Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού για 10.000 νέους νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Ταυτόχρονα, η ίδια ενημέρωσε ότι δεν θα περικοπεί καμία ώρα από τα Αρχαία Ελληνικά και το μάθημα θα ενταχθεί στην Γ' Γυμνασίου όπου φοιτά εξάλλου και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών. Παράλληλα, για την προστασία της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας, η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι σχεδιάζει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού με σκοπό την προμήθεια των απινιδωτών, που θα κινηθεί στο ποσόν των 10 εκατ. ευρώ.
Έρχονται 10.000 μονιμοποιήσεις στην εκπαίδευση
Στους 48.000 μόνιμους νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές ανέρχεται πλέον το εκπαιδευτικό προσωπικό για τα παιδιά μας σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Για αυτό ενημέρωσε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Εξήγησε, μάλιστα, ότι για τη νέα σχολική χρονιά 2025 - 2026 θα διοριστούν σε νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία 3.937 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι. Επίσης, 1.790 καθηγητές θα διοριστούν σε Γυμνάσια και Λύκεια. Ενώ η ειδική αγωγή θα ενισχυθεί με 3.273 καθηγητές και επιπλέον 1.000 άτομα Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. «Πρόκειται για 10.000 αναπληρωτές, οι οποίοι γίνονται μόνιμοι, θυμίζοντας ότι από το 2019 η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει υλοποιήσει περίπου 38.000 διορισμούς μόνιμου προσωπικού», σημείωσε η Σοφία Ζαχαράκη. «Μαζί με τους νέους 10.000 διορισμούς το σύνολο θα αγγίζει τις 48.000 μόνιμους νηπιαγωγούς δασκάλους και καθηγητές», διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας.
«Δεν αλλάζει το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών»
Την διαβεβαίωση ότι δεν αλλάζει κάτι με το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών έδωσε η υπουργός Παιδείας. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν θα περικοπεί καμία ώρα από τα Αρχαία και το μάθημα θα ενταχθεί στην Γ' Γυμνασίου όπου φοιτά εξάλλου και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών». Ταυτόχρονα, προανήγγειλε την ένταξη του μαθήματος της Οικονομίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού όπως είπε «ο οικονομικός εγγραματισμός είναι ‘δεξιότητα ζωής’».
Μπαίνουν απινιδωτές στα σχολεία
Τέλος, η ίδια εξήγγειλε ότι θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια των απινιδωτών, που θα κινηθεί στο ποσόν των 10 εκατ. ευρώ. «Η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών καθώς και των εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας, παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στο υπουργείο Παιδείας», εξήγησε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
«Το σχολείο δεν είναι απλά ένας χώρος μάθησης. Είναι χώρος ζωής και μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, ενισχύουμε τη δυνατότητα να σωθούν ζωές, να καλλιεργηθεί η υπευθυνότητα και να χτιστούν σχολικές κοινότητες φροντίδας και αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, δίνουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να ενημερωθούν σε θέματα πρόληψης και πρώτων βοηθειών, να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και κοινωνική ευαισθησία - δεξιότητες που διαμορφώνουν συνειδητοποιημένους και ενεργούς πολίτες» σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.