Κατά των διαγραφών θα ψηφίσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, σύμφωνα με δήλωσή της στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο. Κληθείσα να προβλέψει τι θα συμβεί κατά την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, η οποία είναι προγραμματισμένη για το προσεχές σαββατοκύριακο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρυτανεύσει η λογική (και το... συμφέρον του κόμματος) και ότι τελικά θα υπάρξει αμοιβαία υποχώρηση.
Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά την πρόβλεψή της, υπάρχει και η προειδοποίηση της διάσπασης, καθώς εάν προχωρήσουν οι διαγραφές, δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα, καθώς έχουν διατυπωθεί όροι για την ενότητα. Η τρίτη διακριτή ομάδα, είναι εκείνων που θέλουν πάση θυσία να «θαφτεί το τσεκούρι, να «δοθούν τα χέρια» μεταξύ «προεδρικών» και συνιστωσών, διότι βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις μόλις μια μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και τις τελευταίες ημέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν πολύ επικριτικά ως προς τους «προεδρικούς», όπως για παράδειγμα η Θεοδώρα Τζάκρη που έκανε λόγο για άμεσες διαγραφές χωρίς δισταγμό, κατά της οποίας βάλλει η Σία Αναγνωστοπούλου.
Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι η εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι καν πρόβλημα η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ως αρχηγού του κόμματος. Το πρόβλημα, το οποίο δεν εννοούν να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η κυβερνητική προοπτική που είχαν -κι εν συνεχεία έχασαν- είναι προϊόν της βαθιάς πολιτικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Δεν εξελέγησαν, διότι ξαφνικά ένας μεγάλος όγκος ψηφοφόρων έγινε ριζοσπάστης αριστερός. Ούτε επειδή πείστηκαν από τις πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, που εν συνεχεία αποκάλεσε ψευδαισθήσεις. Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κυβερνήσει, είναι επειδή μέσω του λαϊκισμού, κατάφερε να πατήσει τα «κρίσιμα κουμπιά» του ελληνικού ψυχισμού: ότι «απειλείται από ξένα κέντρα που θέλουν τον αφανισμό του». Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα εξακολουθούν να μην το καταλαβαίνουν. Αυτό που δεν είναι σίγουρο, είναι το εάν δεν μπορούν, ή δεν θέλουν να το καταλάβουν.
Η δήλωση της Αναγνωστοπούλου
Δημήτρης Οικονόμου: «Αναρωτιέμαι εάν την άλλη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όπως σήμερα: εάν θα είναι ενιαίο κόμμα, εάν θα γίνει διάσπαση, αν θα έχουμε όλες αυτές τις εξελίξεις που περίπου έχουν προαναγγελθεί».
Σία Αναγνωστοπούλου: «Εγώ νομίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική, θα πρυτανεύσει το συμφέρον του κόμματος και τη Δευτέρα θα συζητάμε για άλλο θέμα».
Άκης Παυλόπουλος: «Εσείς πάντως έχετε πει ότι η ενότητα δεν είναι άνευ όρων, έχει όρους η ενότητα».
Σία Αναγνωστοπούλου: «Όχι, βεβαίως. Και είμαι κατά των διαγραφών. Ένας από τους όρους είναι να λειτουργήσουν τα όργανα κανονικά, να μην γίνει η κεντρική επιτροπή πεδίο αντιπαράθεσης και οι διαγραφές πρέπει -κατά τη δική μου γνώμη, από κει και πέρα θα ψηφίσουμε και λοιπά- κατά τη γνώμη μου, πρέπει να φύγουν από το τραπέζι».
Δημήτρης Οικονόμου: «Πώς θα φύγουν οι διαγραφές από το τραπέζι, ένα λεπτό. Να βγει ο πρόεδρος και να τις πάρει πίσω;»
Σία Αναγνωστοπούλου: «Ο πρόεδρος έχει ένα καταστατικό στο οποίο υπόκεινται οι πάντες. Άλλωστε, οτιδήποτε αποφασίσει η κεντρική επιτροπή, είναι γνωμοδοτικός ο ρόλος της, δεν είναι αποφασιστικός. Ας αφήσουμε τα όργανα, ας τοποθετηθούμε ο καθένας, ας επιχειρηματολογήσουμε και από εκεί και πέρα να δούμε. Σας λέω, η προσωπική μου άποψη -δεν ξέρω πώς θα γίνει και τι θα γίνει- αν κληθούμε να ψηφίσουμε, εγώ θα ψηφίσω κατά των διαγραφών».
Δημήτρης Οικονόμου: «Ο πρόεδρος μπορεί να κάνει μια κίνηση; Και πρέπει;»
Σία Αναγνωστοπούλου: «Και ο πρόεδρος και οι πάντες μπορούν να κάνουν μια κίνηση, μια κίνηση προς την κατεύθυνση ότι οι διαγραφές σε ένα κόμμα που περνάει αναταράξεις, που είναι ακόμα στον φαύλο κύκλο της ήττας, δεν προσφέρουν τίποτα. Και επειδή ακούω διάφορους "όχι καν' το πρόεδρε, διότι έτσι θα δείξεις πυγμή", πυγμή μερικές φορές -και κύρος ενός προέδρου- είναι να αποφεύγει τις διαγραφές. Είναι εξίσου σημαντικό, ας το έχουμε στο μυαλό μας».
Άκης Παυλόπουλος: «Τον έναν όρο είπατε, αυτόν που αφορά στον πρόεδρο. Απ' την άλλη μεριά δεν υπάρχουν όροι; Αυτοί που είχαν επιτεθεί προσωπικά με ακραίους χαρακτηρισμούς σε βάρος του προέδρου, πρέπει να ανακαλέσουν;»
Σία Αναγνωστοπούλου: «Διαφωνώ με το ύφος και τον τρόπο κριτικής και ειδικά από τα τηλεοπτικά μέσα. Δεν συμφωνώ με κανέναν, είτε από τη μια, είτε από την άλλη μεριά, που παίρνει σβάρνα τα κανάλια και μιλάει με τρόπο και με ήθος, που εμένα δεν μου ταιριάζει».
Δημήτρης Οικονόμου: «Διαφωνείτε με τους διαφωνούντες δηλαδή».
Σία Αναγνωστοπούλου: «Διαφωνώ με τους διαφωνούντες, αλλά διαφωνώ και με τους συμφωνούντες. Διότι είδα και εδώ στο κανάλι σας και τη μια και την άλλη πλευρά. Με αυτό το ήθος και το ύφος, με το κούνημα του δαχτύλου ότι "διώχ' τους, κάν' τους, φτιάχ' τους, και με αυτόν τον τρόπο, χωρίς δισταγμό" και από την άλλη μεριά -γιατί θέλω να είμαι δίκαιη- με ένα συγκεκριμένο ύφος και ήθος, δεν συμφωνώ».