Μία νέα προσπάθεια, με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων, βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με ζητούμενο την κατάπαυση του πυρός. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διεμήνυσαν στους Αιγύπτιους διαπραγματευτές ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία με τη Χαμάς πριν ξεκινήσει η μεγάλης κλίμακας επίθεση στη νότια Γάζα και συγκεκριμένα στη Ράφα. Tην ισραηλινή αντιπρόταση έλαβε και μελετά η Χαμάς. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα από αέρος στη νότια Γάζα.

​Στη νέα ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός το Τελ Αβίβ «δείχνει» να χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Ράφα. «Η πρόταση είναι σημαντική γιατί όχι μόνο θα καθορίσει εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, αλλά κι αν θα προχωρήσει η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το στοιχείο αυτής της χρονικής συγκυρίας ασκεί πίεση στις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο ανταποκριτής του CNN Τζέρεμι Ντάιμοντ.

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν: «Αν με ρωτούσατε πριν από μία εβδομάδα, θα σας έλεγα ότι νιώθω ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Σήμερα πιστεύω ότι είναι σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια, η οποία περιλαμβάνει το Κατάρ και την Αίγυπτο, όπως και το Ισραήλ, που προσπαθούν να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό θα συμβεί; Όχι. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχει νέα δυναμική, νέα πνοή στις συζητήσεις για την απελευθέρωση ομήρων».

Νέα πυρά Ερντογάν κατά Ισραήλ

Νέα επίθεση κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρομοιάζοντας τον ξανά με τον Χίτλερ ενώ εξέφρασε την στήριξή του στη Χαμάς, κάνοντας λόγο για παλαιστίνιους μαχητές της αντίστασης.

Κι ενώ αναμένεται νέα επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ την Τρίτη, με επιστολή τους Αμερικανοί βουλευτές του ζητούν να παρέμβει για να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή, που όπως υποστηρίζουν οι οργανωτές της μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ.