Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση, ο Χρήστος Σπίρτζης ως πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αποσύνδεσε πλήρως το δυστύχημα των Τεμπών, από την μη-εκτέλεση της σύμβασης 717, η οποία αφορούσε την τηλεδιοίκηση, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση του, από το κεντρικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον όμως έχει η αποδόμηση της Ευρωπαίας εισαγγελέως, για την οποία είπε ότι έχει κάνει πλημμελέστατη δουλειά.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την Ευρωπαία εισαγγελέα ότι έστειλε μεν μια επιστολή στη Βουλή, με την οποία καταλογίζει παράβαση καθήκοντος για τη σύμβαση 717, δίχως όμως να τεκμηριώνει τη συγκεκριμένη εισήγηση. Παράλληλα, τόνισε ότι το πλημμελές της έρευνας, δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά και τον Κώστα Καραμανλή. Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον έχει όμως η καταγγελία του κ. Σπίρτζη, ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας δέχτηκε μια ανώνυμη επιστολή, την οποία υιοθέτησε πλήρως, χωρίς όμως να ερευνήσει την πορεία της σύμβασης 717, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για «πολιτικό ακτιβισμό», από μεριάς της Ευρωπαίας εισαγγελέως!

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί, πώς ακριβώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίο πανηγύριζε την πρωτοβουλία Σπίρτζη να ζητήσει άρση της ασυλίας του, προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες, από τη στιγμή που καταρρίπτει το βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ «για όλα φταίει η μη-εκτέλεση της 717», ενώ παράλληλα αποδομεί εντελώς το έτερο αφήγημα που είχε κάνει σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την επιστολή της Ευρωπαίας εισαγγελέως! Ίσως να νόμιζαν ότι ο Χρήστος Σπίρτζης θα ήταν πρόθυμος να θυσιαστεί προκειμένου να τροφοδοτηθεί το κομματικό αφήγημα, αλλά στην ουσία άδειασε παντελώς όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το δυστύχημα των Τεμπών, εδώ και ένα χρόνο.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Παναγιώτης Στάθης: «Αν εσείς λέτε "δεν έχω ευθύνη", κάνει λάθος η Ευρωπαία εισαγγελέας στην περίπτωσή σας;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Η Ευρωπαία εισαγγελέας έστειλε μια επιστολή, κατά τη γνώμη μου έχει κάνει πλημμελέστατη δουλειά. Έστειλε μια επιστολή στη βουλή, που λέει "να ελεγχθεί". Για τι πράγμα; Για παράβαση καθήκοντος. Τεκμηριώνει την παράβαση καθήκοντος; Όχι. Πουθενά».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Έχει δικαίωμα να κάνει τεκμηρίωση;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν έχει δικαίωμα; Τότε γιατί εμένα να μου πει "παράβαση καθήκοντος"; Τότε γιατί προσδιορίζει "παράβαση καθήκοντος" και δεν λέει κακούργημα; Δεν λέει, κι εγώ δεν ξέρω τι».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Μόλις δει την πιθανή παράβαση, δεν ακουμπάει, αμελητή λέει, πάει στη Βουλή. Άρα δε μπορεί να πει, τι έχει γίνει επακριβώς».

Χρήστος Σπίρτζης: «Αν είναι έτσι λοιπόν, δεν έπρεπε να πει "παράβαση καθήκοντος". Έπρεπε να πει "πιθανές παραβάσεις"».

Παναγιώτης Στάθης: «Πλημμελής δουλειά, λέτε;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Πλημμελέστατη. Θα σας πω γιατί -»

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Ως προς εσάς, ή ως προς το όλον;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ως προς το όλον».

Παναγιώτης Στάθης: «Και για τον Καραμανλή;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Και για τον Καραμανλή, βεβαίως».

Παναγιώτης Στάθης: «Αν ήταν πλημμελής η δουλειά που έκανε η Ευρωπαία εισαγγελέας και για τον Καραμανλή, θεωρείτε κατά συνέπεια ότι ενδεχομένως, αυτό που λέει κάποιος ότι "ο Καραμανλής φταίει για όλα", μπορεί να μη φταίει και για όλα, ο Καραμανλής. Καλά καταλαβαίνω;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Η Ευρωπαία εισαγγελέας δέχτηκε μια ανώνυμη επιστολή. Την υιοθέτησε στο σύνολό της. Δεν ερευνά την σύμβαση 717 από την αρχή μέχρι σήμερα, μέχρι το τέλος. Δηλαδή, πώς έγινε η προετοιμασία για τον διαγωνισμό, πώς έγινε ο διαγωνισμός, τι έγινε με τη σύμβαση της 717 που είναι το 2014. Τι έγινε στον πρώτο χρόνο της εκτέλεσης, το 2015, που ήμουν εγώ υπουργός. Δεν το ερευνά».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Το ανώνυμο, γιατί το είπατε τώρα;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Γιατί έτσι είναι».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Ναι, αλλά γιατί το είπατε;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Γιατί, έχει τη βαρύτητα που έχει, κύριε Αναγνωστάκη».

Μανώλης Αναγνωστάκης: «Γιατί πάτε να μειώσετε τη δουλειά που έχει γίνει. Για αυτό το είπατε».

Χρήστος Σπίρτζης: «Ναι, γιατί δεν έχει γίνει σωστή δουλειά».