Στη χθεσινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «μόνιμη 13 η σύνταξη», την οποία θεσμοθέτησε το 2019. Είπε επίσης ότι αυτό που είχε βαφτίσει 13 η σύνταξη δεν είχε δοθεί λίγο πριν από τις εκλογές, ενώ τα χρήματα που δίνει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνταξιούχους… του ακούγεται σαν φιλοδώρημα για να πάει στην κάλπη».
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*
Πέραν του ότι η περίφημη εκείνη σύνταξη είχε δοθεί πέντε μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η τύχη τα έφερε έτσι που για το ίδιο θέμα στον ίδιο δημοσιογράφο και στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό έχει μιλήσει και στις 13 Μαΐου 2019!
Σ’ εκείνη την συνέντευξή του, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας, αφού σημείωσε πως «οι εκλογές είναι σε πέντε μήνες και τα μέτρα αυτά είναι μόνιμα» – οι ευρωεκλογές ήταν σε πέντε μέρες και οι εθνικές εκλογές έγιναν μετά από δύο μήνες – και στις επίμονες ερωτήσεις του Σρόιτερ, ο οποίος επέμενε ότι «δεν είναι μια ολόκληρη 13 η σύνταξη», υποχρεώθηκε να εξηγήσει:
«Ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 στον οποίο με ασφάλεια μπορούμε να θεσμοθετήσουμε μόνιμα μέτρα είναι περίπου 1,2 δις ευρώ».
Δηλαδή την ονόμαζε – και την ονομάζει – 13 η σύνταξη, αλλά μιλούσε για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019. Προφανώς! Διότι δεν γνώριζε ποιος θα ήταν ο δημοσιονομικός χώρος καθενός από τα επόμενα χρόνια, ούτε μπορούσε να προβλέψει ότι το 2020 θα ενέσκηπτε η πανδημία!
«Αυτό έχουμε τώρα, αυτό δίνουμε»!
Δηλαδή βάφτιζε εκείνο το προεκλογικό επίδομα «μόνιμη 13 η σύνταξη», αλλά στην πράξη αφορούσε το 2019. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει στην ίδια συνέντευξη «αυτό έχουμε τώρα, αυτό δίνουμε»! Και υποστήριζε πως η επιπλεον ολόκληρη σύνταξη ήταν για κύριες συντάξεις ως 500 ευρώ.
Και λίγο παρακάτω το είπε ξεκάθαρα: Κάτι ανάμεσα στο δώρο Πάσχα και στην 13 η σύνταξη! Είπε επί λέξει: «Τώρα έχουμε αυτή τη δυνατότητα, κάτι ανάμεσα στο δώρο Πάσχα και στην 13η σύνταξη. Την ονομάζουμε 13η γιατί είναι μία 13η, έτσι δεν είναι; Για κάποιους είναι ακριβώς 13 η , για κάποιους άλλους είναι μισή. Λέω, όμως, ότι η αίσθηση που έχω, τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία θα έχει τη δυνατότητα να παράξει περισσότερο πλούτο. Θα έχει τη δυνατότητα να δει μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Η δική μας η πολιτική είναι, να στηρίξουμε τους αδύναμους. Θωρούμε ότι οι συνταξιούχοι ανήκουν μέσα σε αυτούς».
Νομοθετούσε κάτι ως μόνιμο, επειδή είχε κάποια… αίσθηση.
Γι’ αυτό και στις 29 Μαΐου 2019 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το είχε αποκαλέσει «ειδικό συνταξιοδοτικό επίδομα»!
Στις 20 Μαΐου 2019 (ραδιόφωνο 247) ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι… «αν υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, να δοθεί σύνταξη και τα Χριστούγεννα»!
Στις 23 Μαΐου 2019, στην ΕΡΤ1, ο κ. Τσίπρας είχε προσδιορίσει εκείνο το ποσό στα 830 εκ. «Αυτά έχει τώρα δυνατότητα η ελληνική οικονομία», είπε. Άρα έδωσε όσα είχε δυνατότητα να δώσει εκείνη την χρονιά – και όχι μόνιμη σύνταξη, παρά τα γνωστά βαφτίσια!
Τα ψηφοδέλτια με την 13η σύνταξη
Μια μέρα νωρίτερα, στις 22 Μαΐου, από την Θεσσαλονίκη, έλεγε πως «η 13 η σύνταξη είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρετε στα χέρια σας την ερχόμενη Κυριακή. Είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε λοιπόν στα χέρια το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ!».
Και λίγο πριν, στις 21 Μαΐου, από τη Λάρισα, φώναζε: «Συνταξιούχε, ανεξάρτητα από το σε ποια κάλπη βρέθηκες όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα από τις πολιτικές σου προτιμήσεις, έχε στο νου σου, την Κυριακή, η 13η σύνταξή σου θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».
Και από τον Πειραιά, στις 19 Μαΐου, ήταν επίσης σαφής: «Πάνω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραμμένη η 13η σύνταξή τους»!
«Αυτό το οποίο θα μπορούσε να κάνει ενδεχομένως είναι να το δώσει και την ημέρα της 26ης Μαΐου, μαζί με τα ψηφοδέλτιά του έξω από τα εκλογικά κέντρα», είχε πει τότε ο Μητσοτάκης.
Σήμερα, ο Τσίπρας μιλάει για προεκλογικό επίδομα.
«Ναι είναι το παλιό δώρο Πάσχα»!
Στις 5 Ιουλίου 2019, δυο μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, μιλώντας στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας είπε:
«Μας κατηγορήσατε ότι «είναι μικρότερη από το συνολικό…», ναι, είναι το παλιό δώρο Πάσχα και το κατανείμαμε και με προοδευτικό τρόπο, ώστε αυτοί που παίρνουν λίγα να παίρνουν ολόκληρη τη σύνταξη, αυτοί που παίρνουν περισσότερη σύνταξη να παίρνουν μικρότερο ποσό».
«Ως επίδομα Πάσχα τη δώσαμε»…
Τέλος πάντων, μετά έχασε και τις ευρωεοκλογές και τις εθνικές εκλογές και τον Σεπτέμβριο του 2019 ξαναπήγε στη ΔΕΘ για να πει:
«Όταν νομοθετήσαμε την 13η σύνταξη, σκέλος της είπαμε, ώστε προοπτικά να είναι στο 100%, στο 50% τη δώσαμε, ως επίδομα Πάσχα τη δώσαμε, μας έλεγαν ότι αυτά είναι παροχές, μας έλεγαν ότι είμαστε εκτός των δημοσιονομικών πλαισίων.
Μα αφού την έδωσαν ως επίδομα Πάσχα, τότε πώς ήταν «μόνιμη 13 η σύνταξη»;
Τζάμπα είχε δώσει ο κ. Μπαλάφας την μάχη, όταν στις 5 Ιουνίου 2019 είχε επιπλήξει τους δημοσιογράφους, λέγοντάς τους «είστε δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, θα λέτε “13η σύνταξη” όχι “επίδομα”»…
Ενώ τους πρώτους μήνες του 2015, επέμεναν να αναμασούν το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», με τον κ. Σκουρλέτη να λέει ότι «τα Χριστούγεννα του 2015 οι συνταξιούχοι θα λάβουν 13η σύνταξη, όπως το είχαμε προσδιορίσει και στις προγραμματικές»!
Μετά πήγαν στην περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση, υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο και ξαναπήγαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 – πάλι τάζοντας; 13 η σύνταξη!
Ακολούθησε μια… εφάπαξ 13 η σύνταξη, αυτή του Δεκεμβρίου 2016 – αυτή ως δώρο Χριστουγέννων.
Τότε η τρόικα (που κι’ αυτήν την βάφτισαν… Θεσμούς) έστειλε μήνυμα πως δεν είχαν συνεννοηθεί μαζί της – όπως θυμάται ο κ. Τσίπρας. Μόνο που δεν τα θυμάται όλα.
Η επιστολή μετανοίας
Διότι, στις 24 Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Τσακαλώτος είχε στείλει επιστολή μετανοίας για την δήθεν «13 η σύνταξη», διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για εφάπαξ πληρωμή, δηλώνοντας «διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου» και επανεπιβεβαιώνοντας «την απόλυτη δέσμευση μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας της συνεργασίας με τους εταίρους μας».
Εκείνη η επιστολή παρέμεινε μνημειώδης, αλλά και μνημείο διγλωσσίας:
Όταν ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει το έκτακτο βοήθημα των Χριστουγέννων 2016, είχε μιλήσει για υλοποίηση της υπόσχεσης για 13η σύνταξη. Στην επιστολή αναφερόταν ρητά ότι δόθηκε μια φορά και δεν θα ξαναδοθεί. Συγκεκριμένα, στην επιστολή ανέφεραν: «Είναι εφάπαξ πληρωμή και δεν έχει σχέση με το συνταξιοδοτικό. Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις»!
Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος ζητούσε και συγγνώμη. Έγραφε:
«Αναγνωρίζουμε ότι τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς».
Μετά έκοψαν και την 12 η και την 11 η σύνταξη
Αμέσως μετά, το 2017, ήλθε το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης. Και ενώ έλεγαν ότι θα την έκλειναν «χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα», πήραν μέτρα μισού δις ευρώ για το 2018 και 3,6 δις ευρώ από το 2019 και μετά.
Ο κ. Τσακαλώτος που διερρήγνυε τα ιμάτιά του πως θα έδινε την παραίτησή του αν μειωνόταν το αφορολόγητο όριο κάτω από 9.000 ευρώ, το έκοψε μια χαρά κατά 3.000 ευρώ (στις 5.681 ευρώ για άγαμο φορολογούμενο), επιβαρύνοντας με 600 ως 660 ευρώ το χρόνο κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και αγρότη.
Και ο κ. Τσίπρας που λίγο πριν πανηγύριζε για το «δώρο Χριστουγέννων», έκοψε όλες τις συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 9% – μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Με λίγα λόγια, όχι μόνο πήρε πίσω το προηγηθέν δώρο, όχι μόνο δεν έδωσε 13 η σύνταξη, αλλά έκοψε και την 12 η με την μείωση των συντάξεων και την 11 η με την μείωση του αφορολόγητου.
Τζάμπα και οι διακηρύξεις του κ. Σπίρτζη, τον Μάρτιο του 2017, ότι… «μέχρι και 14η σύνταξη θα δώσουμε αν πετύχουμε τους στόχους»!
* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος