Σουρβίνος: Οι μαθητές έχουν μπει στο πνεύμα των μέτρων

10
Pixabay

Λίγες μέρες πριν την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών,  την 1η Ιούνη, ο καθηγητής ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τους λόγους για τους οποίους η επιστημονική κοινότητα είναι αισιόδοξη ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Όπως εξήγησε, σταθμίστηκε η εμπειρία από το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης και πως η καμπύλη είναι τόσο χαμηλή που «μας κάνει πολύ αισιόδοξους». Δεν υπάρχει – συμπλήρωσε – βέλτιστο σημείο για να γίνει το άνοιγμα των σχολείων και να γυρίσουν ξανά τα παιδιά στις τάξεις και στην κανονικότητά τους.

Ο καθηγητής τόνισε ότι παρότι οι επιδημιολόγοι δεν έχουν δει τα πλήρη αποτελέσματα από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, δεν αναμένουν καμιά δραματική έκρηξη κρουσμάτων, ενώ φαίνεται πως τα νέα παιδιά ίσως να έχουν καλύτερη αντίληψη των μέτρων.

Ο Γιώργος Σουρβίνος τόνισε ότι τα παιδιά έχουν μπει στο πνεύμα των αποστάσεων και της χρήσης αντισηπτικών και πως παρότι θα έχουν τον αυθορμητισμό τους και θα αρχίσουν το παιχνίδι, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν νοσούν ή νοσούν σε χαμηλό βαθμό και δεν αποτελούν ουσίες σημαντικές για τη μετάδοση του ιού.

Μιλώντας για το τέταρτο βήμα κύμα άρσης των μέτρων, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι μια σημαντική επιβράβευση της προηγούμενης συμπεριφοράς των πολιτών, που θα έχουν ξανά τη δυνατότητα να βγουν έξω.

Για το συνωστισμό στου Ψυρρή το περασμένο Σάββατο, τόνισε ότι είναι πολύ επικίνδυνες τέτιες καταστάσεις, καθώς ο ιός κρύβεται εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σουρβίνο, τέτοιοι συνωστισμοί σε βράδυνες εκδηλώσεις, έχουν δημιουργήσει μικρές ή μεγάλες εστίες, ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν τυχόν περιστατικά.

Εκτίμησε ωστόσο ότι το σημερινό άνοιγμα της εστίασης και των καφέ θα αποσυμφορήσει αυτές τις εικόνες.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr