Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας - Ιωάννης Καποδίστριας (Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.) διοργανώνουν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2 Α , Σύνταγμα, τη διάλεξη με θέμα «Γιατί η Μέση Ανατολή; Ο γεωγραφικός χώρος με τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση και παραγωγή ιστορικής ύλης τους τελευταίους αιώνες.», με ομιλητή τον Πρέσβη, Διδάκτορα Ιστορίας των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέλος της Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι. Δημήτρης Παπανδρέου.

Την εκδήλωση που πραγματοποιείται εκτάκτως, με αφορμή τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα παρουσιάσει ο Ιστορικός, Διεθνολόγος κ. Αλέξανδρος Κολαΐτης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρος Αυγουστίδης, θα παρέμβει ο Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής κ. Άγγελος Συρίγος και θα συντονίσει ο Νομικός, Ιστορικός και Πρόεδρος του Δ.Σ. Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι. κ. Ανδρέας Κούκος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση και στη συνέχεια μουσικό μέρος με τη Σονάτα op.111 του Ludwig van Beethoven με τον Διευθυντής Ορχήστρας, πιανίστας και βιολονίστας Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος στο πιάνο.

Ο Δημήτρης Παπανδρέου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Παρισίων. Από το 1995 υπηρετεί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει θητεύσει σε διάφορες θέσεις στο εξωτερικό μεταξύ άλλων στη Συρία, στη Βόρεια Μακεδονία, στην Ουκρανία και πρόσφατα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Σήμερα φέρει το βαθμό του Πρέσβη. Έχει συγγράψει μελέτες για τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και το Βυζάντιο. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην ιστορία της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ερμηνεύοντας τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα της φιλοσοφίας της ιστορίας.

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=15315