Αρκετές συγκρούσεις σημειώθηκαν την Πέμπτη στο περιθώριο των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν στις τέσσερις γωνιές της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν.

Σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν κλειστά ενώ καθυστερήσεις και ακυρώσεις αναμένονταν και στις συγκοινωνίες. Η επίπτωση της απεργίας επεκτείνεται και το Σαββατοκύριακο με ακυρώσεις πτήσεων, με έως και 30% την Παρασκευή και το Σάββατο από το Παρίσι και 20% από περιφερειακά αεροδρόμια.

Σήμερα, η αστυνομία περίμενε πάνω από 300 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μόνο στο Παρίσι. Ιδιαίτερα δυναμικές ήταν στη Μασαλία και άλλες πόλεις του νότου. Χιλιάδες αστυνομικοί περίμεναν και αυτοί στους δρόμους.

Το CGT ανακοίνωσε ότι 800.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό διαδηλωτών σε πορεία στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στη Ρεν (Ille-et-Vilaine), ξέσπασαν εντάσεις μεταξύ ορισμένων συμμετεχόντων στην κεφαλή της πορείας και της αστυνομίας, αναφέρει η Ouest-France. Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα στους αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων πυροτεχνήματα και γυάλινα μπουκάλια. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ φαίνονται να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους συγκεντρώθηκαν πίσω από αυτοσχέδια οδοφράγματα, ενώ σε ένα βίντεο φαίνεται ένα εγκαταλελειμμένο οδόφραγμα να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό της νομαρχίας Ille-et-Vilaine, ένας 41χρονος διαδηλωτής νοσηλεύτηκε από την πυροσβεστική για τραυματισμό στο γόνατο, τρία μέλη της αστυνομικής δύναμης «χτυπήθηκαν από βλήματα» και τέσσερα άτομα συνελήφθησαν. Το συνδικάτο Force Ouvrière ανακοίνωσε 35.000 συμμετέχοντες. Ήταν 22.200 σύμφωνα με τη νομαρχία.

Η κατάσταση ξέφυγε και στη Λοριάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Télégramme, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έβαλαν στο στόχαστρο το κτίριο της νομαρχίας και στη συνέχεια το αστυνομικό τμήμα της πόλης μετά από μια πρώτη έντονη αντιπαράθεση με την αστυνομία στην κεφαλή της πορείας. Τα παράθυρα του κτιρίου, όπου είχαν καταφύγει οι αστυνομικοί, έσπασαν από βλήματα και άναψαν αρκετές φωτιές κατά μήκος της πρόσοψης του κτιρίου, απειλώντας να το πυρπολήσουν.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν τελικά νωρίς το απόγευμα. Στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν εξέφρασε την οργή του, καταγγέλλοντας τις «απαράδεκτες επιθέσεις και ζημιές στο υποδιοικητήριο και το αστυνομικό τμήμα».

Στη Νάντη (Λουάρ-Ατλαντίκ), η διαδήλωση ξεκίνησε ήρεμα μετά τις 10:30 ξέσπασαν επεισόδια. Η αστυνομία απάντησε στη ρίψη βλημάτων με δακρυγόνα, σχεδόν συνεχώς για πάνω από μία ώρα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρισκόταν στη σκηνή.

Από τις αρχές κιόλας της εβδομάδας το κλίμα στη χώρα ήταν εκρηκτικό, τόσο στους δρόμους, όσο και στην Εθνοσυνέλευση. Η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν έκανε χρήση διάταξης του Συντάγματος που επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίων με τρόπο που παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση, εξοργίζοντας την αντιπολίτευση. Δύο προτάσεις μομφής κατατέθηκαν κατά της κυβέρνησης, αλλά καμία δεν εγκρίθηκε – η διαφορά των ψήφων σε μία από τις δύο προτάσεις ήταν εννέα ψήφοι.