Μέσα στις πρώτες αιτίες των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων που καταγράφονται στους ελληνικούς δρόμους συγκατελλέγεται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Τα σκήπτρα στους...ζαλισμένους και μεθυσμένους οδηγούς με... την «εγκληματική» αυτοπεποίθηση ότι  η οδηγική τους ικανότητα δεν επηρεάζεται από τίποτα και από κανέναν, κατέχει η επαρχία.

Στα δικαστήρια έφτασε για να απολογηθεί ο 46χρονος που «θέρισε»μια τριμελή οικογένεια στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, οδηγώντας μεθυσμένος. Από την αστυνομία επιβεβαιώνεται ότι ο 46χρονος είχε εντοπιστεί άλλες πέντε φορές να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ από το 2007 έως το 2020. Το 2007 του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα για 90 ημέρες. Το 2008 για 180 ημέρες ενώ το 2020 είχε εμπλακεί σε τροχαίο στην Καλαμαριά, με παράσυρση 77χρονης στην οποία προκάλεσε σωματικές βλάβες.

Εις βάρος του, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για «επικίνδυνη οδήγηση στους δρόμους από άτομο που οδηγεί όχημα, μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια, εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη δύο ατόμων» (σε βαθμό κακουργήματος) όπως επίσης για «σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή».

Η 34χρονη γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Παπαγεωργίου όπως και ο 37χρονος σύζυγός της, ενώ το ανήλικο παιδί τους βρίσκεται στην Παιδοχειρουργική κλινική, εκτός κινδύνου. Μετά την απώλεια του εμβρύου αναμένεται να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη εις βάρος του 46χρονου οδηγού.

Την ίδια ώρα περιστατικό παράσυρσης υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώθηκε και στην Κρήτη, κοντά στα Μάλια. 47χρονος Σέρβος παρέσυρε και τραυμάτισε 2 γυναίκες, οδηγώντας μάλιστα χωρίς δίπλωμα, καθώς στις αρχές του μήνα είχε τραυματίσει θανάσιμα έναν άνδρα σε τροχαίο.

Υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ σκοτώνουν στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορούν σε θέματα οδικής ασφάλειας, τον Ιανουάριο του 2024 σημειώθηκαν 17 τροχαία ατυχήματα, έναντι 14 τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ειδικότερα 1 θανατηφόρο ατύχημα, έναντι 2 το 2023., 1 σοβαρό τροχαίο ατύχημα, κανένα το 2023., 15 ελαφρά τροχαία ατυχήματα, έναντι 12 το 2023.

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των Διευθύνσεων Αστυνομίας καταγράφηκαν συνολικά 26 παθόντες έναντι 19 τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ειδικότερα καταγράφηκαν: 1 νεκρός, έναντι 2 το 2023, 1 σοβαρά τραυματίας, κανένας το 2023., 24 ελαφρά τραυματίες, έναντι 17 το 2023.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων - δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: Η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η απόσπαση προσοχής του οδηγού, ημη χρήση ζώνης ασφαλείας / προστατευτικού κράνους, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και η παραβίαση της προτεραιότητας.