Ρεσιτάλ Πιάνου με τίτλο, «Νεανικές Αντιθέσεις» με τον Βασίλη Γάββαρη διοργανώνει την Τρίτη 4 Ιουνίου το Σπίτι της Κύπρου

Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα που εμπεριέχουν έντονα το νεανικό στοιχείο, τόσο στη θεματολογία και στη θεματική τους επεξεργασία όσο και στην ηλικία και τη δημιουργική περίοδο των συνθετών.

Ανάμεσα σε δύο στοχαστικές σονάτες του Domenico Scarlatti, από τις 555 συνολικά, έργα που αποτελούν βασικό πυλώνα μουσικής εκμάθησης των νέων, αναδύεται το νεανικό Πρώτο Scherzo του μεγάλου Πολωνού ρομαντικού Frederic Chopin. Μια εκτόνωση συναισθημάτων, μέσα από την οποία ο νεαρός τότε συνθέτης «αναζητά» την πατρίδα του στο εξωτερικό, σε περίοδο εισβολής και λεηλάτησής της. Το πρόγραμμα συνεχίζει με την Πρώτη Σονάτα του Sergei Prokofiev, έργο που ο μέγας υποστηρικτής της σονάτας συνέθεσε σε ηλικία δεκαπέντε ετών όντας ακόμη μαθητής στο ωδείο, και υπήρξε η αρχή για τη μακρόχρονη ενασχόλησή του με το είδος.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ανοίγει με το έργο Vers La Vie Nouvelle της αλησμόνητης συνθέτριας και παιδαγωγού Nadia Boulanger. Το έργο συνετέθη στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από τη νεαρή τότε μουσικό, σε ένα κλίμα απώλειας και ελπίδας για μια νέα αρχή. Δύο έργα κυπριακής προέλευσης συμπληρώνουν την μουσική παλέτα, με πρώτη την Ελληνική Σουίτα για Πιάνο πάνω σε Κυπριακά Θέματα του Κυπριακής καταγωγής συνθέτη, αρχιμουσικού και μουσικολόγου Σόλωνα Μιχαηλίδη, ένα έργο ποτισμένο με τις γνωστότερες κυπριακές μελωδίες, με το βλέμμα του συνθέτη στραμμένο στα Φυλακισμένα Μνήματα και στους νεαρούς αδικοχαμένους ήρωες της ΕΟΚΑ. Το ρεσιτάλ κλείνει με το έργο Kinderlaunen – Childhood Whims, τις «παιδικές σπουδές» του κυπριακής καταγωγής αξιομνημόνευτου πιανίστα και συνθέτη Νικόλα Οικονόμου, έργο που συνέθεσε ο δεκαεννιάχρονος τότε πιανίστας, χαρακτηριζόμενο από ανανεωτική φλόγα και καινοτόμο αυτοσχεδιασμό, με κεντρικό άξονα την παιδική ψυχή, το παιχνίδισμα και το ελληνικό στοιχείο.

Το ρεσιτάλ θα αρχίσει στις 20:00 στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα).