Την διενέργεια προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις κατηγορίες σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αποφάσισε η Βουλή, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να επιλέγει για δικηγόρο του τον Δημήτρη Τσοβόλα.

Μία απόφαση με προφανείς συμβολισμούς, αφού ο κ. Τσοβόλας (εκτός των εγνωσμένων ικανοτήτων του) έχει… εμπειρία από ειδικά δικαστήρια, μετά την εμπλοκή (και καταδίκη του) για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Είναι ευνόητο πως ο κ. Παπαγγελόπουλος θα επιχειρήσει και μέσω της επιλογής του αυτής να χαράξει παραλληλισμούς με το «βρόμικο ’89», αλλά και τις πολιτικές προεκτάσεις που είχε. Αυτό όμως που διαφοροποιεί την υπόθεση των καταγγελιών περί πολιτικοδικαστικής σκευωρίας γύρω από τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis σε σχέση με το 1989, είναι το γεγονός πως ενώ τότε η δικογραφία είχε βασιστεί σε καταθέσεις πολιτικών προσώπων.

 

Τώρα, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ της ο δημοσιογράφος του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής Δημήτρης Δαμιανός, πέραν των πολιτικών υπάρχουν ένορκες καταθέσεις από εν ενεργεία δικαστές και μάλιστα υψηλόβαθμους, πως έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις ή απόπειρες παρεμβάσεων, οι οποίες δείχνουν τον πρώην υπουργό. Σε δημόσια θέα βρίσκεται πλέον η αντιπαράθεση ακόμη και δύο «μετώπων» στα ανώτερα δικαστικά κλιμάκια, με τον πρώην αν. υπουργό να βρίσκεται στο επίκεντρο, έχοντας σχέσεις… μίσους ή πάθους με μία σειρά από δικαστές.

ΕΛΕΝΗ ΡΑΙΚΟΥ: Η εισαγγελέας Εφετών έχει δώσει μία κατάθεση που «καίει» τον Δ. Παπαγγελόπουλο, όμως μέχρι να φτάσουμε σε αυτήν περάσαμε από πολλά… επεισόδια. Η πολύπειρη εισαγγελέας ήταν η πρώτη που ανέλαβε τη δικογραφία της Novartis ως επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Ωστόσο, σε μία αιφνιδιαστική κίνηση τον Μάρτιο του 2017 παραιτήθηκε καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της, καταλογίζοντας ευθύνες σε «διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς» και σε «συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου», που σχεδίασαν την «ηθική της εξόντωση» όταν είδαν πως «κάποιοι ίσως μπουν στη φυλακή», ενώ η ίδια δήλωνε πως «δεν θα μετατραπεί σε Ιφιγένεια». Ενάμισι έτος μετά, έπειτα από δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας (που ανέφερε πως ο σύζυγός της ήταν στις λίστες της Novartis), κατηγόρησε για πρώτη φορά τον «Ρασπούτιν» χωρίς τότε να τον ονοματίσει: «Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή”, υποδείκνυε πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησέ την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”».

Μετά τις καταγγελίες για την έρευνα της Novartis, η κ. Ράικου εκλήθη ως μάρτυρας και πέταξε… ρουκέτες για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, εξηγώντας σε τι αναφερόταν τον Μάρτιο του 2017: Ο υπουργός απειλούσε δι;a τηλεφώνου, συχνά μετά από περίεργες επισκέψεις από δημοσιογράφους, ζητώντας επιτακτικά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά πολιτικών του αντιπάλων. “Υπενθυμίζω ότι στην επιστολή παραίτησής της, η κυρία Ράικου δεν ανέφερε το παραμικρό για εμένα. Απεναντίας μίλησε για τον εντοπισμό 28 εκατομμυρίων ευρώ βρόμικου χρήματος, ενδεχομένως και σε πολιτικούς. Μετά από 1,5 χρόνο εφηύρε τον “Ρασπούτιν” για αντιπερισπασμό. Αφού πέρασε κι άλλος ένας χρόνος, τόλμησε να αναφέρει το όνομά μου», ήταν η απάντηση του Δ. Παπαγγελόπουλου σε όλα αυτά, με την κατάθεση της κ. Ράικου στη Βουλή να είναι από τις πλέον αναμενόμενες…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος έχει αφήσει σε… εκκρεμότητα «ποιος είναι ο Ρασπούτιν», αφού στην κατάθεσή του έκανε λόγο για «κυβερνητικό στέλεχος, από τον χώρο της Δικαιοσύνης, με γνώση μυστικών υπηρεσιών», φωτογράφισε δηλαδή τον Δ. Παπαγγελόπουλο αλλά αρνήθηκε να τον ονοματίσει. «Ολοι τον γνωρίζουν», περιορίστηκε να πει, ωστόσο σίγουρα στη Βουλή θα κληθεί να γίνει συγκεκριμένος. Ισως ακόμη κληθεί να εξηγήσει τη στάση του για μία σειρά από ζητήματα, όπως για το γεγονός πως είχε με συνοπτικές διαδικασίες αρχειοθετήσει τις μηνύσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου (προκαλώντας έντονες επικρίσεις από τον Ευ. Βενιζέλο), τις οποίες… ο ίδιος έβγαλε από το αρχείο λίγους μήνες αργότερα. Πριν από λίγο καιρό, ο κ. Αγγελής θεωρείτο πως βρίσκεται… σε άλλο στρατόπεδο και μάλιστα ο ίδιος αναφέρει πως ήταν «το αγαπημένο παιδί της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου». Το 2014 είχε κάνει δύο αναφορές κατά της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη και άλλων συναδέλφων του καταγγέλλοντας παρεμβάσεις υπέρ του Ανδρέα Βγενόπουλου, οι οποίες μπήκαν στο αρχείο, ανασύρθηκαν όμως μόλις η κ. Δημητρίου ανέλαβε ανώτατη εισαγγελέας. Ο ίδιος ο Δ. Παπαγγελόπουλος τον χαρακτήρισε «ικανό, έντιμο και αδάμαστο εισαγγελέα» στην ομιλία του στη Βουλή τον Μάρτιο του 2016. Τι άλλαξε και πλέον ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για φαντασίες του εισαγγελέα; «Ολος ο Αρειος Πάγος, δικηγόροι, εισαγγελείς και πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τις γνώσεις του, τον χαρακτήρα του και κυρίως τη συμπεριφορά του Αγγελή», ανέφερε επικριτικά ο κ. Παπαγγελόπουλος. Το ερώτημα αυτό ζητά απάντηση, όπως και τι εννοούσε ο κ. Αγγελής όταν φώναζε στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου ότι «δεν θα πάει φυλακή για τη Novartis». Κατά τις αναφορές του, οι εισαγγελείς Διαφθοράς διέρρεαν πως αρνήθηκε να παραλάβει σημαντικά στοιχεία στη συνάντηση με το FBI στη Βιέννη, κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «απολύτως ψευδές». Η εν λόγω συνάντηση σίγουρα θα μπει στο μικροσκόπιο της προανακριτικής, αφού, σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκεί έγινε απολύτως αντιληπτό πως οι εισαγγελείς Διαφθοράς είχαν προαποφασίσει να ασκήσουν δίωξη κατά πολιτικών χωρίς στοιχεία, ενώ η επικεφαλής τους, Ελένη Τουλουπάκη ήταν «όργανο» του «Ρασπούτιν».

ΞΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δέχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της έντονες επικρίσεις από τη Νέα Δημοκρατία για τις παρεμβάσεις που έκανε για μία σειρά από θέματα (π.χ. για την απόρριψη της άδειας στο Δημήτρη Κουφοντίνα). Δεν ήταν η πρώτη (και φανταζόμαστε ούτε η τελευταία) δικαστικός που δέχεται κριτική για συγκεκριμένες της επιλογές, ωστόσο μετά τη συνταξιοδότησή της έχει μπει στο κάδρο της υπόθεσης Novartis, μετά τις αναφορές του Ι. Αγγελή, που της καταλογίζει μεροληπτική στάση υπέρ της εισαγγελέως Διαφθοράς. Ειδικά όταν η κ. Δημητρίου αποφάσισε να συνενώσει τις καταγγελίες του κ. Αγγελή με τις αντίθετες καταγγελίες της κ. Τουλουπάκη… Σύμφωνα με τις αναφορές Αγγελή, «η κ. εισαγγελέας Α.Π. του είπε ποιος είναι ο Ρασπούτιν», ενώ φέρονται να μετείχαν σε συζητήσεις για τον «Ρασπούτιν» μαζί με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου.

ΕΛΕΝΗ ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ: Σύμφωνα με την πρόταση για την άσκηση ποινικής δίωξης της προανακριτικής, η εισαγγελέας Διαφθοράς και οι συνεργάτες της είναι οι φυσικοί αυτουργοί της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας που οργάνωσε ο πρώην υπουργός. Αν αποδειχθούν αληθινές οι αναφορές Ράικου και Αγγελή, η κ. Τουλουπάκη εκτός από όργανο του Δ. Παπαγγελόπουλου είναι ίσως… η πλέον επίορκη δικαστική λειτουργός στα χρονικά. Η ίδια όμως έχει άλλη εκδοχή: Ο Ι. Αγγελής είχε σκοπό να σαμποτάρει την έρευνα, αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία και μάλιστα έκανε… ντου στο γραφείο της όταν αυτή έλειπε και αντέγραψε στοιχεία της δικογραφίας από τον υπολογιστή της. Το τελευταίο ο κ. Αγγελής όχι μόνο δεν το αρνήθηκε, αλλά το παραδέχθηκε… μετ’ επαίνων, «καταγγέλοντας» ότι στον υπολογιστή της εισαγγελέως έπαιζε ο γιος της γραμματέως της και ότι τα αρχεία δεν φυλάσσονταν καλά.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΤΑΝΗ: Ο χορός των καταγγελιών για παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου στο δικαστικό σώμα ξεκίνησε πολύ πριν από τη Novartis και αφορούσε την υπόθεση Βγενόπουλου, για την οποία η (συνταξιούχος πλέον) εισαγγελέας είχε κάνει λόγο για «πρωτοφανείς απειλές» από τον πρώην υπουργό. Οι καταγγελίες της διερευνήθηκαν από τη Βουλή, ωστόσο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν κατέληξε σε πόρισμα, ενώ και η μήνυσή της εκκρεμεί. Πλέον θεωρείται πολύ πιθανό να κληθεί εκ νέου για περαιτέρω διευκρινίσεις, ίσως και στην προανακριτική.

Πέραν αυτών όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί να καταγγείλουν παρεμβάσεις στο έργο τους από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν και άλλοι λειτουργοί που εφόσον κληθούν από την προανακριτική ή τον Αρειο Πάγο θα καταθέσουν τα όσα γνωρίζουν. Αλλωστε στη συμπληρωματική της κατάθεση η κ. Ράικου είχε κάνει λόγο και για «άλλες υποθέσεις» όπου παρενέβη ο «Ρασπούτιν». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτούς τους δικαστές περιλαμβάνεται ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτης Αθανασίου.

http://elefpherostypos.gr

(Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής)