Αν αυτό που συνέβη χθες στην Γερμανία είχε συμβεί στην Ελλάδα, η αντιπολίτευση θα είχε σηκώσει τον κόσμο στο ποδάρι. Και αυτό που συνέβη είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση, υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όχι μόνο αγνόησε τις προειδοποιήσεις του περίφημου Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», αλλά και δημόσια εξέφρασε την δυσφορία της για το γεγονός ότι το Ινστιτούτο έσπευσε να καταθέσει τις προτάσεις του για πολύ αυστηρότερα μέτρα λίγο πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει τα δικά της.

Ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε τα νέα μέτρα μετά από διάσκεψη με τους (προερχόμενους από όλα τα κόμματα) πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Αλλά με ορίζοντα έναρξης της εφαρμογής τους «το αργότερο» από τις 28 Δεκεμβρίου – σε μια προσπάθεια διάσωσης των Χριστουγέννων, αλλά και χωρίς να αποκλείονται αλλαγές αν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις.

Ωστόσο, λίγο πριν, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προσπάθησε να προκαταλάβει τις κυβερνητικές αποφάσεις, δίνοντας στην δημοσιότητα σύσταση για πολύ αυστηρότερα μέτρα και μάλιστα με άμεση έναρξη και τουλάχιστον ως τα μέσα Ιανουαρίου. Με τον τρόπο αυτό δεν δημοσιοποίησε απλά την διαφωνία του, αλλά και διαφοροποιήθηκε από την επιστημονική επιτροπή που πρόσφατα διόρισε ο Σολτς και μέλος της οποίας είναι ο επικεφαλής του Ινστιτούτου!

Τόσο ο καγκελάριος, όσο και ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους, τόσο για τις δημόσιες διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων, όσο και για τον χρόνο κατά τον οποίο το Ινστιτούτο επέλεξε να προβεί στις ανακοινώσεις του.

Στη διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς, ο Σολτς φέρεται να είπε πως οι απόψεις του Ινστιτούτου δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση και χρειάζονται αποσαφήνιση, υπενθυμίζοντας πως βάση των αποφάσεων αποτελεί η άποψη της Επιστημονικής Επιτροπής που ο ίδιος διόρισε.

Από την πλευρά του, ο Λάουτερμπαχ μίλησε για «ασυντόνιστο» τρόπο δημοσιοποίησης επιστημονικών ευρημάτων, που «δεν πρέπει να συμβαίνει». Προσθέτοντας ότι δεν γνώριζε τίποτε για την έρευνα του «Ρόμπερτ Κοχ», καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει επιστημονική λογοκρισία».

Δυο μέρες νωρίτερα, ο Λάουτερμπαχ είχε ξεκαθαρίσει σε συνέντευξή του στο ARD πως δεν πρόκειται να υπάρξει λοκντάουν αλά Ολλανδία πριν από τα Χριστούγεννα. Αλλά το Ινστιτούτο όχι μόνο δεν τον έλαβε υπόψη του, αλλά και τον αιφνιδίασε δημοσιοποιώντας την έρευνά του, με προβλέψεις για ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον.

Διακομματική έκπληξη για το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ»

Και όμως! Η αντιπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, η οποία έχασε στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, δεν είπε λέξη! Προφανώς δεν ήθελε να προσθέσει περισσότερη σύγχυση στον λαό.

Στην διάσκεψη, οι πρωθυπουργού της Βάδης – Βυρτεμβέργης και της Σαξονίας ζήτησαν να προστεθεί ένα κείμενο με τις ενστάσεις τους στην γενική απόφαση, με τον Πράσινο πρωθυπουργό της Σαξονίας Μίκαελ Κρέτσμερ να ανακοινώνει ότι στο δικό του κρατίδιο θα υιοθετηθούν πολύ αυστηρότερα μέτρα.

Ωστόσο, η έκπληξη για την στάση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» υπήρξε διακομματική. Πολύ περισσότερο που η επιστημονική επιτροπή είχε μόλις λίγες μέρες νωρίτερα δώσει την δική του αξιολόγηση κινδύνων και σε αυτό μετέχει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ.

Μάλιστα, όχι μόνο οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων ζήτησαν περισσότερη συνεργασία, αλλά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών Μάρκους Ζέντερ δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά ατυχές» να εκπέμπονται κάθε τόσο νέα μηνύματα, συντασσόμενος με την τρικομματική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελευθέρων.

Δεν εξεγέρθηκε, δεν μίλησε για «εγκληματική αμέλεια», απλά κάλεσε όλες τις ομοσπονδιακές αρχές να ακολουθούν στο μέλλον ενιαία γραμμή.

Από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών, το μοναδικό σχόλιο προήλθε από τον Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό του Βόρειου Ρήνου – Βεστφαλίας και πρόεδρο της διάσκεψης των πρωθυπουργών, Χέντρικ Βουστ, ο οποίος απλά περιορίστηκε να ζητήσει «σεβασμό προς το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» και στο έργο του».

Σημείωσε ότι πράγματι δημιουργήθηκε μια χαοτική κατάσταση, αλλά παρά την διάσταση απόψεων μεταξύ της επιστημονικής επιτροπής και του Ινστιτούτου, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει την δημόσια έκφραση της δυσφορίας της.

«Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε με κάθε σημείο των απόψεων του Ινστιτούτου», είπε. «Αλλά κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να δείξουμε στο «Ρόμπερτ Κοχ» τον σεβασμό που του αξίζει. Διότι τους τελευταίους μήνες το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο έχει σώσει ζωές».

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, που σε πολλές χώρες έχει ήδη γίνει κυρίαρχη, οδηγεί όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην λήψη νέων μέτρων. Και για άλλη μια φορά οι αντιπολιτεύσεις συμπορεύονται, αποφεύγοντας σχόλια που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εφαρμογή των μέτρων.

Βρετανία: «Οι Εργατικοί θα λειτουργήσουν με βάση το εθνικό συμφέρον»

Στην Βρετανία, η επιστημονική επιτροπή ανακοίνωσε στις 20 Δεκεμβρίου ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, καθημερινά θα πραγματοποιούνται 3.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία, εξαιτίας της Όμικρον. Ο πρωθυπουργός Τζόνσον και το ένα τρίτο των υπουργών του δηλώνουν αντίθετοι, υποστηρίζοντας ότι θα επανεκτιμούν την κατάσταση και ανάλογα θα πράττουν.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Κάθριν Χέντερσον, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Επείγουσας Ιατρικής, είχε αποκαλύψει: «Δεν έχουμε αρκετό προσωπικό για να φέρνουμε σε πέρας σωστά και με ασφάλεια τις εφημερίες. Το 10% του προσωπικού έχει νοσήσει και λείπει από τα νοσοκομεία. Ανησυχούμε για το κακό που μπορεί να υφίστανται οι ασθενείς, επειδή δεν έχουμε προσωπικό».

Ο καθηγητής Κρις Γουίτι εμφανίστηκε με ζοφερές προβλέψεις μπροστά την κοινοβουλευτική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. «Μεταφέρουμε κόσμο για να είμαστε βέβαιοι ότι κάποιος τους παρακολουθεί», είπε.

Υπάρχουν κι’ άλλα ζοφερά στοιχεία από την γηραιά Αλβιόνα: Η αναμονή για ένα ασθενοφόρο (μετά από τηλεφώνημα στο 999) μπορεί να φθάνει ακόμη και πέντε ώρες! Περιπολικά μεταφέρουν τους ασθενείς στο πίσω κάθισμα. Ένας άνδρας πέθανε από την καρδιά του καθώς περίμενε. Μια γυναίκα 82 χρόνων έπαθε εγκεφαλικό, περίμενε έξι ώρες το ασθενοφόρο, άλλες τρεις στο νοσοκομείο και όταν οι γιατροί κατάφεραν να ασχοληθούν μαζί της είπαν ότι πια η κατάσταση δεν ήταν αναστρέψιμη.

Οι γιατροί δουλεύουν από 12 ως 14 ώρες την ημέρα, ενώ το ένα τέταρτο των ασθενών περιμένουν πάνω από τέσσερις ώρες για κρεβάτι. Σύμφωνα με μια έρευνα, πάνω από 5.000 άνθρωποι χρειάστηκε να περιμένουν ακόμη και δώδεκα ώρες!

Αλλά ο προερχόμενος από τους Εργατικούς δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ακύρωσε την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, λέγοντας πως είναι ανάγκη να βοηθηθούν τα νοσοκομεία και να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί. Χωρίς φυσικά να στρέψει τα πυρά του στην κυβέρνηση.

Ο δε αρχηγός των Εργατικών Κηρ Στάρμερ προχώρησε σε ξεκάθαρη δήλωση: «Οι Εργατικοί θα στηρίξουν νέα μέτρα, αν αυτά χρειαστούν. Οι Εργατικοί θα λειτουργήσουν με βάση το εθνικό συμφέρον»!

Ούτε εγκλήματα, ούτε δολοφόνοι, βέβαια…

Σουηδία: Αντίπαλοι στον προϋπολογισμό, σύμμαχοι στην πανδημία

Χθες, η Σουηδία ανακοίνωσε εννέα νέα μέτρα, με την κυβέρνηση μειοψηφίας της Άντερσον να επιλέγει διαφορετική αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με τις αρχικές σουηδικές επιλογές. Οι ανακοινώσεις έγιναν χωρίς την παρουσία του επικεφαλής επιδημιολόγου Άντερς Τέγκνελ, εμπνευστή της ανοσίας της αγέλης στη χώρα.

Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι θα γινόταν στην Ελλάδα σε αντίστοιχη περίπτωση – άλλαξαν ρότα, εξαφάνισαν τον επιστήμονα και τα λοιπά.

Στην Σουηδία, όμως, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση των Μετριοπαθών απέφυγε κάθε σχόλιο. Και να σκεφθεί κανείς πως ακριβώς την ημέρα της εκλογής της Σοσιαλδημοκράτισσας Άντερσον στο αξίωμα της πρωθυπουργού, η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε και τελικά υπερψηφίστηκε ο δικός της προϋπολογισμός – με τον οποίο πορεύεται τώρα η κυβέρνηση! Δηλαδή διαφώνησαν στον προϋπολογισμό, αλλά συμπαρατάσσονται στην μάχη κατά της πανδημίας!

Πορτογαλία: Με γνώμονα το ύψιστο εθνικό συμφέρον

Στην Πορτογαλία, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Κόστα, επικεφαλής αριστερής συμμαχίας μειοψηφίας, επίσης ανακοίνωσε χθες μέτρα για την αντιμετώπιση της Όμικρον. Καμιά αντίδραση από την Κεντροδεξιά αντιπολίτευση του Ρούι Ρίο, που από την αρχή στηρίζει την κυβέρνηση.

Και να σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού στην Πορτογαλία η αριστερά… έριξε την αριστερά και η χώρα οδεύει προς εκλογές, στις 30 Ιανουαρίου. Ο Ρούι Ρίο, που προφανώς θέλει να κερδίσει τις εκλογές, επέμεινε στην γραμμή ενότητας όσον αφορά στον κορωνοϊό. Μάλιστα, στο Συνέδριο του κόμματός του το περασμένο σαββατοκύριακο, δεν δίστασε να υιοθετήσει ενωτικό λόγο. Είπε: «Είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε μια νέα πλειοψηφία, χωρίς κόκκινες γραμμές, βασισμένη στον διάλογο και τον συμβιβασμό, προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, που ως όριό της θα έχει μόνο το μέτρο, τον σεβασμό των συνταγματικών θεσμών και το ύψιστο εθνικό συμφέρον».

Αν ζητούσαμε την γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, θα μιλούσε για «εγκληματικές ανοησίες»…

Η Σοφία βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος