Την ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, staellinika, στο Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινίασαν σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ελληνορθόδοξο Σχολείο του Αγίου Κυπριανού στο Λονδίνο και συνδιοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και το ανωτέρω σχολείο, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και την πρεσβεία της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών.
Την επίσημη έναρξη της εφαρμογής της πλατφόρμας κήρυξε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ο οποίος και παρουσίασε την πλατφόρμα staellinika, ενώ υπογράμμισε τη δέσμευση της Γενικής Γραμματείας στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, που καθίσταται εφικτή σε κάθε γωνιά του πλανήτη με τη βοήθεια αυτού του καινοτόμου εκπαιδευτικού εργαλείου.
«Σήμερα αισθάνομαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι ανάμεσά σας, καθώς στο πρόσωπό σας βλέπω τους αναρίθμητους νεαρούς Έλληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού που κρατάνε άσβεστη τη φλόγα της πατρίδας τους. Εσείς τους εκπροσωπείτε επάξια, συμμετέχοντας στην προσπάθεια της διατήρησης της γλώσσας, των εθίμων και των ηθών της Ελλάδας, την οποία ποτέ δεν ξεχνάτε» τόνισε σε χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της πλατφόρμας staellinika, υπογράμμισε πως φιλοδοξεί «να δώσει την ευκαιρία σε μια ηλικιακή ομάδα που ξεκινά από την προσχολική ηλικία και φθάνει μέχρι την ενηλικίωση, να επανασυνδεθεί με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό».
Το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κυπριανού είναι το πρώτο σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνεργάζεται με την πλατφόρμα staellinika στο πλαίσιο της προώθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ταυτόχρονα θα εμπλουτίσει το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Στη συνέχεια, όπως προστίθεται, θα διαδοθεί σε όλα τα σχολεία που διδάσκουν ελληνικά στη Μεγάλη Βρετανία.
Η πλατφόρμα staellinika είναι μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNF) στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU), στο Βανκούβερ του Καναδά. Η πλατφόρμα staellinika προσφέρει μαθήματα ελληνικών που απευθύνονται σε αρχάριους μαθητές στα σχολεία, αλλά και για κατ’ οίκον εκμάθηση. Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός τής πλατφόρμας βασίζεται σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.
Στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, ο Φώτης Φωτίου, επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων και ο πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης, πρεσβευτής της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η επίδειξη λειτουργίας της εκπαιδευτικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Δημήτριο Κράλλη, διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον Διονύσιο Αρκαδιανό, συντονιστή έρευνας στο SNF New Media Lab του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ Καναδά.