Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας χαρακτηρίζει ως το σημαντικότερο γεγονός του 2023 ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αν και όπως σημειώνει σε δήλωσή του στο «Μανιφέστο», ο ανταγωνισμός με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι έντονος.

Αναλυτικά ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνει στη δήλωσή του:

«Από τη διπλή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές μέχρι την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ο ανταγωνισμός για το σημαντικότερο γεγονός του 2023 είναι αναμφίβολα έντονος. Σε κάθε περίπτωση, στα σημαντικότερα γεγονότα για την πατρίδα μας το 2023 θα προσέθετα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά ύστερα από 13 χρόνια: τρεις από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης (Fitch, Standard & Poor’s, DBRS) αναβάθμισαν τη χώρα μας στην επενδυτική κατηγορία. Ενώ, εκτός αυτών, είχαμε και τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις από τον ιαπωνικό οίκο R&I, το γερμανικό Scope (ο οποίος θα προστεθεί στους αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους), τους δύο κινεζικούς οίκους, ενώ και ο οίκος Moody’s μάς αναβάθμισε κατά δύο κατηγορίες.

Ολα αυτά δεν είναι τυχαία. Πρώτον, αντανακλούν τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια: στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, στην ανάπτυξη, στη μείωση του δημοσίου χρέους, στη μείωση της ανεργίας. Δεύτερον, αποτελούν σφραγίδα εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική που θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε από εδώ και πέρα. Και, τρίτον, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περισσότερες επενδύσεις, αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας, περαιτέρω ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης!»