Καλά είναι τα νέα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας , όπως προκύπτει από εγκύκλιο του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις τους, μετά την εφαρμογή των νέων διατάξεων για την επέκταση της μάχιμης 5ετίας .

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, με τις διατάξεις του άρθρου 23 του Ν.4997/2022 επεκτάθηκε η εφαρμογή της διάταξης για υπολογισμό στο διπλάσιο του διανυθέντος ή διανυόμενου χρόνου υπηρεσίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και στα επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη, καθώς επίσης και στα στελέχη (μόνιμα, επί θητεία ή επί συμβάσει) που υπάγονται στην ασφάλιση και των λοιπών ενταχθέντων στον e- ΕΦΚΑ πρώην φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών, και παρέχεται πλέον και στα στελέχη αυτά η δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου του χρόνου υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο.

ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο χρόνος υπηρεσίας που αναγνωρίζεται αυξημένος στο διπλάσιο δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τα πέντε (5) έτη. Ο χρόνος υπηρεσίας που αναγνωρίζεται, με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, ως αυξημένος στο διπλάσιο θεωρείται χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Ειδικά για τον χρόνο υπηρεσίας που αναγνωρίζεται ως αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ.3 του Ν.3865/2010, δηλαδή όλων των εν ενεργεία μόνιμων, επί θητεία ή επί συμβάσει στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, μπορεί να αναγνωρισθεί είτε ως συντάξιμος ή, εναλλακτικά, ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης. δηλαδή ως χρόνος βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής.

ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

1. Ως βάση υπολογισμού εισφορών ορίζονται οι συντάξιμες αποδοχές που ισχύουν κατά το χρόνο που πραγματοποιείται η υπηρεσία που λογίζεται αυξημένη στο διπλάσιο.

2. Στην περίπτωση όμως που ο πολιτικός ή στρατιωτικός υπάλληλος είχε αρχικά υποβάλλει στην Υπηρεσία του δήλωση να ΜΗΝ παρακρατούνται διπλές εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, και ζήτησε (είτε κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας του, είτε κατά το χρόνο της συνταξιοδότησής του) την αναγνώριση του διπλάσιου χρόνου, τότε οι εισφορές, στο ποσοστό που του αναλογεί, υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών του όπως ισχύουν (ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ) κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής του.

3. Ειδικά για τους χρόνους υπηρεσίας που αναγνωρίζονται ως αυξημένοι στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ.3 του Ν.3865/2010, δηλαδή όλων των εν ενεργεία μόνιμων, επί θητεία ή επί συμβάσει στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ. Ειδικότερα οι εισφορές υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που λαμβάνουν οι ανωτέρω υπηρετούντες για εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ΣΤ΄ του άρθρου 55 του Ν.1249/1982, ενώ, στην περίπτωση που δεν λαμβάνεται αποζημίωση, οι εισφορές για την αναγνώριση υπολογίζονται επί της αποζημιώσεως που αυτοί θα ελάμβαναν εάν παρείχαν εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη.

Διαβάστε ΕΔΩ την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ