Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον θεσμό του προσωπικού βοηθού με τον οποίο ενισχύεται η αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, ξεχωρίζει ως σημαντικό επίτευγμα για το 2023 η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Σε δήλωση της στο «Μανιφέστο» η υπουργός επισημαίνει:

«Η αλήθεια είναι ότι με δυσκολία θα μπορούσα να επιλέξω ένα από τα σημαντικά χρονικά σημεία της χρονιάς που πέρασε. 

Αποφάσισα να επικεντρωθώ σε μία πολύ ουσιαστική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Ναι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα το κράτος, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εισήγαγε το θεσμό του προσωπικού βοηθού. Ενα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αυτόνομης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία μέσα στην κοινότητα διαμένοντας στο σπίτι τους. Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια διεύρυνσης του θεσμού και στην υπόλοιπη Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου. Με στόχο να αξιολογηθεί η οριζόντια εφαρμογή του θεσμού από τις αρχές του 2026 μετά με κρατικούς πόρους.
Κλείνοντας, δεν μπορώ να παραλείψω το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου των στεγαστικών δανείων για τα νέα ζευγάρια "Σπίτι μου". Οι αριθμοί τα λένε όλα! 2.545 ήδη εκταμιεύσεις, 3.438 συμβάσεις, 333,8 εκατ. ευρώ και 9.729 εγκρίσεις ύψους 1 δισ. ευρώ! 

Συνεχίζουμε με την ίδια και περισσότερη θέρμη για το 2024, πάντα επικεντρώνοντας στον άνθρωπο. Καλή χρονιά».