Σε λαϊκό προσκύνημα στο ναό του Αγίου Λουκά, που βρίσκεται σε περιφερειακό συνοικισμό του Βελιγραδίου, εκτίθεται από νωρίς σήμερα το πρωί η σορός του πρώην διοικητή των Σερβοβοσνιακών δυνάμεων Ράτκο Μλάντιτς.

H Ράτκο Μλάντιτς είχε καταδικαστεί για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία.

Σημειώνεται πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της Σερβίας εξυμνεί τον εγκληματία πολέμου και διοργανώνει την ταφή του με στρατιωτικές τιμέςΟ «εκθειασμός» ενός εγκληματία πολέμου δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε σε μια χώρα που θέλει να ενταχθεί σ' αυτή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος στης Βρυξέλλες, ερωτηθείς σχετικά.

Πολίτες, πολλοί φορώντας μπλουζάκια με τη φωτογραφία του Μλάντιτς και πολεμικά σύμβολα του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας προσήλθαν στον ναό. Εντός του ναού ήταν η οικογένειά του, ενώ δίπλα από το φέρετρο εναλλάσσονταν συνεχώς αγήματα με στρατιώτες του στρατού της Σερβίας, βετεράνου πολέμου, αλλά και νέους που έμαθαν να υμνούν τον Μλάντιτς ως ήρωα. Στο Βελιγράδι έφτασαν οργανωμένα και πολίτες από την Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska) της Βοσνίας και το Μαυροβούνιο.

Προσήλθαν επίσης πολλοί υπουργοί της σερβικής κυβέρνησης, όπως επίσης και ο πρωτότοκος γιός του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Ντανίλο.

Στον ναό του Αγίου Λουκά βρέθηκε και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Σερβία Αλεξάνταρ Μπόκαν Χερτζένκο, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια ενώ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, «προσήλθε και ο πρώην ΥΠΕΘΑ της Ελλάδας Πάνος Καμμένος για να αποτίσει φόρο τιμής στον στρατηγό Μλάντιτς».

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Σερβία με ειδικές εκπομπές καλύπτουν το γεγονός εξυμνώντας τον Μλάντιτς.

Μετά την εξόδιο ακολουθία θα γίνει η εκφορά του νεκρού στο νεκροταφείο που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από τον ναό του Αγίου Λουκά. Κατά την πομπή ταφής, το φέρετρο θα συνοδεύει στρατιωτικό άγημα, ενώ στο νεκροταφείο θα γίνει ρίψη τιμητικών βολών στο αέρα.

Ο Μλάντιτς απεβίωσε στις 27 Αυγούστου στο νοσοκομείο των φυλακών του δικαστηρίου της Χάγης όπου νοσηλευόταν.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) καταδίκασε τον Μλάντιτς σε ισόβια κάθειρξη στις 8 Ιουνίου του 2021. Κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίον περίπου 8.000 Βόσνιων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, μια περιοχή που βρισκόταν υπό την προστασία του ΟΗΕ, το καλοκαίρι του 1995, όταν ξεκίνησε η επίθεση του Σερβοβοσνικού στρατού.

Καταδικάστηκε επίσης για διώξεις και βίαιο εκτοπισμό Βοσνίων και Κροατών σε όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τρομοκράτηση αμάχων κατά την πολιορκία του Σεράγεβο και κράτηση σε ομηρία μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1995.