Η εξέλιξη και η πρόοδος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του κάθε ανθρώπου. Οτιδήποτε γύρω μας μένει στάσιμο, είναι βέβαιο ότι θα παρακμάσει και θα σβήσει. Έτσι και η ανθρώπινη φύση, είναι αναγκαίο να προχωράει μπροστά, όπως και πάντοτε νομοτελειακά συμβαίνει. Πως το αντιλαμβανόμαστε όμως εμείς αυτό σε διάφορες πτυχές της ζωής μας;

Από την εποχή των μνημονίων και μετά, η νέα γενιά, βίωσε όσο κανείς τη δυσκολία στην εύρεση εργασίας, αναγκαζόμενη να διεκδικεί πράγματα που μέχρι πριν φάνταζαν δεδομένα. Παράλληλα, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση δημιούργησε απαιτήσεις πάνω στην εξειδίκευση ολόκληρου του επαγγελματικού κόσμου, γεγονός που δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που προέκυψαν σε ολόκληρο τον πλανήτη, η ανεργία στη χώρα μας μειώθηκε από το 17,2% στο 10,9% με πρόβλεψη τα επόμενα χρόνια το ποσοστό να πέσει κάτω από το 8%. Αυτό είναι μία επιτυχία των πολιτικών που ακολούθησε η χώρα, τη τελευταία τετραετία, το οποίο οφείλουμε εμείς οι νέοι να το διατηρήσουμε και να το πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Και ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί, είναι εξελίσσοντας τους εαυτούς μας. Καλώς ή κακώς, όπως σε κάθε κοινωνία, έτσι και στην ελληνική, υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που δε συμβαδίζει με αυτή την αντίληψη. Και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Από τη μία έχουμε κοινωνικές ομάδες που λόγω συγκυριών δεν αντιλαμβάνονται με την ίδια ευκολία την ανάγκη για εξέλιξη, καθώς μπορεί να ζουν για γενιές με τα ίδια πρότυπα, συνήθειες και τεχνολογίες.

Από την άλλη, κάποιοι γνωρίζουν άψογα πόσο φυσιολογική είναι η εξέλιξη, όμως δε τους εξυπηρετεί ιδιαίτερα. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί δεν αποδέχονται πραγματικά την πρόοδο, που θα τους αναγκάσει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα για τα οποία πρέπει να βελτιωθούν και οι ίδιοι για να ανταπεξέλθουν.

Τη στιγμή που η πολιτεία παράγει συντεταγμένες πολιτικές για να προσφέρει τις μέγιστες δυνατές ευκαιρίες στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας για να εξελιχθούν όλοι, πρωτίστως οι νέοι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πλάτη. Όταν ο πρώην ΟΑΕΔ , νέα Δ.ΥΠ.Α. εκτός από νέες θέσεις εργασίας που ανοίγει συνεχώς, δημιουργεί ταυτόχρονα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, είναι προς όφελος μας να τα εκμεταλλευτούμε σαν κοινωνία στο έπακρον.

Όταν τα δημόσια ΙΕΚ πολλαπλασιάζουν τις θέσεις των σπουδαστών που μπορούν να υποστηρίξουν και δίνουν εξειδίκευση σε καθημερινά επαγγέλματα με ζήτηση και προοπτικές, οι ευκαιρίες αυξάνονται ανοίγοντας παράλληλα την παραγωγική παλέτα της χώρας. Όταν δίνονται φορολογικά κίνητρα στις startup και το ίδιο το κράτος δημιουργεί το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την καινοτομία στη χώρα μας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη νέα επιχειρηματική κουλτούρα που δημιουργείται στην χώρα μας και να προσπαθήσουμε, κυρίως οι νέοι, να αδράξουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Ευκαιρίες που μέχρι πριν 4 χρόνια ούτε θαφανταζόμασταν.

Η ελληνική κοινωνία παράλληλα με την πολιτεία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου. Το αποτέλεσμα της 21 ης Μάϊου πιστοποιεί πέρα από τις άμυνες που έχει δημιουργήσει στον λαϊκισμό και την επιθυμία της κοινωνίας να ευθυγραμμιστούμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τις αξίες και τα ιδανικά που κουβαλάει σε όλη τη πορεία της τεράστιας ιστορίας της.

Αυτό αποτυπώνεται σε πολλές πτυχές της και μία από αυτές είναι αναμφισβήτητα η αγορά εργασίας, κόντρα σε ιδεολογίες που αρνούνται την εξέλιξη και προτιμούν την στασιμότητα. Ιδεολογίες που αδυνατούν να κατανοήσουν ότι αν ο κόσμος σταματήσει να αναζητεί το καλύτερο, δεκάδες καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος -ανάλογα τις ιδιαιτερότητές του-, θα γίνουν μόνιμα και δεν θα αλλάξουν ποτέ, καταδικάζοντάς μας να ζήσουμε έναν νέο μεσαίωνα.

*Ο Λευτέρης Σιάτρας είναι ιδιωτικός υπάλληλος και Υπεύθυνος Συντονισμού του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ.