Τις λεπτομέρειες του βρόμικου σχεδίου που τέθηκε σε εφαρμογή για να κηλιδώσει δέκα πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και να ρίξει σε πλήρη ανυποληψία τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να αποκαλύψουν ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και η Μαρία Μαραγγέλη, οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» που κατέθεσαν για τη σκευωρία της Novartis.
Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα
Η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους από τις δικαστικές Αρχές της χώρας άναψε το «πράσινο φως» για να ανασυρθούν από το αρχείο οι 21 μηνύσεις που έχουν υποβάλει, μεταξύ άλλων, εναντίον του Δεστεμπασίδη και της Μαραγγέλη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος των Δημοκρατών Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο Δεστεμπασίδης και η Μαραγγέλη θα γίνουν από κατήγοροι κατηγορούμενοι και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για τις πιο σκοτεινές πτυχές αυτής της υπόθεσης. Αυτό που ζητούν, ωστόσο, να μάθουν τόσο οι δέκα πολιτικοί που ρίχτηκαν στην πυρά όσο και όλοι οι Ελληνες πολίτες είναι τα ονόματα των ανθρώπων που έστησαν τη σκευωρία, κατηύθυναν τους δύο ψευδομάρτυρες και έριξαν στον βούρκο την πολιτική ζωή της χώρας. Και αναρωτιέται κανείς ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να ιδρώνουν...
Το σκεπτικό των δικαστών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό των δικαστικών που εξέτασαν τα αιτήματα των Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Ανδρέα Λοβέρδου για την άρση του καθεστώτος προστασίας του «Σαράφη» και της «Κελέση». Οι δύο εισαγγελείς δεν εντόπισαν οποιαδήποτε υπόνοια εκφοβισμού ή αντεκδίκησης σε βάρος των προστατευομένων μαρτύρων, τα ονόματα των οποίων είχαν διαρρεύσει καιρό πριν από τον αποχαρακτηρισμό τους.
Οπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», στο σκεπτικό των εισαγγελικών διατάξεων γίνεται λόγος για «κλονισμό της καλοπιστίας τους» και «μη ουσιώδη συμβολή» στην έρευνα για τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. «Δεν προκύπτει μετά την πάροδο ικανού χρονικού διαστήματος έρευνας καμία υπόνοια εκφοβισμού ή αντεκδίκησης ενώ, μάλιστα, έγινε ατυχώς η αποκάλυψη ονόματος της μάρτυρα. Εχουμε τη γνώμη ότι δεν υφίσταται λόγος διατήρησης των μέτρων προστασίας που είχαν διαταχθεί» συμπέρανε η επίκουρη εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Ελένη Παπαδοπούλου, έγραψε η «Καθημερινή», σχετικά με την άρση προστασίας της Μαρίας Μαραγγέλη. Η εισαγγελέας –ως όφειλε εκ του νόμου– ζήτησε τη μη δεσμευτική γνωμοδότηση του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Η γνωμοδότηση για την «Αικατερίνη Κελέση» έφτασε στα χέρια της τον περασμένο Αύγουστο. Σε αυτήν προτεινόταν η διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας. Αντίστοιχο έγγραφο του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων από το 2021 ενημέρωνε πως τα μέτρα προστασίας δεν είχαν πετύχει καθώς δεν κατάφεραν να αποκρύψουν πλήρως τα στοιχεία ταυτότητας της «Κελέση», τα οποία πιθανολογήθηκαν από τον Τύπο με αποτέλεσμα την απόλυσή της από τη Novartis.
«Ωστόσο, και παρά την αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος της μάρτυρα (σημειώνεται ότι ακόμη και σήμερα με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο το όνομά της προκύπτει με ιδιαίτερη ευκολία), δεν έχει αναφερθεί οποιοδήποτε περιστατικό εκφοβισμού ή εκδίκησης, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ενώ το νεότερο έγγραφο από 1 Μαρτίου 2023 αναφέρει ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην κατάστασή της», σημειώνει η εισαγγελέας.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερηθεί ο όποιος κατηγορούμενος προκύψει ή έχει ήδη καταστεί κατηγορούμενος του δικαιώματός του να εξετάσει διά ζώσης τον μάρτυρα κατηγορίας σύμφωνα με τις αρχές της αμεσότητας, της δημοσιότητας και κατ’ επέκταση της τήρησης της ισότητας των όπλων, καθώς με την προστασία αυτή το δικαίωμα αυτό περιορίζεται σημαντικά», καταλήγει η εισαγγελέας.
Αναξιόπιστες οι μαρτυρίες...
Την ίδια άποψη ως προς την άρση της προστασίας είχε και η εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτα Φάκου, η οποία εξήγησε ότι οι δικογραφίες σε βάρος εννέα πολιτικών προσώπων μπήκαν στο αρχείο, ενώ στην περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου ασκήθηκε δίωξη και εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα. Συνεπώς, κατά την εισαγγελέα, η μαρτυρία των προστατευόμενων μαρτύρων για τα πολιτικά πρόσωπα δεν κρίνεται αξιόπιστη ενώ η συμβολή τους στην έρευνα ήταν μη ουσιώδης.
Η εισαγγελέας προσθέτει πως πολλά από τα στοιχεία που κατέθεσαν οι μάρτυρες ήταν ήδη γνωστά στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αφού η βασική δικογραφία σχηματίστηκε πολύ καιρό νωρίτερα, σχεδόν έναν χρόνο πριν από την πρώτη κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση».
Πρέπει να επισημανθεί ότι οι εισαγγελικές έρευνες τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα καθώς ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων μεγαλώνει όσο περνούν οι μήνες. Στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2025 έως τον Φεβρουάριο του 2026 συμπληρώνεται οκταετία από τις μηνυόμενες πράξεις οι οποίες, ως πλημμελήματα που είναι, θα παραγραφούν.