Οι τιμές των μοριακών τεστ αλλά και οι δικαστικές εξελίξεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής αντιμαχίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις παρεμβάσεις στο δίκαιο ανταγωνισμού, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες, κατά μέσο όρο, τιμές PCR και rapid, από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, κατέθεσε τις τιμές των PCR στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Γεωργιάδης προσέθεσε, πάντως, ότι η Κύπρος πράγματι έχει πετύχει χαμηλότερη τιμή στο PCR, σε κάποιες αλυσίδες, αλλά «έχει πλαφόν υψηλότερο από την Ελλάδα», σε μέσους όρους όμως η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες τιμές σε όλη την ΕΕ. Ο υπουργός προέτρεψε τα κόμματα να διαβάσουν τις ανακοινώσεις «όλων των ομοσπονδιών και των σωματείων των κλινικοεργαστηριακών γιατρών», για να επισημάνει ότι «όλες λένε πως το πλαφόν των 47 ευρώ είναι χαμηλό και ότι δημιουργεί ζήτημα επιβίωσης σε κάποια εργαστήρια».
«Αν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το πλαφόν δεν πρέπει να είναι στα 47 ευρώ αλλά να κινηθεί σε άλλο επίπεδο, να βγείτε και να πείτε πιο πλαφόν προτείνετε», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και προσέθεσε πως όσο μεγαλύτερη είναι μια αλυσίδα διαγνωστικού, επειδή μπορεί να έχει οικονομίες κλίμακος, μπορεί να έχει χαμηλότερο κόστος. «Ο καθένας καταλαβαίνει πως είναι άλλο το περιθώριο κόστους ενός εργαστηρίου που κάνει εκατοντάδες χιλιάδες PCR το μήνα και άλλο είναι το περιθώριο κόστους ενός μικρού κλινικοεργαστηρίου μικρού που κάνει κάποιες εκατοντάδες. Το πλαφόν λοιπόν μπήκε ακριβώς σε εκείνο το σημείο, κατά το οποίο οι υπηρεσίες μας και οι κλινικοεργαστηριακοί μάς απέδειξαν ότι δεν αφήνουμε να κλείσει κανένας μικρός», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και προσέθεσε πως όποιος πιέζει για χαμηλότερο πλαφόν στην ουσία λέει να κλείσουν τα μικρά εργαστήρια και να πάνε όλοι οι πολίτες στις μεγάλες αλυσίδες. «Αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να τους κάνουμε. Το επίσημο αίτημα των μεγάλων αλυσίδων είναι να μειωθεί το πλαφόν και εσείς κάθε μέρα υποστηρίζετε το επίσημό τους αίτημα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και προειδοποίησε πως αν οδηγηθούν σε κλείσιμο τα μικρά εργαστήρια και απευθυνθούν οι πολίτες στις μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών για PCR, τότε θα μεγαλώσει και ο χρόνος αναμονής για τα αποτελέσματα και συνεπώς το πλαφόν, για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και υγειονομικούς, πρέπει να μείνει εκεί που μπήκε.
Απαντώντας στο αίτημα για ένταξη των μοριακών τεστ στη συνταγογράφηση, ο υπουργός υπογράμμισε πως «η συνταγογράφηση είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου και όχι του υπουργείου Ανάπτυξης, γιατί είναι θέμα που έχει να κάνει με τον ΕΟΠΥΥ» και άρα αυτό είναι ερώτημα που δεν πρέπει να τίθεται στον ίδιο αλλά στον υπουργό Υγείας. Είπε, όμως, πως στην περίπτωση που έμπαινε το PCR στη συνταγογράφηση «θα είχαμε ζητήματα σε ποια τιμή» γιατί «αν η τιμή είναι 47 ευρώ αυτό σημαίνει clawback περίπου 50%. Αν μπει σε διπλή τιμή, κάποιος θα πάει φυλακή. Αν εξαιρεθεί από το clawback αυτή η εξέταση, θα εξεγερθούν όλοι οι άλλοι».
Στο βήμα είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης που παρενέβη στη συζήτηση του νομοσχεδίου θίγοντας τη δικαστική εξέλιξη της έρευνας για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και για το ζήτημα του πλαφόν στα τεστ PCR. «Έχετε εκτοξεύσει κατηγορίες σε βάρος ανθρώπων της Αριστεράς κάνοντας λόγο περί ψευτών, περί απατεώνων, περί μειωμένης ηθικής της πολιτικής δράσης και τακτικής. Σας ερωτώ, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Γενάρη του 2022, το σύνολο των πολιτών, οι οικογένειες που βιώνουν κρίση ακρίβειας και φτώχειας την οποία κληροδότησε η οικονομική κρίση, πώς τους προστατεύσατε από το υπερτιμημένο κόστος των μοριακών ελέγχων; Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες, κάθε νοικοκυριό που έπρεπε να κάνει μοριακό τεστ, το έβρισκε, στην καλύτερη περίπτωση, 60 ευρώ. Μεσολάβησαν αρκετοί μήνες, όταν η κοινωνία είχε την απαίτηση, για μια παρέμβαση που θα προστάτευε τους ανθρώπους που δεν έχουν», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε το γεγονός ότι, από τη μεταπολίτευση και μετά, η μόνη έντιμη τίμια κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα, που δεν έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, είναι η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Γιαννούλης κάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη να απαντήσει και για την «παραπομπή σε βαθμό κακουργήματος, άνθρωποι που τους γνωρίζει, συνεργάτες του, για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ».
«Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είστε κάτι σαν ντόκτορ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ. Την Κυριακή, ο αρχηγός σας έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα DOCUMENTO, υπερασπιζόμενος τον κ. Κώστα Βαξεβάνη, όσο μπορούσε πιο έντονα, και κατηγορώντας την ελληνική Δικαιοσύνη, ως υποχείριο της κυβερνήσεως, διότι μια ανωτάτη δικαστική λειτουργός τού Αρείου Πάγου τον καλεί ως απολογούμενο, ως κατηγορούμενο δηλαδή, για τέσσερα βαριά κακουργήματα. Και ποια ήταν η αντίδρασις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της διώξεως κατά του κ. Βαξεβάνη, από μια εισαγγελική λειτουργό, επιπέδου του Αρείου Πάγου; Ότι είναι μια χειραγωγούμενη δίωξη από το καθεστώς Μητσοτάκη το οποίο και θα πέσει πάρα πολύ γρήγορα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και σχολίασε: «Από χθες πανηγυρίζετε γατί κάποιοι άλλοι εισαγγελείς αποφάσισαν να παραπέμψουν στο ακροατήριο κάποιους συνεργάτες μου, για την υπόθεση των λεγομένων παρανόμων διορισμών στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Να σας ρωτήσω λοιπόν, κ. Γιαννούλη, η εισαγγελική παραπομπή είναι καταδίκη; Η εισαγγελική παραπομπή στον δυτικό κόσμο, είναι καταδίκη; Γιατί αν είναι καταδίκη, έχει καταδικαστεί ο κ. Κώστας Βαξεβάνης. Εγώ αντιθέτως, στην περίπτωση του κ. Βαξεβάνη, δεν έκανα ούτε τουίτ, από την ώρα που έγινε η κλήση σε απολογία. Ξέρετε γιατί; Σεβόμενος το τεκμήριο της αθωότητος».
«Ή το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους, προφανώς για τον κ. Βαξεβάνη άρα προφανώς και για τον κ. Πουλή και την κ. Θεοφυλάτου και όλους τους άλλους, ή δεν ισχύει για κανέναν. Διαλέξτε», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Εγώ λέω, μέχρι να υπάρχει καταδίκη στο δικαστήριο, εμείς οι πολιτικοί, καλό είναι να μην εμπλεκόμαστε. Για να μην μου πείτε όμως ότι υπεκφεύγω στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, θέλω να πω ότι εγώ στη δίκη αυτή, όταν γίνει με το καλό, θα είμαι ασφαλώς μάρτυρας υπερασπίσεως των ανθρώπων αυτών. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι είναι εντελώς αθώοι. Η δε κυρία Ανδρονίκη Θεοφυλάτου, η οποία είναι και στενή μου συνεργάτης, τώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης, μπορώ να σας πω ότι είναι η καλύτερη συνεργάτης που έχω, η πιο εργατική. Πιστεύω ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ κλαίνε με μαύρο δάκρυ που χάσανε μια υπάλληλο, που χάσανε μια υπάλληλο η οποία δουλεύει χωρίς ωράριο, από το πρωί μέχρι το βράδυ και με τόση μεγάλη αποτελεσματικότητα».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «υπήρξε και ανάρτηση του κ. Πουλή, στην οποία επικαλείται απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο νυν υπουργός Υγείας και στην οποία είχε δηλώσει πως δεν υπήρξε ζημία από τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και πως αρχίζει έρευνα για τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ που είχε δώσει παράνομα ο κ. Πολάκης» και σχολίασε πως ο κ. Πολάκης «τώρα το παίζει μάγκας διότι γνωρίζει ότι έχει παραγραφεί η υπόθεση, διότι ο φάκελος για τα 8,5 εκατομμύρια ήρθε αφού είχε επέλθει η παραγραφή -και αυτό είναι πρόβλημα των θεσμών- διότι μια τόσο σοβαρή καταγγελία, η Δικαιοσύνη την έστειλε στη Βουλή αφού είχε λήξει η περίοδος για την παραπομπή».
«Εγώ σε αντίθεση με εσάς, εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη. Εγώ δεν θεωρώ την ελληνική Δικαιοσύνη υποχείριο ούτε της δικιάς μας κυβερνήσεως ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφισβήτησα τους χρόνους με τους οποίους κινείται η Δικαιοσύνη. Είναι θεσμικό ζήτημα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει δόλος. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε συμπεριλάβει ειδική μεταρρύθμιση για να κινούνται γρηγορότερα οι δικαστικές διαδικασίες», είπε επίσης ο κ. Γεωργιάδης και επέμεινε: «Εγώ δεν κατελόγισα δόλο στη Δικαιοσύνη. Είπα όμως ότι οι αργοί ρυθμοί της, στην προκειμένη περίπτωση, ωφέλησαν τον κ. Πολάκη. Είπα επίσης πως όταν γίνει η δίκη των παιδιών αυτών, ο ελληνικός λαός θα μάθει αν είναι αθώοι ή ένοχοι. Σήμερα που μιλάμε είναι αθώοι. Δεν έχουν καταδικαστεί από κανένα δικαστήριο. Άρα όσα διαβάζω από το πρωί στις κομματικές σας φυλλάδες δείχνουν πόσο άσχετοι είστε με κάθε θεμελιώδη αξία του δυτικού κόσμου, στο οποίο το τεκμήριο της αθώοτητας είναι το άλφα και το ωμέγα, της απονομής της Δικαιοσύνης. Γι΄ αυτό εμείς σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας του Κώστα Βαξεβάνη. Γι΄ αυτό εσείς δεν μπορείτε να σεβαστείτε το τεκμήριο αθωότητας στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ ή οποιουδήποτε άλλου δεν σας βολεύει πολιτικά».
Μέρος της συζήτησης απασχόλησε και η προηγούμενη θητεία του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. «Όταν εγώ ανέλαβα, οι ανασφάλιστοι ήταν έξω από το σύστημα. Πράγματι, τα νοσοκομεία τούς χρέωναν όλα τα νοσήλια, αν έμπαιναν στο νοσοκομείο, και στα φαρμακεία πλήρωναν από την τσέπη τους. Όταν παρέδωσα τη σκυτάλη στον επόμενο, τον Ιούνιο του 2014, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ήταν δωρεάν στους ανασφάλιστους, οι ανασφάλιστοι στα φαρμακεία, έπαιρνα τα φάρμακά τους, ακριβώς με τους ίδιους όρους που τα έπαιρναν οι ασφαλισμένοι και στα νοσοκομεία μπορούσαν να μπαίνουν οι ανασφάλιστοι χωρίς να χρεώνονται, με μια ενδιάμεση επιτροπή γιατρών του νοσοκομείου που έκριναν ότι πρέπει να γίνει ιατρική πράξη, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση. Αυτή την επιτροπή που είχα βάλει στα νοσοκομεία, την κατάργησε ο νόμος Ξανθού-Πολάκη. Έβαλαν και τους παράνομους μετανάστες. Αυτές είναι οι δύο αλλαγές του νόμου τους. Για τον νόμο για την πλήρη κάλυψη ασφαλισμένων και ανασφαλίστων, προηγήθηκε μελέτη που κατέθεσα στην τρόικα και η τρόικα επέτρεψε την ψήφισή του», είπε ο υπουργός.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τη γνωστή ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ “αν δεν γίνεις κομμουνιστής μέχρι τα 25 σου, δεν έχεις καρδιά και αν παραμείνεις μετά τα 25 σου, δεν έχεις μυαλό”, για να παρατηρήσει: «Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση ο κομμουνισμός, με τον καπιταλισμό. Στην Ελλάδα, έχουμε μια ιστορική ευθύνη. Να νικήσουμε οριστικά, την ιδεολογική ηγεμονία της Aριστεράς. Σε όλη τη μεταπολίτευση ποτέ δεν είχε η Ελλάδα την ευκαιρία να απαλλαγεί από αυτή την ιδεολογική καταστροφή. Την ευκαιρία μάς την έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας και η διακυβέρνησή του. Ο ελληνικός λαός, πριν τον Τσίπρα, όταν άκουγε ότι κάποιος ήταν αριστερός, τον έβλεπε με σεβασμό και δέος. Μετά τον Τσίπρα, φτύνει τον κόρφο του».
«Είναι προφανές ότι το πρόβλημά σας είναι η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Μόνο που αυτή η ηγεμονία είναι στηριγμένη στο αίμα των ανθρώπων που απελευθέρωσαν τη χώρα το ΄45, όταν οι ιδεολογικοί σας πρόγονοι είχαν τακιμιάσει με τους Γερμανούς. Εγώ έγινα αριστερός όταν όλη μου η οικογένεια, που είναι δάσκαλοι, έπρεπε να πάρουν χαρτί από τον κοινοτάρχη, για να διοριστούν», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης που κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει διατίμηση και συνταγογράφηση στα PCR στα 25 ευρώ και τόνισε ότι τα 47 ευρώ πλαφόν είναι δώρο στις μεγάλες αλυσίδες, να κλείσουν τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια. Χαρακτήρισε “κολοκύθια” τον νόμο της ΝΔ για τους ανασφάλιστους σημειώνοντας πως είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που διέγραψε εκατομμύρια ευρώ χρέη που είχαν σταλεί στις εφορίες για νοσηλείες ανθρώπων στα νοσοκομεία. Είπε, επίσης, ότι η αλήθεια, με όσα έγιναν σε βάρος του προϋπολογισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βγει, ενώ για τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη είπε πως «του στήσατε μια διαδικασία επειδή αποκάλυψε ότι η Novartis πλήρωσε στην Αμερική επειδή τα πιάσανε πολιτικοί και υπηρεσιακοί στην Ελλάδα».