«Το μεταναστευτικό αποτελεί τμήμα της επιθετικής στρατηγικής της Τουρκίας», δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Manifesto η Σοφία Βούλτεψη. Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνει πως θα πρέπει η Ε.Ε. να βρει εργαλεία για να επιβάλει την τήρηση των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Αγκυρα, ενώ απαντά και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «ακολούθησε την πολύ επικίνδυνη πολιτική των ανοικτών συνόρων». Παράλληλα, τοποθετείται για τα Ελληνοτουρκικά, ενώ, εν όψει των εθνικών εκλογών στις οποίες θα είναι υποψήφια στη Β3, στον Νότιο Τομέα Αθηνών, διαμηνύει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παριστάνει τον προστάτη των φτωχών και των αδυνάμων όταν έχει κόψει το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις από τις χήρες και τα ορφανά».

 

Στον Νίκο Αρμένη

 

Θα ξεκινήσω από τα Ελληνοτουρκικά σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση μιλάει για εργαλειοποίησή του από την Αγκυρα και μετά τα γεγονότα του 2020 είχαμε και πρόσφατα αντίστοιχα περιστατικά. Πώς μπορεί επιτέλους η γειτονική χώρα να αναγκαστεί να εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει εντάξει το μεταναστευτικό στο οπλοστάσιό της ως υποσύνολο της διαρκούς απειλής κατά της εθνικής μας ασφάλειας και της εθνικής μας κυριαρχίας. Το μεταναστευτικό αποτελεί τμήμα της επιθετικής στρατηγικής της. Είναι επίσης γεγονός ότι δεν εφαρμόζει ούτε τις διμερείς συμφωνίες ούτε την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016. Είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χαράξει μια στρατηγική αντιμετώπισης της πολύ σοβαρής αυτής κατάστασης. Πρέπει να βρει τα εργαλεία για να επιβάλει την τήρηση των συμφωνιών που έχει υπογράψει.

 

Μήπως είναι πλέον επιβεβλημένη μια πιο αυστηρή στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία;

Η Ε.Ε. έχει παγώσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Στην τελευταία έκθεσή της αναφέρεται σε επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία λόγω των παραβιάσεων και των απειλητικών τουρκικών δηλώσεων σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και κατά της Κύπρου. Ωστόσο, η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια απομακρυνθεί, ελέω Ερντογάν, από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Εχει αλλάξει γεωπολιτική πορεία, έχει στραφεί προς καθεστώτα όπως η Ρωσία και το Ιράν. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε τα μέτρα μας, τόσο όσον αφορά στη γενική απειλή πολέμου όσο και στην επιμέρους απειλή μέσω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Εξοπλιζόμαστε, δημιουργούμε συμμαχίες, φυλάσσουμε τα σύνορα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί ότι έχουμε γίνει «δεσμοφύλακες» της Ευρώπης. Κάθε άλλο. Φύλακες της Ελλάδας είμαστε, τη χώρα μας θέλουμε να προστατέψουμε. Και αυτό κάνουμε, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι.

 

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ασκείτε στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ποια είναι η απάντηση;

Στο μεταναστευτικό ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την πολύ επικίνδυνη πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Ενδιαφέρθηκε -και συνεχίζει να ενδιαφέρεται- μόνο για την είσοδο. Όπως ακριβώς και οι διάφορες ΜΚΟ που θέλουν να μας λένε και πού βρίσκονται τα σύνορα της χώρας. ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες ΜΚΟ αδιαφορούν πλήρως για τις επιδιώξεις της Τουρκίας, που επιθυμεί πρόκληση συνοριακού επεισοδίου, αλλά με ευθύνη της Ελλάδας. Προκάλεσαν το γνωστό χάος της εφιαλτικής περιόδου 2015-2016 με αποτέλεσμα να μας κλείσουν τα βόρεια σύνορα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη που οδήγησε τη χώρα σε αυτοεγκλωβισμό. Το ίδιο έγινε και με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκε ο εγκλωβισμός στα νησιά και την οποία συνυπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Τα αποτελέσματα εκείνης της πολιτικής είναι γνωστά. Μπήκαν στη χώρα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, δημιουργήθηκε το αίσχος της Ειδομένης, η Μόρια και η Μόρια έξω από τη Μόρια, οι φαβέλες της Σάμου. Και, βέβαια, χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα να ζουν σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες σε καταυλισμούς, στους δρόμους και στα αστυνομικά τμήματα. Καμία προστασία των ευάλωτων! Σώσαμε τα παιδιά, βάλαμε τάξη, προστατεύουμε τα σύνορα και την εθνική μας ασφάλεια. Και, κυρίως, δεν επιτρέπουμε στον Ερντογάν να υλοποιήσει το σχέδιό του.

 

Στα Ελληνοτουρκικά αισθάνεστε μετά από όσα συνέβησαν στην Πράγα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα αλλάξει στάση;

Ο Ερντογάν προσπαθεί να ισορροπήσει με πολύ επικίνδυνο τρόπο. Μια ισορροπία τρόμου που πρώτα απ’ όλα απειλεί τον ίδιο. Συμμαχεί με τον Πούτιν, επιχειρεί στη Βόρεια Συρία προκαλώντας συνεχώς νέα προσφυγικά κύματα, συμπεριφέρεται πειρατικά στη Μεσόγειο, απλώνει χέρι στα Δυτικά Βαλκάνια. Πιθανόν να θέλει να βγει από το αδιέξοδο που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, αλλά πλέον η πολεμική ρητορική του έχει γίνει κυρίαρχη άποψη στην Τουρκία και δεν είναι εύκολη η στροφή, κυρίως εν όψει των υπαρξιακών για τον ίδιο εκλογών. Γι’ αυτό και χρειάζεται όλοι στην Ελλάδα να καταλαβαίνουν και να σταματήσουν να καταγγέλλουν την ίδια τους τη χώρα, δίνοντας επιχειρήματα στην άλλη πλευρά.

 

Πλέον οι επόμενοι μήνες μέχρι την άνοιξη είναι σαφές πως έχουν προεκλογικό χαρακτήρα. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους πολίτες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαπράξει ένα κορυφαίο πολιτικό λάθος: Ελληνοποιεί όλες τις κρίσεις. Αυτό δεν περνάει στον κόσμο. Οι πολίτες γνωρίζουν πως οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων δύο χρόνων είναι διεθνείς. Επιπλέον, είναι σε θέση και να κρίνουν και να συγκρίνουν. Γνωρίζουν άλλωστε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παριστάνει τον προστάτη των φτωχών και των αδυνάμων όταν έχει κόψει το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις από τις χήρες και τα ορφανά.