Εν μέσω κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας κρίνεται αναγκαία. Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση αναμένει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's η οποία θα πιστοποιήσει τη θετική πορεία και θα εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτή θα είναι η πρώτη τέτοια αναβάθμιση ενός εκ των τριών μεγάλων Οίκων Αξιολόγησης. Έπειτα αρκεί μία παρόμια αναβάθμιση από έναν εκ των Fitch και Moody's για για να καταστούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιλέξιμα για ορισμένους σημαντικούς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για μία μεγάλη επιτυχία που θα έχει αποτέλεσμα και στην καθημερινότητα των πολιτών, διότι θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για τη χώρα από τις διεθνείς αγορές, το χρήμα θα είναι φθηνότερο για τις τράπεζες και άρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα μπορούν να δανειστούν με καλύτερους όρους.

Πάνω από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο η ελληνική οικονομία

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κι αυτό δίνει την ευχέρεια των κινήσεων στη χώρα μας να κινηθεί δημοσιονομικά, χωρίς ωστόσο να το «παρακάνει» αλλά με προσοχή, μπροστά στον κίνδυνο του δημοσιονομικου εκτροχιασμού.

Η διάκριση από τον Economist

Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο της διάκρισης της ελληνικής οικονομίας από τον Economist το περασμένο Σάββατο, η οποία έδωσε κι αυτά τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία.

Πλέον η Ελλάδα κατάτάσσεται μεταξύ των πρωτοπόρων οικονομιών της ΕΕ και μάλιστα στη 10η θέση μετάξυ των 27. Η είδηση αποτελεί άκρως ενθαρυντικό νέο για τη χώρα, αφού έρχεται και σε συνέχεια των αναβαθμίσεων της οικονομίας μας στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Την είδηση σχολίασε με ανάρτησή του στο Facebook, ο υπουργός Εθνικής Οικονομιάς και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Δείτε την ανάρτηση του υπουργού:

«Με βάση την αξιολόγηση του Economist για το πώς οι Ευρωπαϊκές Οικονομίες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πρωτοπόρων σε 2 τομείς σε ολόκληρη την ΕΕ. Ενώ στη συνολική κατάταξη είμαστε δέκατοι στους 27. Δεν το λες και άσχημα! Πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε πού ήμασταν την περασμένη δεκαετία.

Πρόκειται για τα λεγόμενα «μετάλλια» που απονέμει ο Economist στις Ευρωπαϊκές Οικονομίες, με βάση την πρόοδο των οικονομιών και την ανθεκτικότητα απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Από το 2019 και μετά η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην αύξηση των επενδύσεων, στην εντυπωσιακή άνοδο των εξαγωγών, στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, στο ότι η Ελλάδα πια είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα χαμηλότερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, στη πολύ σημαντική μείωση της ανεργίας.»

Απανθρακοποίηση της οικονομίας και στροφή στην πράσινη ενέργεια

«Το συνειδητοποιούν οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές, το καταγράφουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, σημειώνεται τώρα και από τον Economist, o οποίος κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη σταδιακή αποκλιμάκωση στις τιμές των αγαθών, παρά το πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα. Πρωτοπόροι θεωρούμαστε επίσης στην απανθρακοποίηση της οικονομίας και στη στροφή στην πράσινη ενέργεια. Φυσικά σημειώνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για θέματα όπως είναι η περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Ωστόσο, η Ελλάδα ύστερα από μια μακρά περίοδο κρίσης, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε μια οικονομία που αναπτύσσεται δυναμικά, ενισχύει διαρκώς το ρόλο της στο διεθνές σκηνικό, και αντιμετωπίζει υφιστάμενες και νέες προκλήσεις αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Εννοείται πως δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε ακόμα δρόμο κι η προσπάθεια συνεχίζεται. Είναι πολύ απλά το πατριωτικό μας καθήκον!!!»