Σωτήρης Βαλντέν: Εύσημα στην κυβέρνηση και στον Γεραπετρίτη για τα 6 ναυτικά μίλια

396

Τα εύσημα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη,  για το θέμα των 6 ναυτικών μιλίων, αποδίδει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Βαλντέν.

Την ίδια ώρα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για “ανεύθυνη και δημαγωγική τοποθέτηση”.

Ο καθηγητής και διανούμενος της Αριστεράς, αναφερόμενος στην τοποθέτηση Γεραπετρίτη σημειώνει χαρακτηριστικά: “Επιτέλους μια σαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης που αποκλείει τη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία (αφού ουδέποτε έτεθη ζήτημα παραβίασης των έξι μιλίων) και απαντά στην ανεύθυνη και δημαγωγική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από άρθρο του Σωτήρη Βαλντέν με τον τίτλο “Τι επιδιώκουμε με την Τουρκία;”, το οποίο δημοσιεύται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ποιος είναι ο Σωτήρης Βαλντέν
Πανεπιστημιακός, τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της Κίνησης «Γέφυρα»
Ο Άξελ Σωτήρης Βαλντέν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε οικονομικά στη Σουηδία και το Παρίσι και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1996-2014), όπου ασχολήθηκε με θέματα διεύρυνσης και πολιτικής γειτονίας. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επί οικουμενικής κυβέρνησης (1989-90) και σύμβουλος στο ίδιο Υπουργείο (1982-85) και στο Υπουργείο Εξωτερικών (2000-03).

Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σήμερα διδάσκει στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων, τα περισσότερα γύρω από θέματα Βαλκανίων, διεύρυνσης της Ε.Ε. και ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αρθρογραφεί, κυρίως στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και την «Αυγή».

Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τις γραμμές του «Ρήγα Φεραίου» και του ΚΚΕ (Εσωτερικού). Μετά τη μεταπολίτευση υπήρξε στέλεχος οργανώσεων και κομμάτων της ανανεωτικής Αριστεράς (ΡΦ, ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΑΡ, ΣΥΝ). Την περίοδο Σημίτη προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2012-15 ήταν στέλεχος της ΔΗΜΑΡ. Από το 2012 υποστηρίζει τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Γέφυρα».

Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και σουηδικά, ενώ έχει γνώσεις και πολλών άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών. Είναι παντρεμένος με τη νομικό και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μυρτώ Ζορμπαλά. Έχει τρία ενήλικα παιδιά.
*Τα στοιχεία είναι από την επίσημη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr