Προτού ακόμα κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τις (άκομψες) παρεμβάσεις του Ίλον Μασκ και το κάλεσμα που απηύθυνε μέσω της πλατφόρμας Χ ακόμα και για ανατροπή της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ, τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε προκαλούν σεισμό.
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Το παραδοσιακό δίπολο Εργατικών-Συντηρητικών απειλείται πλέον ανοιχτά από το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών και ένα ακόμη εθνικιστικό κόμμα, παρά το γεγονός ότι ο Μασκ έσπευσε να προεξοφλήσει πως ο γνωστός ηγέτης των ευρωσκεπτικιστών, Νάιτζελ Φάρατζ, είναι αδύνατο να ηγηθεί ενός κόμματος που θ’ απειλήσει τους Εργατικούς και τους Τόρις.
Η δημοσκόπηση του YouGov, που παρουσίασε το δίκτυο Sky News, δείχνει συγκεκριμένα τους Εργατικούς στο 26% αναφορικά με την πρόθεση ψήφου και στο 25% το «μεταρρυθμιστικό» κόμμα του Φάρατζ (Reform UK).
Οι συντηρητικοί βρίσκονται στην τρίτη θέση με 22%, ενώ ακολουθούν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ή Φιλελεύθεροι (Lib Dems) με 14% και οι Πράσινοι με 8%. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η επίδοση του κόμματος του Φάρατζ δεν είχε καταγραφεί καν την περίοδο πριν ή μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, παρά τη σαφή του θέση για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – όπως και έγινε, ύστερα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Κατά τον ίδιο τρόπο αξιοσημείωτο είναι πως το Reform UK δεν παίρνει ψήφους μόνο από τους Συντηρητικούς, αλλά ακόμη και από τους Εργατικούς, καθώς ένα ακόμη χαρακτηριστικό της δημοσκόπησης είναι η ευρεία απογοήτευση της πλειονότητας των Βρετανών από την κυβέρνηση Στάρμερ.
Γέφυρες με Μασκ
Παράλληλα, οι ψηφοφόροι ηλικίας άνω των 65 ετών φαίνεται ότι εγκαταλείπουν μαζικά τους Εργατικούς, ενώ και οι Συντηρητικοί πληρώνουν τη χαμηλή δημοφιλία τους με απώλειες προς το κόμμα του Φάρατζ, ο οποίος την ίδια στιγμή επιδιώκει να ρίξει γέφυρες προς την πλευρά του Μασκ – ιδιαίτερα μετά την εξίσου πρωτοφανή δήλωση του Αμερικανού επιχειρηματία και συνεργάτη πλέον του Ντόναλντ Τραμπ ότι προτίθεται να κάνει δωρεά-μαμούθ, ύψους ακόμη και 100 εκατ. δολαρίων, στο Reform UK.
Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη Βρετανία επιβεβαιώνει πάντως τις εκτιμήσεις πως οι Εργατικοί και ο Στάρμερ βρέθηκαν στην εξουσία με… φόρα εξαιτίας της αποσύνθεσης των Συντηρητικών και της χαρακτηριστικής αδυναμίας τους να παρουσιάσουν ως ηγέτη ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να εμπνεύσει τους Βρετανούς και ν’ αντιπαρατεθεί ευθέως με τον ηγέτη των Εργατικών.
Ύστερα από τον Μπόρις Τζόνσον, ο Ρίσι Σούνακ και, βεβαίως, η Λιζ Τρας, που έσπασε κάθε ρεκόρ βραχύβιας παραμονής στο τιμόνι του ιστορικού αυτού κόμματος, αποδείχθηκαν αδύναμοι να κάνουν κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η ψήφος των Βρετανών στις πρόσφατες εκλογές να είναι μάλλον τιμωρητική για τους Συντηρητικούς παρά μια θετική ψήφος υπέρ των Εργατικών.
Η κατάσταση όμως δεν φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά υπό την ηγεσία της Κέμι Μπέιντενοχ. Η 44χρονη σήμερα ηγέτης των Τόρις γεννήθηκε στο Λονδίνο από Νιγηριανούς γονείς και πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Νιγηρία.
Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2017 και βασική εξαγγελία της από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία των Συντηρητικών είναι να επιστρέψει στην πολιτική των «πρώτων αρχών», παρουσιάζοντας μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση των Εργατικών και του Στάρμερ.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δείχνουν ότι δυσκολεύεται να πείσει τους Βρετανούς πως κομίζει πράγματι κάτι διαφορετικό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν των Τόρις.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση των Εργατικών και προσωπικά ο πρωθυπουργός Στάρμερ βρίσκονται στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής για την πολιτική αύξησης των φόρων που ακολουθούν και η οποία, ιδεολογικά τουλάχιστον, κάθε άλλο παρά συμβατή είναι με τον χαρακτήρα και τα «πιστεύω» των Εργατικών.
Η απάντηση, βέβαια, της κυβέρνησης είναι πως οι αυξήσεις φόρων στρέφονται κυρίως κατά των επιχειρήσεων και όχι κατά των φυσικών προσώπων, αλλά όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως θα πλήξουν την απασχόληση, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου βγήκαν στους δρόμους και οι αγρότες.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Στάρμερ έχουν οδηγήσει τους φόρους σε ποσοστό 38% του ΑΕΠ της Βρετανίας, δηλαδή πάνω από το 1/3 των δημοσίων εσόδων προέρχεται από τη φορολογία.