Λιγοστεύουν οι ελπίδες για την εύρεση του ζευγαριού των Ελλήνων στην Αντιόχεια που παγιδεύτηκε μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ κάτω από τα χαλάσματα πολυκατοικίας.
Χρησιμοποιώντας θερμικές κάμερες αλλά και διασωστικούς σκύλους, 23 άνδρες της ΕΜΑΚ μαζί με νοσηλευτικό προσωπικό ζήτησαν και έλαβαν έγκριση για έρευνες στο σημείο όπου αγνοείται το ζευγάρι και δυστυχώς δεν βρέθηκαν ίχνη ζωής.
Οι Έλληνες που αγνοούνται
Πρόκειται για ζευγάρι Ελλήνων που έμεναν στην περιοχή της Αντιόχειας και έχουν να δώσουν σημεία ζωής από την ημέρα του καταστροφικού σεισμού. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής (10/2) ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, η επιχείρηση εντοπισμού διεκόπη καθώς δεν εντοπίστηκε κανένα σημείο ζωής.
Ο Γιώργος Αντύπας, 65 ετών και η σύζυγός του, Νίντα Αντύπα, 62 ετών κατοικούσαν στον 5ο όροφο εξαώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό ο οποίος έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Τα παιδιά τους και οι συγγενείς τους έχουν απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για να εντοπιστούν. Ο Γιώργος Αντύπας είναι Έλληνας και η σύζυγός του κατάγεται από τη Συρία.
«Την πρώτη μέρα που έγινε ο σεισμός, ο γαμπρός τους πήρε την ελληνική πρεσβεία και έδωσε πληροφορίες πως έχουμε Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια. Και μετά περιμέναμε να πάρουμε κάποια απάντηση, να πάρουμε ενημερώσεις. Από τότε έχουν έρθει κάποιες ομάδες. Οι τοπικές ομάδες έψαχναν. Βγάλανε την πρώτη μέρα τρεις, τέσσερις γείτονες ζωντανούς. Χθες έβγαλαν και άλλον ένα γείτονα. Ήταν και αυτός ζωντανός. Και τώρα περιμένουμε την βοήθεια να δούμε τι θα γίνει με τον θείο μου» τόνισε ο Μενουνέ.
Tα τελευταία 10 χρόνια το ζευγάρι ζούσε στην Αντιόχεια, ενώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο εξωτερικό. «Είχα επαφή μαζί τους πριν 20 μέρες, ενώ μετά τον σεισμό δεν κατάφερε η κόρη τους να επικοινωνήσει μαζί τους. Και εγώ προσπάθησα να τους πάρω την ίδια μέρα, μετά το σεισμό, αλλά δεν απάντησε ο θείος μου. Δηλαδή δεν έπιασε το κινητό και κανείς δεν μπορούσε να τους μιλήσει από τότε».
Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, κάνοντας γνωστό, ότι κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, χθες, μέλη των ελληνικών σωστικών συνεργείων έκαναν έρευνες με διασωστικό σκύλο στην πολυκατοικία που διέμεναν οι δυο Έλληνες ομογενείς και εντοπίστηκαν επιζώντες.Σήμερα, κατ’ εξαίρεση η ελληνική ΕΜΑΚ θα κάνει αίτημα για να επιχειρήσει στο συγκεκριμένο σημείο.
Η κόρη του ζευγαριού των Ελλήνων, ηλικίας 65 και 62 ετών, τα ίχνη των οποίων αγνοούνται μετά τους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία, μίλησε στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος», εκφράζοντας την αγωνία της για την τύχη των γονιών της.
«Όταν έγινε ο σεισμός ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη στην Αντιόχεια και ζητούσαμε από τους διασώστες από τη Δευτέρα να έρθουν να τους αναζητήσουν. Το διαμέρισμά τους ήταν σε 6οροφο κτίριο που γκρεμίστηκε. Οι γονείς μου έμειναν στον 5ο όροφο. Θα μπορούσαν να τους σώσουν εάν έρχονταν τις πρώτες 24 ώρες, ωστόσο δεν ήρθε κανείς στο σημείο. ‘’Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε’’ είπαν ψάχνουμε σε σημεία όπου ακούγονται φωνές», λέει, ξεσπώντας σε κλάματα.
Ισοπεδώθηκε η Αντιόχεια
Η Αντιόχεια όπου διέμενε το ζευγάρι των Ελλήνων ισοπεδώθηκε, καθώς σχεδόν όλα τα κτήρια κατέρρευσαν και οι δρόμοι έχουν γεμίσει με ερείπια. Τα πλάνα του MEGA αποτυπώνουν το χάος και την τραγωδία που επικρατεί στην Αντιόχεια. Οι πολυώροφες κατοικίες δεν άντεξαν από το χτύπημα του «Εγκέλαδου» και κατέρρευσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα, ενώ οι δρόμοι της πόλης είναι έρημοι, καθώς οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή.
Οι δηλώσεις Λέκκα
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ όσον αφορά τις πληροφορίες για τους δύο Έλληνες αγνοούμενους στην σεισμόπληκτη περιοχή, ο καθηγητής είπε ότι δεν μπορούν αν τους εντοπίσουν, καθώς δεν έχουν το ακριβές στίγμα τους.
«Εκείνα τα οικοδομικά τετράγωνα (όπου έμεναν) έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά και δεν μπορούμε να βρούμε οδούς, αριθμούς κτλ» είπε ο κ. Λέκκας. Για τον ηρωισμό της ομάδας της ΕΜΑΚ, ο καθηγητής είπε ότι «τα παιδιά κινδύνευσαν πολλές φορές και τους αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια».
Οι Ελληνες διασώστες
Τα 36 στελέχη της ΕΜΑΚ, οι οκτώ διασώστες του ΕΚΑΒ και οι τρεις ανιχνευτικοί σκύλοι έχουν διασώσει 5 ανθρώπους από τους συνολικά 58 που ανασύρθηκαν ζωντανοί μέσα από τα συντρίμμια από τα συνολικά 88 συνεργεία διάσωσης από όλο τον κόσμο. Οι Ελληνες πυροσβέστες επιχείρησαν σε πέντε πολυκατοικίες στο Χατάι και το μεσημέρι της Πέμπτης άλλαξαν τομέα, λίγο πιο βορειοανατολικά από το σημείο που επιχειρούσαν.
Μετά από σχεδόν 100 ώρες προσπαθειών διάσωσης οι ελπίδες για επιζώντες μειώνονται σταδιακά στο απειροελάχιστο, συνδυαστικά με τις συνθήκες κατάρρευσης των κτιρίων και του εγκλωβισμού των ανθρώπων, καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Χθες, τα στελέχη της ελληνικής αποστολής ανέφεραν ότι η «οσμή του θανάτου» είναι εντονότερη, δείγμα της ελαχιστοποίησης των πιθανοτήτων επιβίωσης εγκλωβισμένων. Το «ρεκόρ» επιβίωσης εγκλωβισμένου είναι 16 μέρες – το είχε καταγράψει νεαρός από τις Φιλιππίνες, σε πολύ… τυχερές συγκυρίες. Είχε εγκλωβιστεί δίπλα από… ψυγείο με νερό και φρούτα!
Τα στελέχη της ΕΜΑΚ αντιμετώπισαν προβλήματα, κυρίως με τον ανεφοδιασμό καυσίμων, τροφίμων και τις συνεννοήσεις. Αυτά ξεπεράστηκαν με τη βοήθεια της προξένου, δύο υπαλλήλων του προξενείου και Ελλήνων που διαμένουν στην Τουρκία. Οι Ελληνες διασώστες αναμένεται να μείνουν 7-8 μέρες στο πεδίο των ερευνών και περιμένουν την απόφαση διακοπής τους από την τουρκική πλευρά.
Τη διοίκηση του επιχειρησιακού κέντρου έρευνας και διάσωσης έχουν αναλάβει οι Ολλανδοί λόγω αριθμητικής «υπεροχής» και έχουν διανεμηθεί οι ρόλοι βάσει δυνατοτήτων. Οι Ελληνες έχουν τοποθετηθεί στο επιχειρησιακό πεδίο ενώ Ολλανδοί και Ελβετοί στην οργάνωση ερευνών και αξιοποίηση μέσων.
Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής
Η καταστροφή είναι τεράστια στην Τουρκία, είπε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Αθανάσιος Μπαλάφας, περιγράφοντας τι έχουν ζήσει τα τελευταία 24ωρα οι Ελληνες διασώστες.
Επιχειρώντας να μεταφέρει τα όσα βιώνουν οι συνάδελφοί του που επιχειρούν στην Τουρκία, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, αφού επανέλαβε ότι «έχουμε ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια», πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε αφήσει και νεκρά άτομα». «Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς -αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος- να “ξοδεύεις” χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια» εξήγησε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής.
«Αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά στους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο», εξήγησε ο κ. Μπαλάφας.
Ανθρωπιστική βοήθεια 90 τόνων
Το πρώτο μέρος της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία έφθασε χθες τα ξημερώματα στα Αδανα μετά το αίτημα που υπέβαλε η τουρκική πλευρά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Η ελληνική αποστολή συνοδεύτηκε από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου. Η βοήθεια ήταν κυρίως υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης.
Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε: «Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων. Η Ελλάδα, η Ε.Ε. στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία».
Η αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία έχει προγραμματιστεί να γίνει με 8 αεροπορικές πτήσεις. Η χώρα μας θα αποστείλει συνολικά περίπου 90 τόνους από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.