Σοκ στις Βρυξέλλες: Απορρίφθηκε η γαλλίδα υποψήφια Επίτροπος!

by To Manifesto

“Πολιτικό πόλεμο” αποκάλεσε το Παρίσι και η κυβέρνηση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν την απόρριψη της υποψηφίας Επιτρόπου Συλβί Γκουλάρ ως “ακατάλληλης” και μετά την δεύτερη  χθεσινή (Πέμπτη) ακρόαση από τις Επιτροπές του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Όταν μιλούν οι αριθμοί Του Μανώλη ΜαυρομμάτηΠρώην Ευρωβουλευτή της ΝΔ
Του Μανώλη Μαυρομμάτη
Με ψήφους 82 κατά, 29 υπέρ και μιας αποχής, η Γαλλίδα υποψήφια για το χαρτοφυλάκιο Βιομηχανίας, Αμυνας και Διαστημικής, είναι η τρίτη υποψήφια της Προεδρίας Φόν ντερ Λάιεν που απορρίπτεται.
Προηγήθηκαν η Ρουμάνα σοσιαλίστρια Ροβάνα Πλούμπ και ο Ούγγρος Τρότσανι του Λαϊκού Κόμματος, πριν από μία εβδομάδα.
Το “χτύπημα” για τον Μακρόν θεωρήθηκε έντονα πολιτικό και στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι “το ΡΡΡ βρήκε την ευκαιρία να πάρει την ρεβάνς” μετά τον πόλεμο του Γάλλου Προέδρου εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ στην Προεδρία της Κομισιόν!
“Κρύο ντούς” χαρακτήρισαν την απόρριψη της Γκουλάρ στο Παρίσι, άν και τα ΜΜΕ υπενθύμισαν ότι “το ιστορικό παρελθόν της υποψήφιας Επιτρόπου τόσο ως πρώην ευρωβουλευτή, όσο και ως υπουργό Αμύνης διάρκειας ενός μηνός (!) δύσκολα θα προσπερνούσε τους ελέγχους σύγκρουσης συμφερόντων από την αρμόδια Επιτροπή της Κομισιόν.
Στις διαδικασίες ακρόασης της Συλβί Γκουλάρ καταλυτικό ρόλο για την καταψήφιση της διαδραμάτισαν οι βουλευτές του Εύρωπαικού Λαικού Κόμματος, των Πρασίνων αλλά και των Σοσιαλιστών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία δεν είχε απορριφθεί Γάλλος υποψήφιος Επίτροπος σε ακροαματική διαδικασία!
Το “χτύπημα” στον Μακρόν αποτελεί θέμα συζητήσεων και  ανησυχιών στα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και στο πρόσωπο της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ
Μετά τα αποτελέσματα και της δεύτερης ακρόασης η Γερμανίδα Πρόεδρος φανερά προβληματισμένη ζήτησε από τον Μακρόν την αντικατάσταση της Γκουλάρ.
Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει σχετικά. Ορισμένοι έχουν τη γνώμη ότι  εγωιστικά και μόνο, ούτε η Γκουλάρ, ούτε ο Μακρόν θεωρούν πως πρόκειται για “ακαταλληλότητα”.
Αλλά για πόλεμο των αντιπάλων πολιτικών ομάδων.
Μία άλλη πληροφορία που φθάνει από το Παρίσι θέλει τον Μακρόν να αποδέχεται την αντικατάσταση αρκεί να παραμείνει στη Γαλλία το ίδιο χαρτοφυλάκιο!
Στις Βρυξέλλες το ερώτημα είναι αν η Φόν ντερ Λάιεν δεχθεί την πρόταση Μακρόν ή θα προχωρήσει στην κρίσιμη ψηφοφορία στις 23 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο με την…Γκουλάρ… Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μετά και την απόρριψη της πρώτης υποψηφίας.
Υπενθυμίζεται ότι στο Στρασβούργο η εκλογή της Γερμανίδας Προέδρου εγκρίθηκε με διαφορά εννέα ψήφων…
Επίσης αρκετές πολιτικές ομάδες δεν συμφωνούν και με άλλες εγκρίσεις υποψηφίων οι οποίοι πέρασαν τις ακροάσεις με μικρή διαφορά. Για διάφορους λόγους.
Από τα πρώτα βήματα της, η νέα Κομισιόν δεν “περπάτησε” σε ομαλούς δρόμους. Τόσο σε επίπεδο υποψηιων, όσο και σε αρμοδιότητες χαρτοφυλακίων.
Οι εμμονές του Εμμανουέλ Μακρόν και οι αδυναμίες της Μέρκελ κυρίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης της με τελευταίο την “απόσυρση” της υποψηφιότητας Βέμπερ από την Προεδρία της Κομισιόν, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος με την συμφωνία κυρίων (ο νικητής των ευρωεκλογών είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής) έρχονται τώρα στην επιφάνεια.
Ο ακήρυχτος πόλεμος των πολιτικών ομάδων κράτησε τρείς μήνες.
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις.
Που παίζεται όχι μόνο το προσωπικό της γόητρο, αλλά και σ’ ένα σημαντικό βαθμό το παρόν και το μέλλον της Εύρωπαϊκής Ένωσης.
Σε μία εποχή που η παγκόσμια κοινή γνώμη αγωνιά για το κλίμα, την οικονομία και τις συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα, η Εύρωπαική Ένωση χωρίς τιμονιέρη, θεσμούς, Επιτρόπους και τον Προϋπολογισμό της επταετίας μετέωρο, προκαλεί φόβο και αγωνία στα 550 έκατομ. πολίτες των 27 κρατών μελών, ενώ το 28ο μέλος βρίσκεται εντός και εκτός ΕΕ.
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής Ν.Δ και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα