Με μια τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση εμφανίστηκε στο OPEN ο αγροτοσυνδικαλιστής Σωκράτης Αλειφτήρας, μιλώντας στον Νίκο Στραβελάκη για το κόστος της καθόδου των τρακτέρ στην Αθήνα.
Στην προσπάθειά του να εξηγήσει το οικονομικό βάρος της κινητοποίησης, ο κ. Αλειφτήρας παρουσίασε με ακρίβεια… λογιστηρίου τα έξοδα της αποστολής:
Αλειφτήρας: «Κατεβαίνουν 25 τρακτέρ φορτωμένα σε νταλίκες. Το κοστολόγιο είναι πολύ μεγάλο, κάθε φορτηγό που μετακινείται στην Αθήνα θέλει 1.500 ευρώ και παίρνει 2 τρακτέρ. Όλο αυτό κοστίζει περίπου στις 20.000 ευρώ. Είναι χρήματα που βρήκαμε και από χορηγούς που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα».
Η αναφορά στους «χορηγούς» δεν πέρασε απαρατήρητη. Ο Νίκος Στραβελάκης σχολίασε με εμφανή απορία: «Συλλαλητήριο με χορηγούς δεν έχω ξανακούσει».
Και κάπου εκεί ξεκίνησε η διευκρίνιση.
«Όταν λέμε χορηγούς, εννοούμε ότι μας βοηθούν οικονομικά όπως όλη η κοινωνία είναι στο πλευρό μας. Μας βοηθάνε να πληρωθούν όλα τα κοστολόγια που απαιτούνται για το συλλαλητήριο».
Από τα μπλόκα… στο business plan
Η εικόνα 25 τρακτέρ να κατεβαίνουν οργανωμένα στην πρωτεύουσα με κοστολόγιο, υπολογισμούς και οικονομική ενίσχυση δίνει μια διαφορετική διάσταση στις κινητοποιήσεις του πρωτογενούς τομέα.
Διότι, αν κάτι προκύπτει από τη συνέντευξη, είναι ότι τα σύγχρονα συλλαλητήρια δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλουν σχεδιασμό, μεταφορικά, προϋπολογισμό και, όπως φαίνεται, και… χρηματοδότηση.
Δείτε το απόσπασμα:


