Οι ελπίδες για να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι στα συντρίμμια των σπιτιών που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία πλέον εξανεμίζονται και μια σειρά από ερωτηματικά δημιουργούνται σχετικά με τα κτήρια.
Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 24.000 στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης πραγματοποίησαν μια σειρά από δραματικές διασώσεις στην Τουρκία χθες, ανασύροντας αρκετούς ανθρώπους από τα ερείπια. Την ίδια στιγμή, οι θερμοκρασίες παραμένουν πολικές.
Την ίδια ώρα, σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν για θαύματα στα ερείπια των κτιρίων στην Τουρκία, ενώ οργή επικρατεί σχετικά με τις πολυκατοικίες που έπεσαν, πολλές εκ των οποίων και νεόδμητες.
Μια γυναίκα που σώθηκε χθές δεν άντεξε…
Μια γυναίκα πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο μια ημέρα μετά τον απεγκλωβισμό της από τα συντρίμμια ενός σπιτιού που κατέρρευσε από τον σεισμό στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν καταπλακωμένη επί 104 ώρες, είπαν διασώστες.
Γερμανοί διασώστες ανέσυραν την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στην πόλη Κιριχάν της νότιας Τουρκίας χθες Παρασκευή χαρακτηρίζοντας “θαύμα” την διάσωσή της.
“Μόλις πληροφορηθήκαμε από τον αδελφό και την αδελφή της Ζεϊνέπ ότι δυστυχώς πέθανε στο νοσοκομείο. Μόλις ενημερώσαμε την ομάδα ότι δυστυχώς κατέληξε και τώρα το επεξεργαζόμαστε αυτό στην ομάδα”, δήλωσε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της γερμανικής Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης.
Με κάποιους διασώστες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον, ο γιατρός της ομάδας είπε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι κατά το πρώτο 48ωρο έπειτα από μια τόσο πολύπλοκη διάσωση.
“Στο κάτω-κάτω ήταν κυριολεκτικά θαμμένη επί 100 ώρες. Όχι εγκλωβισμένη, αλλά θαμμένη”, εξήγησε ο Πέτερ Κάουμπ.
Τόνισε όμως ότι οι προσπάθειες των διασωστών δεν ήταν μάταιες.
“Το να μπορέσεις να πεθάνεις στα χέρια της οικογένειάς σου και να μπορέσεις να ζήσεις τις τελευταίες σου στιγμές…κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Έπειτα από δέκα ώρες αφού αρχίσαμε είχε την πρώτη επαφή με άνθρωπο και μπόρεσε να μιλήσει στον διερμηνέα και σε εμάς, έπειτα ακόμη και στη οικογένειά της. Και στο τέλος η οικογένειά της κατάφερε να την κρατήσει στα χέρια της”, πρόσθεσε.
Η οικογένεια της γυναίκας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι οι διασώστες είχαν φθάσει δύο ημέρες μετά τον σεισμό.
Οι γερμανοί διασώστες ήρθαν σε επαφή με τη γυναίκα όταν βρισκόταν βαθιά θαμμένη στα χαλάσματα και την κράτησαν ενυδατωμένη μέσω ενός λάστιχου.
Κάποια στιγμή βοήθησαν την αδελφή της να κατέβει με μια σκάλα και να προσεγγίσει το σημείο όπου ήταν καταπλακωμένη η Ζεϊνέπ για να της μιλήσει.
Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες, λέει ο πρόεδρος Ερντογάν
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.
Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στη σεισμόπληκτη ζώνη ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία και ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.
“Εχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους”, δήλωσε.
Ο Ερντογάν είπε χθες ότι έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες σε κάποιες περιοχές. Δεν είναι όμως σαφές σε ποιά περιστατικά απαγωγών αναφερόταν.
Η ασφάλεια στη σεισμόπληκτη ζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης εκεί εξαιτίας της “αυξανόμενης δυσκολίας στον τομέα της ασφάλειας”, όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του.
Άγριες αποδοκιμασίες και λιντσάρισμα σε υπουργούς και βουλευτές
Έντονη η κριτική που δέχεται τις τελευταίες ώρες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο εσωτερικά της Τουρκίας αλλά και από διεθνή ΜΜΕ όπως το Bloomberg το οποίο επισημαίνει πως «η κατάρρευση τόσων πολλών κτηρίων έχει αναζωπυρώσει μακροχρόνιες καταγγελίες ότι οι κατασκευαστές είχαν τη δυνατότητα να θυσιάσουν την ασφάλεια υπέρ της ταχύτητας και του κόστους κατά τη διάρκεια μιας κατασκευαστικής έκρηξης».
Η αντίληψη ότι η αντοχή θυσιάστηκε στο βωμό του κέρδους είναι κάτι που πλέον δεν λέγεται μέσα από τα δόντια. Όπως μαρτυρούν βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι πολίτες δεν αντέχουν ούτε στη θέα των κυβερνητικών βουλευτών, πόσω μάλλον των υπουργών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει η Τουρκία στην ιστορία της. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται σε αποσπάσματα που δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δέχθηκε σφοδρές αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από πολίτες στο Ντιγιάρμπακιρ.
Ο Μποζντάγ μαζί με τους συνεργάτες του επισκέφθηκε την πόλη, μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν όλη σχεδόν την νοτιοανατολική Τουρκία ωστόσο η «υποδοχή» που είχε από τους συγκεντρωμένους πολίτες ήταν καθόλα αρνητική. Άνδρες και γυναίκες στους δρόμους, παρουσία αστυνομικών, φώναζαν, διάφορα κοσμητικά όπως «γαϊδούρια» και «ξεδιάντροποι».
💥Vatandaşlar tarafından protesto edilen AKP Milletvekili Oya Eronat bölgeyi terketti.
📍Diyarbakır pic.twitter.com/7F3sSBTJ6n— Milli direniş™ (@Milli_direnis) February 10, 2023
Την ίδια υποδοχή επεφύλασσαν οι πολίτες και στην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Όια Ερονάτ, η οποία συνόδευσε τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Αποτέλεσμα των αποδοκιμασιών ήταν συνοδεία της αστυνομίας τόσο ο υπουργός όσο και η βουλευτής να αποχωρήσουν δίχως να αντιδράσουν.
Κτίριο κατέρρευσε από τα Ρίχτερ και φάνηκε ότι δεν είχε θεμέλια
Συγκλονίζει το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και απεικονίζει την προχειρότητα αλλά και την εγκληματική αμέλεια των κατασκευαστών στην ανατολική Τουρκία που έρχονται από το Καχρανμαράς το οποίο ισοπεδώθηκε από τους φονικούς σεισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια έως σήμερα πάνω από 20.000 ανθρώπων.
Στο βίντεο που δημοσίευσε σαν τα τουρκικά ΜΜΕ όπως η Sabah ακούγονται δύο άνδρες να μην πιστεύουν στα μάτια τους όσο δείχνουν ένα κτήριο το οποίο έγειρε προς τα πίσω φανερώνοντας πως χτίστηκε στον «αέρα» αφού τα θεμέλιά του είναι ανύπαρκτα. Πρόκειται για πενταόροφη πολυκατοικία η οποία να μεν δεν γκρεμίστηκε αλλά έγειρε με τέτοιο τρόπο που είναι πλέον ακατάλληλη για κατοίκηση
Στο απόσπασμα των 40 περίπου δευτερολέπτων οι άνδρες ακούγονται να λένε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές στο κτήριο και πως δεν έχουν σπάσει ούτε τα τζάμια. «Δεν μπορώ να το πιστέψω, κοίτα εδώ!» λέει ο ένας όσο η κάμερα δείχνει πως το κτήριο ουσιαστικά κατασκευάστηκε στο έδαφος χωρίς τις απαραίτητες κολώνες και θεμελιώσεις.
ΟΗΕ: Ο σεισμός που έπληξε τη χώρα είναι “η χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών”
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς έκανε σήμερα έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να μην ξεχνάει τους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μια στέγη και τρόφιμα την ώρα που οι διασώστες αναζητούν τυχόν επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας που έπληξε τη νότια Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία.
Μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην τουρκική επαρχία Καχραμάνμαράς καθώς οι διασώστες εργάζονταν ο Γκρίφιθς είπε ότι συνομίλησε με οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και έχουν μείνει μες στο κρύο χωρίς τροφή μετά τον σεισμό.
“Βρίσκομαι εδώ για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ξεχαστούν”, είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Γκρίφιθς εξήρε την ανταπόκριση της Τουρκίας στην καταστροφή χαρακτηρίζοντάς την “εξαιρετική” και χαιρέτισε το “κουράγιο των μελών των υπηρεσιών διάσωσης που εργάζονται όλο το 24ωρο ελπίζοντας σε έναν ακόμη ήχο, σε έναν ακόμη επιζώντα”.
“Είναι η αρχή και η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος είναι πάντα απογοητευμένος στην αρχή”, είπε σε μια προφανή αναφορά στην κριτική σχετικά με την ανταπόκριση των αρχών μετά τον σεισμό.
Όπως είπε ο ίδιος, αυτό που συνέβη στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι “το χειρότερο συμβάν των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή”.
Προφανώς εννοούσε την χειρότερη φυσική καταστροφή στην περιοχή: Ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο χειρότερος που πλήττει την Τουρκία μετά το 1939.
Ο 11ετής εμφύλιος στη Συρία, από τον οποίο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι έχουν μείνει άστεγοι, παραμένει το πιο φονικό συμβάν που έχει σημειωθεί στην περιοχή στην πρόσφατη ιστορία.
Όπως είπε ο Γκρίφιθς, ξεκινάει μια τρίμηνη επιχείρηση τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Συρία με στόχο να υπάρξει βοήθεια για την κάλυψη του κόστους των εκεί επιχειρήσεων.
Ο ίδιος είπε στο Reuters ότι ελπίζει η βοήθεια στη Συρία να κατανεμηθεί τόσο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων όσο και εκείνες της αντιπολίτευσης, αλλά επισήμανε ότι σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα “δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα”.
Οι διασώστες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική στα Ηνωμένα Έθνη και στη διεθνή κοινότητα για την μη έγκαιρη ανταπόκρισή τους μετά τον σεισμό.