Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/04) στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας στιγμές πανικού στους κατοίκους.

Η δόνηση είχε μέγεθος 6,2 Ρίχτερ και διήρκησε 25 δευτερόλεπτα, με επίκεντρο 23 χλμ. νότια της Σηλυβρίας και εστιακό βάθος μόλις 7 χλμ.

Παρότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές, η διάρκεια και η ένταση της δόνησης προκάλεσαν ανησυχία. Τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 μετασεισμούς μέσα στην πρώτη ώρα.

Μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι ώρα Τουρκίας και Ελλάδας δεν υπάρχουν καταγραφές για υλικές ζημιές ή θύματα, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Το εστιακό βάθος ήταν 6,92 χλμ, σύμφωνα με την AFAD. Παρόμοια ήταν και η μέτρηση του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών (GFZ), που είπε ότι ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών με εστιακό βάθος 10 χλμ. Εκτός από τον κύριο σεισμό, η AFAD είπε ότι κατέγραψε άλλες τρεις δονήσεις μεγέθους 3,9 έως 4,9 βαθμών στην ίδια περιοχή.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και ο υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου τόνισε ότι οι αρχικές επιθεωρήσεις δεν έδειξαν ζημιές ή προβλήματα σε αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους.

«Όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι σε επιφυλακή. Κανένα κτήριο δεν έχει καταρρεύσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο. Συνεχίζουμε τις έρευνες», ανακοίνωσε το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης, καλώντας τους πολίτες «να μείνουν μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές». Ο δήμος τόνισε επίσης ότι παρακολουθεί την κατάσταση, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές μέχρι στιγμής».

Τουλάχιστον δύο δονήσεις, με διαφορά κλάσματος του δευτερολέπτου, έγιναν έντονα αισθητές σε όλες τις συνοικίες της πόλης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς η χώρα έχει επίσημη αργία σήμερα.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι, είπαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο τηλεοπτικός σταθμός TGRT μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε αφού πήδηξε από ένα μπαλκόνι την ώρα του σεισμού.

Στο κέντρο της πόλης, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και άλλοι κάθισαν στα κατώφλια των σπιτιών τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί. Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

Η Τουρκία διασχίζεται από δύο ρήγματα που έχουν προκαλέσει πολλούς φονικούς σεισμούς στο παρελθόν.

Ο σεισμός ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.

Η Κωνσταντινούπολη ζει με τον φόβο ενός "Μεγασεισμού" καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών έως το 2030, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.

Τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία βίωσε τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις, καταστρέφοντας ιστορικά μνημεία.

Δείτε στα βίντεο τις πρώτες εικόνες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, με πολίτες να βγαίνουν έντρομοι από κτήρια και να αναζητούν ασφαλή σημεία.

Τα τουρκικά μέσα δίνουν στη δημοσιότητα τα πρώτα βίντεο από τη στιγμή που καταγράφεται ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ. Σε αυτά καταγράφονται πολίτες να βγαίνουν έξω από τα καταστήματα και να παραμένουν σε σημεία όπου δεν υπάρχουν κτίρια.

Προειδοποίηση από την AFAD - «Μην εισέρχεστε σε κατεστραμμένα κτίρια»

Στην ανάρτηση που έγινε στον λογαριασμό της AFAD στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφονται τα εξής:

«Μην εισέρχεστε σε κατεστραμμένα κτήρια στην περιοχή μετά τον σεισμό. Μην βρίσκεστε γύρω από επικίνδυνα κτήρια. Πραγματοποιήστε τις επικοινωνίες σας μέσω της υπηρεσίας σύντομων μηνυμάτων (SMS) και του λογισμικού ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω διαδικτύου. Ακολουθήστε τις προειδοποιήσεις των επίσημων μονάδων».