Μια μικρή αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Βουλή στις 22 Φεβρουαρίου 2024, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, σε ό,τι αφορά το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Και ουσιαστικά να βγάλει τις κουκούλες από τους τρεις μάρτυρες, που –σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο– έλαβαν μαζί με τον δικηγόρο τους 30 εκατ. ευρώ από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το άρθρο 218 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διαμορφώθηκε ως εξής: «7. Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του, να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δόθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ένα ακόμη όπλο στους εισαγγελείς προκειμένου να μπορούν να άρουν το καθεστώς προστασίας σε περίπτωση που κρίνουν ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι να υπόκεινται σ’ αυτό. Με άλλα λόγια, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει η απόφαση και επειδή πλέον αποδεδειγμένα έλαβαν χρήματα (και μάλιστα πολλά) ο εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει να βγάλει τις «κουκούλες».

Δεν συντρέχουν λόγοι

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο ένας μάρτυρας δεν μπορεί να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν έχει εμπλοκή ο ίδιος στην υπόθεση και όταν έχει εξεταστεί προσδοκώντας, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, χρηματικά οφέλη. Συνεπώς, πλέον, καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ να βγουν επισήμως οι «κουκούλες» του Μάξιμου Σαράφη και της Αικατερίνης Κελέση, οι οποίοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μαζί με την Ελένη Τουλουπάκη να «στήσουν» τη σκευωρία εναντίον των δέκα πολιτικών αντιπάλων τους, οι οποίοι προφανώς στο τέλος αθωώθηκαν πανηγυρικά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Παύλος Σαράκης, ο οποίος ήταν ο δικηγόρος των «κουκουλοφόρων», κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, «είδε» τι έρχεται και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο άρθρο. «Υπάρχει ένα άρθρο, που λέτε “ότι οι πληροφοριοδότες, οι μάρτυρες του δημοσίου συμφέροντος, ανά πάσα στιγμή μπορεί ο εισαγγελέας να ανακαλέσει το καθεστώς της προστασίας τους”. Αν υπάρχει αυτό, πάρτε το πίσω. Επαναλαμβάνω, αν υπάρχει, αν υπάρχει... Θα πρέπει, λοιπόν, αν θέλετε να καταπολεμήσετε, επαναλαμβάνω, τη διαφθορά στην πατρίδα μας, να οχυρώσετε το δίκαιο του πληροφοριοδότη, να δώσετε οικονομικά κίνητρα και να διασφαλίσετε με απόλυτη-απόλυτη ασφάλεια την ανωνυμία τους. Γιατί το είδαμε και στην υπόθεση της Novartis, να δέχονται απειλές οι μάρτυρες, να αποκαλύπτονται τα στοιχεία αυτών και οι δράστες να είναι ατιμώρητοι και οι συνέπειες να πηγαίνουν σε εκείνους οι οποίοι αποκαλύπτουν τέτοια εγκλήματα διαφθοράς», τόνισε τότε χαρακτηριστικά ο πρώην βουλευτής της Ελληνική Λύσης, κάτι που προφανώς ποτέ δεν έγινε, αφού λίγες ημέρες αργότερα το συγκεκριμένο άρθρο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Ολομέλειας ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης είχε κάνει ειδική μνεία στη σκευωρία της Novartis. «Η μεγαλύτερη θεσμική εκτροπή που αντιμετώπισε η χώρα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης ήταν η σκευωρία που στήσατε για να οδηγήσετε στη φυλακή πρώην πρωθυπουργούς, πρώην υπουργούς. Θυμίζω τον κ. Σαμαρά, τον κ. Πικραμμένο, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλους υπουργούς. Αυτή, με τη βούλα της Δικαιοσύνης, μπήκε στο αρχείο, γιατί αποδείχθηκε ότι είχατε στήσει μια σκευωρία με ψευδομάρτυρες απλώς και μόνο για να εκδικηθείτε πολιτικούς αντιπάλους σας, που δεν μπορούσατε να τους αντιμετωπίσετε στα μαρμαρένια αλώνια της πολιτικής», είχε υπογραμμίζει σε έντονο ύφος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαμαράς μαινόμενος...

Με βάση λοιπόν τη νέα τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πριν από λίγες ημέρες ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό τους από μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και την ανάσυρση της εναντίον τους έγκλησης για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση. Υπέβαλε, δε, συμπληρωματικό υπόμνημα, έπειτα από τις αποκαλύψεις στη Βουλή περί είσπραξης χρηματικής αμοιβής από τον δικηγόρο τους, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι οι ανωτέρω μάρτυρες εισέπραξαν μεγάλο χρηματικό ποσό για την κατάθεσή τους.

Θάνος Πλεύρης: Λειτούργησαν με όφελος και μάλιστα χρηματικό...

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε:

Στο πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής είχαμε καταλήξει ότι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι με τους προστατευόμενους μάρτυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από τη στιγμή που πλέον αποκαλύπτεται ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έχουν λάβει τεράστια χρηματικά ποσά, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι λειτούργησαν με όφελος και μάλιστα χρηματικό. Ετσι, βάσει του ελληνικού δικαίου, δεν μπορούν να έχουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και συνεπώς η Δικαιοσύνη θα πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα.