωτικής Επιτροπής, σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικής, εδώ, στη Λαμία, με θέμα:
«Η Φυσική συναντά την κοινωνία. Ανακαλύψεις, επιτεύγματα, προοπτική για τη Φυσική του 21ου αιώνα».
Η Φυσική, ως ο κλάδος της επιστήμης που μελετά τα φαινόμενα της φύσης, διαδραματίζει, διαχρονικά, ιδιαίτερο ρόλο σε ευρύ φάσμα της βασικής, εφαρμοσμένης και πειραματικής έρευνας, της πειραματικής ανάπτυξης, της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Επίσης, η Φυσική είναι σημαντική για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου νου, καθώς οξύνει την κριτική σκέψη, προάγει τη λογική και ενισχύει την δημιουργικότητα.
Οι ερευνητές φυσικοί, χρησιμοποιώντας τα ραγδαία εξελισσόμενα Μαθηματικά, ερευνούν και τα απειροελάχιστα μικρά και τα ασύλληπτα μεγάλα, συσσωρεύοντας - διαρκώς - καινούργια γνώση.
Άλλωστε, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι άνθρωποι, σε καμιά στιγμή της διαδρομής τους στον πλανήτη, δεν περιορίστηκαν σε όσα μέχρι τότε γνώριζαν.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τιμώντας στο πρόσωπό της και την ημέρα της γυναίκας σήμερα, είναι η Μαρί Κιουρί, κορυφαία επιστήμονας, δύο φορές νομπελίστρια, η πρώτη γυναίκα που αναπαύεται στο Πάνθεον των «μεγάλων ανδρών» του Παρισιού, και η οποία υποστήριξε ότι «τον φυσικό κόσμο δεν πρέπει να τον φοβόμαστε, μόνο να προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε».
Η Φυσική συνεργάζεται και αλληλεπιδρά με όλους τους κλάδους των φυσικών επιστημών και όχι μόνο.
Πρωτίστως, βεβαίως, συνεργάζεται με τη Μαθηματική, αλλά και την Τεχνολογία.
Θυμίζω τα λόγια του Albert Einstein, ο οποίος υποστήριξε ότι «για να κατανοήσουμε πλήρως τον κόσμο, πρέπει να κατανοήσουμε τις αρχές της Φυσικής».
Η εφαρμοσμένη πολιτική, η οποία έχει ως αποστολή τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της τα ανωτέρω και να στηρίζει, διαχρονικά και συστηματικά, την προώθηση της επιστήμης, της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, που αποτελούν τους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της μεγέθυνσης της οικονομίας, και ευρύτερα της βιώσιμης ολιστικής ανάπτυξης.
Η χώρα μας οφείλει να επιταχύνει προς αυτή την κατεύθυνση και η Λαμία, ως έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να είναι ενεργά παρούσα σε αυτή τη διαδικασία.
Η Σχολή Θετικών Επιστημών χρήζει ολόπλευρης στήριξης, ώστε να διευρυνθεί ακαδημαϊκά και να ενισχυθεί, από πλευράς κτιριακών υποδομών και σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού.
Η ισχυροποίησή της θα αποτελέσει παράγοντα προώθησης της συνολικής ισχύος της Λαμίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της χώρας.
Ευελπιστώ ότι επί αυτών, σε λίγους μήνες, θα έχουμε απτά αποτελέσματα, και η Λαμία θα πραγματοποιήσει το αναγκαίο ποιοτικό άλμα.
Με τη βεβαιότητα ότι το 20ο Συνέδριο Φυσικής θα αποδειχθεί ένα δημιουργικό Συνέδριο, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του.