Στα πέντε πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024 συγκαταλέγεται και το ελληνικό, όπως τα κατατάσσει ο δείκτης Henley Passport. Επίσης, τη νέα χρονιά έξι χώρες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση, και την ίδια στιγμή παρατηρείται πρόοδος όσον αφορά στις ελευθερίες στις μετακινήσεις που παρέχει η Ευρώπη.

Αναλύοντας κανείς τα δεδομένα, διαπιστώνει ότι οι πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και της Ισπανίας μπορούν να εξασφαλίσουν είσοδο με ή χωρίς βίζα σε 194 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τότε -πριν από 19 χρόνια- που ο δείκτης Henley Passport άρχισε να παρακολουθεί τις ελευθερίες των ταξιδιωτών.

Στην πέμπτη θέση η Ελλάδα 

Η εταιρεία Henley & Partners με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιεί αποκλειστικά στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών. Ιαπωνία και Σιγκαπούρη βρίσκονται στην πρώτη θέση τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η νέα πρώτη πεντάδα που έχει δοαμορφωθεί αποτελεί κατάκτηση για την Ευρώπη.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ισοβαθμούν με τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση - με εύκολη πρόσβαση σε 193 προορισμούς - ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες έρχονται τρίτες (με 192 προορισμούς). Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην τέταρτη θέση, ενώ η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ελβετία στην πέμπτη.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία βελτίωσαν την κατάταξή τους και βρίσκονται πλέον στην έκτη θέση μαζί με την Τσεχία και την Πολωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, στο μεταξύ, ισοβαθμούν στην έβδομη θέση, μαζί με την Ουγγαρία, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 188 προορισμούς.

Ποια είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024 

- Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 προορισμοί)

- Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (193 προορισμοί)

- Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες (192 προορισμοί)

- Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (193 προορισμοί)

- Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία (190 προορισμοί)

- Τσεχική Δημοκρατία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία (189 προορισμοί)

- Καναδάς, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες (188 προορισμοί)

- Εσθονία, Λιθουανία (187 προορισμοί)

- Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (186 προορισμοί)

- Ισλανδία (185 προορισμοί)