Mε απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε για τις 4 συστημικές τράπεζες η Πανευρωπαϊκή Ασκηση Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών (stress tests) του 2023, που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στην άσκηση ως μέρος του δείγματος των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης, που εξετάστηκαν από την ΕΒΑ. Οι επόπτες της ΕΚΤ εξέτασαν 57 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ, οι οποίες επιλέχθηκαν ώστε να αντιστοιχούν περίπου στο 75% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Σημείο-κλειδί για τα φετινά stress tests ήταν οι επιπτώσεις που θα προκύψουν στην ΕΕ από την απότομη άνοδο των επιτοκίων και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην αγορά των εμπορικών ακινήτων. Μπορεί για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες να αποτελεί αγκάθι η συγκεκριμένη παράμετρος, ωστόσο για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί πλεονέκτημα.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, παρουσιάζουν υπεραξίες από την έκθεσή τους σε σημαντικά εμπορικά ακίνητα, ενώ καταγράφουν θετικές αποδόσεις λόγω των υψηλών, σε σχέση με την ΕΕ, ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

Πρόσφατα, σε συνέδριο της Goldman Sachs στο Παρίσι, το κυρίαρχο μήνυμα ξένων επενδυτών και αναλυτών ήταν ότι εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες και ότι η βαθμολογία τους στη δοκιμασία αντοχής θα είναι πολύ καλή. Όπως συμβαίνει σε κάθε stress test, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο δυσμενές σενάριο της άσκησης, καθώς «μετράει» την ικανότητα των τραπεζών να αντεπεξέλθουν σε πολύ δύσκολες περιστάσεις.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ΕΕ, οι παραδοχές στο ακραίο σενάριο προβλέπουν ότι το ΑΕΠ σε επίπεδο ΕΕ μειώνεται κατά 6% σωρευτικά σε ορίζοντα τριών ετών (2023-2025), ο πληθωρισμός θα είναι πολύ πάνω από το βασικό σενάριο σε ολόκληρο τον ορίζοντα του σεναρίου – κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 και 1,5 ποσοστιαία μονάδα το 2025.

Οι επίσημες προβλέψεις για την ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις (Μάιος ’23) προβλέπουν ανάπτυξη 3,5% το 2022, 1,1% το 2023 και 1,6% το 2024. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα που δίνει «αέρα στα πανιά της». Είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα πολλαπλασιάσει θετικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπου σημαντικό κομβικό στοιχείο σε αυτήν είναι οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες.