Τα σουτζουκάκια με πουρέ είναι ένα από τα πολύ νόστιμα και οικογενειακά φαγητά. Ας δούμε παρακάτω, πως θα τα μαγειρέψουμε:

Υλικά συνταγής

Για τα σουτζουκάκια:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (από όποιο κομμάτι του ζώου σας αρέσει ο κιμάς)
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 φλ. τσαγιού πελτέ ντομάτας
½ φλ. τσαγιού φρέσκια ντομάτα τριμμένη
¾ φλ. τσαγιού τριμμένο στο multi κουάκερ
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
Αλατοπίπερο
2 μπαχάρια
1 ξύλο κανέλλας
2 μοσχοκάρφια
1 αυγό
Λίγη ρίγανη
Ελαιόλαδο

Για τον πουρέ:

1 κιλό πατάτες
1 λίτρο γάλα φρέσκο
Λίγο βούτυρο
½ φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά ζυμώνουμε τον κιμά. Χρησιμοποιούμε γι’ αυτό το αυγό, το τριμμένο κουάκερ, το ένα κρεμμύδι τριμμένο, την τριμμένη ντομάτα, αλατοπίπερο, λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη.

Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο να καθίσει για λίγο (για να πλάθεται πιο εύκολα).

Στη συνέχεια πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας σε μέγεθος που μας αρέσει και τα τοποθετούμε στο τέλειο ταψάκι σιλικόνης της Tupperware (μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε ταψάκι με λαδόκολλα, αλλά αν δοκιμάσετε μια φορά τη σιλικόνη, δε θα την αλλάζετε με τίποτα!).

Δεν τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια για να έχουμε πιο ελαφριά γεύση (γι’ αυτό και ζυμώνουμε και με κουάκερ, όχι ψωμί). Τα ψήνουμε στον φούρνο, στους 170 βαθμούς, μέχρι να πάρουν ελαφριά όψη.

Παράλληλα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το άλλο κρεμμύδι, το οποίο το έχουμε επίσης ψιλοκόψει.

Ρίχνουμε στη συνέχεια τον χυμό της ντομάτας, το σκόρδο και αρκετό βραστό νερό, το ξυλάκι της κανέλας, τα μπαχάρια και τα μοσχοκάρφια και αφήνουμε να πάρει βράση.

Όταν γίνει αυτό, βάζουμε προσεκτικά στην κατσαρόλα τα σουτζουκάκια και χαμηλώνουμε τη φωτιά (να διατηρείται ο βρασμός).

Προς το τέλος, όταν η σάλτσα μας αρχίζει να δένει, διορθώνουμε αλατοπίπερο.

Παράλληλα, σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες για τον πουρέ. Όταν μαλακώσουν (δοκιμάζουμε βυθίζοντας στην καρδιά τους ένα μαχαιράκι του βουτύρου) τις βάζουμε σε κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε.

Τις περνάμε από το πολυμηχάνημα της Tupperware για να τις λιώσουμε για τον πουρέ (μην τις βάλετε στο multi γιατί θα σας βγει λαστιχωτός ο πουρές).

Ρίχνουμε τις λιωμένες πατάτες σε μια κατσαρόλα, μαζί με λίγο γάλα και αφήνουμε το μίγμα να ζεσταθεί (σε μέτρια φωτιά), ανακατεύοντας με το σύρμα.

Προσθέτουμε όσο γάλα χρειάζεται για να είναι ο πουρές μας στην υφή που τον θέλουμε κι όταν βράσει τον βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτοντας λίγο βούτυρο και το τριμμένο τυρί. Λίγο φρέσκο πιπέρι από πάνω θα αναδείξει τη γεύση του.

Σερβίρουμε τον πουρέ μαζί με τα σουτζουκάκια. Αν θέλουμε μπορούμε να τρίψουμε κι από πάνω λίγο τυρί, αλλιώς και σκέτο είναι πεντανόστιμο!

Σημαντικές λεπτομέρειες

Ζυμώνουμε τον κιμά με κουάκερ στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής. Για τον ίδιο λόγο δεν τσιγαρίζουμε βαριά το κρεμμύδι στη σάλτσα και δεν τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια.
Μπορούμε πάντα να φτιάξουμε και πουρέ σε σκόνη, αλλά γιατί να στερηθούμε τη γεύση της φρέσκιας πατάτας; Ο πουρές μπορεί να θεωρείται από πολλούς δύσκολος στην παρασκευή του αλλά δεν είναι. Θέλει σαφώς παραπάνω χρόνο από τον έτοιμο, αλλά η γεύση μας αποζημιώνει.
Αποφύγαμε να βάλουμε κύμινο και άλλα βαριά μπαχαρικά στα σουτζουκάκια καθώς προτιμήσαμε μια πιο ελαφριά εκδοχή του.