Λάβρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα των Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου ήταν με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με αφορμή την κατάθεση Ράικου στην προανακριτική της Βουλής για τον ρόλο του «Ρασπούτιν». 

Η παρέμβαση Πέτσα δείχνει πως στο Μέγαρο Μαξίμου ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στην εξέλιξη των εργασιών της επιτροπής καθώς «δικαιώνει απόλυτα την πολιτική επιλογή σύστασης προανακριτικής επιτροπής ώστε να διερευνηθεί μια σκοτεινή υπόθεση».

Άλλωστε σημειώνει στη δήλωσή του πως «η Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ και των κάθε είδους Ρασπούτιν επιβεβαιώνει αυτό που προεκλογικά έλεγε η Νέα Δημοκρατία: πως η κανονικότητα απουσίαζε από τη χώρα κατά την περίοδο 2015 – 2019».

«Τα όσα δύσοσμα κι άκρως αποκαλυπτικά ακούστηκαν εχθές και σήμερα από την πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου για τα έργα, τις ημέρες, τις υπόγειες διαδρομές και τα μυστικά τηλέφωνα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αποκαλύπτουν τη λειτουργία ενός σκοτεινού παρακράτους με στόχο την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ενός παρακράτους που κατασκεύαζε στοιχεία και μάρτυρες, που παρενέβαινε για να σταλεί μια δικογραφία στη Βουλή χωρίς όμως επιβαρυντικά στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων.
Που απαιτούσε να μην περαιωθούν οικονομικού ενδιαφέροντος υποθέσεις και που απειλούσε δικαστικούς λειτουργούς. Που έστηνε δημοσιεύματα κατά αθώων ανθρώπων με συνεργούς δημοσιογράφους και εκδότες» συμπλήρωσε επικαλούμενος την κατάθεση Ράικου.

«Η προσπάθεια ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης και της παγίδευσης του συνόλου της αντιπολίτευσης, παραπέμπει σε άλλες χώρες κι άλλα καθεστώτα» κατέληξε ο Στέλιος Πέτσας.

Τι κατέθεσε η Ελένη Ράικου

Με σφυροκόπημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και αποκαλύψεις ότι ζητούσε τη δίωξη πολιτικών προσώπων με κατασκευή πλαστών στοιχείων, ξεκίνησε η δεύτερη μέρα της κατάθεσης της Ελένης Ράικου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης, η κ. Ράικου ανέφερε ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαιτούσε τη δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων με κατασκευή πλαστών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, ο διάλογος που διημείφθη σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ως εξής:

Θ. Πλεύρης: Πάμε στο επίμαχο τηλεφώνημα με τον κ.Παπαγγελόπουλο. Σας δίνει εντολή να στείλετε τον φάκελο στη Βουλή;

Ε. Ράικου: Ήταν απαίτησή του. Ενώ γνώριζε οτι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ήταν απαίτησή του να κατασκευαστούν. Αυτό άλλωστε έκανε μετά με την κα Τουλουπάκη.

Θ. Πλεύρης: Σας προσδιόρισε για ποια πρόσωπα;

Ε. Ράικου: Μα δεν χρειαζόταν. Είχε έρθει η κα Παπαδάκου και μου είχε μιλήσει για πολιτικούς. Όλοι γνωρίζαμε ότι η κα Παπαδάκου ήταν η φωνή του Παπαγγελόπουλου. Και μου είχε αναφέρει τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο.

Η κ. Ράικου ανέφερε ότι τα στοιχεία που είχαν προκύψει από τις δικές της έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία από τη διάδοχό της Ελένη Τουλουπάκη

Θ. Πλεύρης: Ποιες ήταν οι σχέσεις της κ. Τουλουπάκη με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Υπάρχει δημοσίευμα που τα λέει ξεκάθαρα «Οι μαθητές του Παπαγγελόπουλου παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης». 12/4/2017 στην εφημερίδα Δημοκρατία. Δεν το λέω εγώ.

Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε ότι η κα Τουλουπάκη εξυπηρετούσε καλύτερα τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Εσείς τί νομίζετε; Ερευνούσαμε σκάνδαλο εκατομμυρίων και αφήσαμε στοιχεία για φαρμακευτικές εταιρείες που αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους. Είδατε εσείς αυτές οι έρευνες να συνεχιστούν; Οι έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία.

Σε άλλο σημείο δε ανέφερε: «Με την παρέμβαση να πάει πολιτικά το σκάνδαλο ουσιαστικά διεκόπη η διερεύνηση του σκανδάλου. Χάθηκαν εκατομμύρια για τη χώρα. Άλλες χώρες πήραν λεφτά από τη Νοβάρτις. Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα εξαιτίας όλων αυτών».

Παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου και σε άλλες υποθέσεις

Η κυρία Ράικου αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε άλλες υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, είπε: «Θεωρώ πως υπήρξε σχέδιο ενορχηστρωμένο θεσμικά από τον Παπαγγελόπουλο. Μου ζήτησε να μην περαιώσω τη δικογραφία της Τράπεζας Αττικης. Είναι καθαρή παρέμβαση αυτή. Καθαρή παρέμβαση. Δεν ξέρω το απέγινε η υπόθεση με την τράπεζα Αττικής».

Πέραν αυτών, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είπε ότι επί ημερών της οι έρευνες οδήγησαν σε εμβάσματα της εταιρείας ύψους 118 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε ότι εκείνη την εποχή ο κ. Νίκος Μανιαδάκης προσφέρθηκε να συνδράμει στο ερευνητικό έργο της εισαγγελίας, ωστόσο «του είπαμε πως έχουμε το επιστημονικό δυναμικό για να προχωρήσουμε την υπόθεση. Επίσης εκείνη την εποχή τον είχαμε ύποπτο. Δεν μπορούσε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας. Ήταν ύποπτος λοιπόν».

Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε πως η κ. Τουλουπάκη θα μπορούσε να εκτελέσει αντί για εσάς εντολές του Παπαγγελόπουλου;

Ε. Ράικου: Εσείς τι λέτε; Στους 3 μήνες σας είπα πόσα στοιχεία συγκεντρώσαμε. Αυτά που βρήκαμε διερευνήθηκαν; Η λίστα διερευνήθηκε; Βρήκαμε φαρμακευτική εταιρία ότι έδινε λεφτά σε άλλη φαρμακευτική. Αυτά ελέγχθηκαν;

Σε άλλο σημείο η Ράικου αποκάλυψε:

Θ. Πλεύρης: Μας είπατε οτι ο κ. Παπαγγελοπουλος σας ζητούσε πράγματα και για άλλες υποθέσεις.

Ε. Ράικου: Ναι. Και για άλλες, αρκετές. Για την Τράπεζα Αττικής μου ζήτησε να την κρατήσω πίσω. Να μην την περαιώσω. Αυτό προφανώς δεν είναι νόμιμο.

Θ. Πλεύρης: Ήταν ο κ. Καλογρίτσας σε αυτή την υπόθεση;

Ε. Ράικου: Ναι. Ήταν ο πρώτος σε αυτή τη λίστα. Δεν ξέρω τί απέγινε. Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να συγκαλύψει τη διερεύνηση του σκανδάλου. Έπρεπε να είχαν ήδη βγει τα πρώτα στοιχεία. Η χώρα πρέπει να πάρει χρήματα από αυτό. Ακούσατε εσείς τίποτε; Μόνο για πολιτικούς ακούμε τρία χρόνια.