Συνεχίζονται οι επιστροφές σπάνιων αρχαίων πολύτιμων αντικειμένων στη χώρα μας. Μετά την οριστική επανένωση θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού στο Μουσείο Ακρόπολης σε τελετή που διεξήχθη στις 24/3 https://tomanifesto.gr/oristiki-epanenosi-thraysmaton-apo-ta-moyseia-toy-vatikanoy-sto-moyseio-akropolis/, σειρά πήραν αρχαία αντικείμενα αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των οποίων και ένα πολύ σπάνιο νόμισμα, τα οποία επιστρέφουν οι Αρχές της Νέας Υόρκης στην Ελλάδα.

Αξιωματούχοι της πόλης των ΗΠΑ επέστρεψαν στη χώρα μας πολύτιμα αντικείμενα συμπεριλαμβανομένου ενός «εξαιρετικά σπάνιου» χρυσού νομίσματος που μνημονεύει τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα και το οποίο το 2020 σημείωσε ρεκόρ δημοπρασίας ως το ακριβότερο νόμισμα που έχει πωληθεί ποτέ.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, η τελετή επαναπατρισμού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21/3 στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης και περιελάμβανε 29 ελληνικές αρχαιότητες που χρονολογούνται ήδη από το 5.000 π.Χ.

Όπως αναφέρει το CNN, όλες οι αρχαιότητες κατασχέθηκαν στο πλαίσιο ερευνών για παράνομη διακίνηση και λαθρεμπόριο.

Η Νέα Υόρκη έχει επιστρέψει 950 αρχαιότητες αξίας άνω των 160 εκατομμυρίων δολαρίων σε 17 χώρες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ένας νέος εισαγγελέας (Ιανουάριος 2022), σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Μεγάλη ζήτηση για τα ελληνικά αρχαία

Μεταξύ των επαναπατρισθέντων στην Ελλάδα αντικειμένων είναι και το λεγόμενο νόμισμα «Eid Mar», δηλ.οι «Ειδοί του Μαρτίου» το οποίο πωλήθηκε σε ανώνυμο πλειοδότη στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι 2,7 εκατομμυρίων λιρών (3,5 εκατομμυρίων δολαρίων) μέσω του οίκου δημοπρασιών Roma Numismatics στο Λονδίνο.

Το εν λόγω νόμισμα είχε εισαχθεί λαθραία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού προηγουμένως είχε προσφερθεί προς πώληση στη Γερμανία χωρίς να έχει δηλωθεί η προέλευσή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εισαγγελία του Μανχάταν κατάσχεσε το νόμισμα τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο πολλά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τον Ιανουάριο ένα στέλεχος οίκου δημοπρασιών συνελήφθη στη Νέα Υόρκη σε σχέση με έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που σχετίζεται με την πώληση 2 νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του νομίσματος «Ειδοί του Μαρτίου».

Ο ειδικός πράκτορας Ιβάν Τζ. Αρβέλο της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της Νέας Υόρκης ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα ελληνικά αντικείμενα είναι «ιδιαίτερα ευάλωτα» στην παράνομη διακίνηση, επειδή η αρχαία Ελλάδα «αναγνωρίζεται ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού».

Ένα από τα τρία σπανιότερα νομίσματα στον κόσμο

Το νόμισμα περιλαμβάνει το πορτρέτο του Ρωμαίου πολιτικού Μάρκου Ιούνιου Βρούτου, ο οποίος ως γνωστόν βοήθησε στην ενορχήστρωση της δολοφονίας του Καίσαρα το 44 π.Χ., καθώς και απεικονίσεις των μαχαιριών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία του.

Σε αυτό αναγράφεται η φράση: «Ειδοί του Μαρτίου», που παραπέμπει στην ημερομηνία θανάτου του Καίσαρα. Το νόμισμα κόπηκε δύο χρόνια αργότερα, το 42 π.Χ., προκειμένου να πληρωθούν τα στρατεύματα του Βρούτου, αφού ο ίδιος και οι συνωμότες του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρώμη μετά τη δολοφονία.

Αρχαία αντικείμενα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα χάλκινο Καλυκοειδή κρατήρα, από το 350 π.Χ., ένα αγγείο που παλαιότερα περιείχε ανθρώπινα λείψανα, , καθώς και μια ομάδα ανθρώπινων και ζωικών μορφών- αγαλματιδίων από το 5.000-3.500 π.Χ. που πωλήθηκαν σε ιδιώτες συλλέκτες της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Οι φιγούρες που ονομάζονται «Νεολιθική Οικογενειακή Ομάδα», έχουν αξία 3 εκατομμυρίων δολαρίων και ήταν δανεισμένες στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης μέχρι την κατάσχεσή τους τον Μάρτιο.