Η πίτα του Αγίου Φανουρίου, γνωστή σε όλους μας και ως φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου στις 27 Αυγούστου και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.

Άγιος Φανούριος – Εορτή 27 Αυγούστου

Όταν χάνουμε κάτι και ψάχνουμε γύρω και δεν το βρίσκουμε, ας τάξουμε μια πίτα για τη μάνα του Άι-Φανούρη.
Οι ευσεβείς άνθρωποι που τάζουν φανουρόπιτα όταν έχουν σοβαρό λόγο την πηγαίνουν στην εκκλησία για να “διαβαστεί” και μετά τη μοιράζουν.

Οι περισσότεροι τάζουν με την καρδιά τους και απλώς τη μοιράζονται με συγγενείς και φίλους, χωρίς να πάνε στην εκκλησιά.
Η φανουρόπιτα έχει 7 ή 9 υλικά, δεν περιέχει αυγά και τα βασικά είναι το λάδι, το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού.

Αν δεν έχουμε λόγου χάρη σταφίδες, δεν πειράζει, βάζουμε λίγο γαρίφαλο, φτάνει να βγει σωστός ο αριθμός των υλικών.
Το θρησκευτικό της νόημα είναι ότι η μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν πολύ αμαρτωλή και παρόλο ότι μετανόησε, ακόμα εκπληρώνει για την ψυχή της ένα τάμα, από όποιον και αν γίνεται.

Tα υλικά που θα χρειαστούμε για τη μοναστηριακή φανουρόπιτα είναι:

4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλλα
1 μπέικιν
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλυτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
ελάχιστη σόδα
ξύσμα λεμονιού – πορτοκαλιού
1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή (προαιρετικά)
1 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια (προαιρετικά)

Επί το έργον:

Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μιξερ για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα βάζουμε το φλυτζάνι με τη ξανθή σταφίδα και το φλυτζάνι με τα καρύδια κομμένα κομμένα χοντρά.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 30 και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά ή εώς ότου βγει καθαρό το μαχαίρι.
Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

Πηγή:ekklisiaonline.gr