«Ορκίζομαι στην τιμή και τη συνείδησή μου ότι θα πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια», είναι ο πολιτικός όρκος που δίνουν οι μάρτυρες όταν περνάνε την πύλη της Βουλής, προκειμένου να καταθέσουν σε ειδικές επιτροπές της Βουλής. Μια εξ αυτών ήταν και η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Novartis, στην οποία είχαν κληθεί τόσο η Μαρία Μαραγγέλη όσο και ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κέλεση». Και οι δύο ορκίστηκαν να πουν την αλήθεια, ενώπιον της επιτροπής, που φυσικά είχε τότε ρόλο ανακριτή. Αλλά, όπως αποδείχτηκε, είπαν μόνο... ψέματα.

Ο μίτος της απάτης

Η «Αικατερίνη Κελέση», κατά κόσμον Μαρία Μαραγγέλη, ήταν τότε ξεκάθαρη: Δεν είναι η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση». Δεν είναι ούτε καμία άλλη προστατευόμενη μάρτυρας με άλλη κωδική ονομασία. Εχει καταθέσει δύο φορές ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς, και τις δύο με το όνομά της. Δεν έχει δεχθεί καμία πίεση από τους εισαγγελείς. Δεν έχει δώσει ποτέ κατάθεση στο FBI. Δεν γνωρίζει για πιέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή κατήγγειλε πως ο Αντώνης Σαμαράς είχε χρηματιστεί μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου με μια τροχήλατη βαλίτσα!

Συγκεκριμένα, στις 28 Γενάρη 2018, έλεγε: «Περίπου μία εβδομάδα πριν τη συνάντηση, ο Φρουζής είχε συναντηθεί με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτριο Πτωχό, με τον οποίον είχε αναπτύξει επαφή. Ακολούθως, μέσω της γραμματέως του γραφείου του Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, κλείστηκε το ραντεβού, μεσημβρινές ώρες (14:00-15:00). Ζητήθηκε από τον Φρουζή να φέρει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε δεύτερη επικοινωνία, ο Φρουζής ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος με αυτοκίνητο (αν θυμάμαι καλά, μάρκας BMW, χρώματος μαύρου) και για τον λόγο αυτόν έδωσε και τον αριθμό της πινακίδας του. Φεύγοντας ο Φρουζής από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση Αττικής, έχοντας τοποθετήσει τη βαλίτσα με τα χρήματα που σας έχω περιγράψει». Τότε, δε, έλεγε ότι «είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα Samsonite, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μοβ, κίτρινου και πράσινου, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά».

Αλλαξε την κατάθεση

Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής άλλαξε την κατάθεσή της: «Samsonite βαλίτσα με χρήματα που να έφυγε από το κτίριο της Novartis στα χέρια του Φρουζή για τον Αντώνη Σαμαρά δεν έχω δει»! Τόνισε, πάντως, ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε πάντα μαζί του μία μαύρη τροχήλατη τσάντα, αλλά δεν υπέπεσε στην αντίληψή της δωροδοκία προς τους Ανδρέα Λοβέρδο, Αδωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο! Φέρεται να περιέγραψε ότι τηλεφώνησε στη γραμματέα του Αντώνη Σαμαρά. Το παράδοξο, δε, ήταν ότι κατά διάρκεια της κατάθεσής της στη Βουλή «ξέχασε» ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει... πάρκινγκ!

Στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η Μαρία Μαραγγέλη ξεκαθάριζε, επίσης, ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής «από τον ρόλο του και μόνο όφειλε να συναντά πολιτικά πρόσωπα», τη στιγμή που λίγα χρόνια νωρίτερα κατήγγειλε δωροδοκίες. «Σε συνέχεια προηγούμενης κατάθεσής μου σας αναφέρω ότι την τελική εκδήλωση (στο Μέγαρο Μουσικής) του Harvard Project (περίπου στα τέλη του 2013), μέσω του οποίου δωροδοκήθηκαν μεταξύ άλλων οι Ιωάννης Στουρνάρας, Αδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Σαμαράς, ανέλαβε η εταιρεία συμφερόντων της Λίνας Νικολοπούλου (συζύγου του Ιωάννη Στουρνάρα) Minwork», έλεγε υπό το καθεστώς της κουκούλας, ενώ άλλαζε το αφήγημά της, όταν κλήθηκε να απαντήσει ως Μαρία Μαραγγέλη.

Ερωτηθείσα, για παράδειγμα, από τους βουλευτές εάν γνωρίζει κάτι για δωροδοκία του πρώην υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, είπε ότι δεν ήταν το αντικείμενό της ο τομέας των εμβολίων, ενώ όταν ρωτήθηκε εκ νέου αν υπέπεσε στην αντίληψή της δωροδοκία των πρώην υπουργών Ανδρέα Λοβέρδου, Αδωνη Γεωργιάδη και Ανδρέα Λυκουρέντζου, απάντησε πως όχι. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Μαρία Μαραγγέλη βρισκόταν σε καθεστώς δικαστικής αντιδικίας με τον Κωνσταντίνο Φρουζή.

Ψεύδη κατά συρροή

Την ίδια τακτική των ψεμάτων είχε ακολουθήσει και ο Μάξιμος Σαράφης, κατά κόσμον Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος, καθώς κατηγορείται ως ο εγκέφαλος της μεγάλης απάτης που στήθηκε σε βάρος επιχειρηματιών με δήθεν άμεσες και εύκολες δανειοδοτήσεις τους από τραπεζικά ιδρύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή είχε αποφύγει να απαντήσει αν γνωρίζει τον δικηγόρο τους Παύλο Σαράκη (με τον οποίο, βέβαια, μοιράστηκαν ποσό άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ το «δεν απαντώ» ήταν η μόνιμη επωδός του σχετικά με πιθανή δωροδοκία πολιτικών προσώπων και πλήθος άλλων κρίσιμων ζητημάτων κατά την εξάωρη εξέτασή του.

«Δεν ονομάζομαι ούτε Αικατερίνη Κελέση ούτε Μάξιμος Σαράφης. Το όνομά μου είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης», φέρεται να είχε δηλώσει στην Προανακριτική. Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης ισχυριζόταν πως δεν έχει κληθεί ποτέ μέχρι σήμερα να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές, ενώ αρνήθηκε ότι έχει ταξιδέψει από το 2014 και μετά στις ΗΠΑ, καταρρίπτοντας ουσιαστικά εμμέσως το ενδεχόμενο να είναι προστατευόμενος μάρτυρας του FBI. Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι κληθείς να απαντήσει εκ νέου αν κλήθηκε ποτέ από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης απάντησε αρνητικά.

Β. Κεγκέρογλου: Σας κάλεσε ποτέ η κυρία Τουλουπάκη να καταθέσετε γι’ αυτήν την υπόθεση;

Φ. Δεστεμπασίδης: Δεν με κάλεσε...

Β. Κεγκέρογλου: Ξαναρωτώ, το γεγονός ότι η κυρία Τουλουπάκη δεν σας κάλεσε ποτέ δεν σας κάνει καμία εντύπωση;

Φ. Δεστεμπασίδης: Οχι, καμία. Δεν έχει καλέσει τόσους και τόσους. Εμένα θα καλούσε;

Τα πήρε όλα πίσω!

Εντέλει, παρά τις αρχικές καταγγελίες του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, ο «Μάξιμος Σαράφης», ουσιαστικά έκανε σε όλα πίσω. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι καταγγελίες του είχαν στηριχθεί σε όσα είχε... ακούσει, αφού δεν ήταν παρών σε καμία δοσοληψία. Συγκεκριμένα, αναφορικά με το θέμα των εμβολίων για τον πανδημικό ιό της γρίπης, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης είχε καταθέσει ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κώστα Καραμανλή) να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Είχε μάλιστα κοστολογήσει και το «δώρο» για τον τότε υπουργό, λέγοντας ότι ήταν αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ.

Στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής είπε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν είχε καμία εμπλοκή! Για τον Ανδρέα Λοβέρδο ήταν, ενώπιον της Ελένης Τουλουπάκη, σίγουρος ότι δωροδοκήθηκε, αλλά λίγα χρόνια αργότερα φέρεται να απέδωσε σε... πιθανολόγηση όσα είχε καταθέσει για τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά τον νυν υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, τον είχε καταγγείλει ότι χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από τη Novartis εκδοτικές δραστηριότητές του, αλλά τελικά εκτίμησε (αργότερα) ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό του.

Εν κατακλείδι, όπως προκύπτει και από το πόρισμα της Προανακριτικής, ο «Μάξιμος Σαράφης» ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν καταθέσει στο FBI για την υπόθεση, όμως «προκύπτει ότι στις ΗΠΑ δεν κατέθεσε τίποτα από όσα μετά είπε σαν προστατευόμενος μάρτυρας στην Ελλάδα κατά πολιτικών προσώπων».