Τραγωδία δίχως τέλος σε Τουρκία και Συρία ύστερα από τα «χτυπήματα» των δύο σεισμών τη Δευτέρα, καθώς η λίστα των θυμάτων μεγαλώνει, με τουλάχιστον 7.500 νεκρούς και 27.000 τραυματίες και στις δύο χώρες.
Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια χιλιάδων κτιρίων σε Τουρκία και Συρία που κατέρρευσαν μέσα σε μια στιγμή. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, τα περιθώρια επιβίωσης στενεύουν.
Άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται και το «παράθυρο ευκαιρίας» για να ανασυρθούν ζωντανοί κλείνει σταδιακά, καθώς ξημερώνει η τρίτη ημέρα μετά τον τελευταίο σεισμό. Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο και το ψύχος για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, τα οποία υπολογίζονται στα 5.875, μόνο στην Τουρκία.
Χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί
Χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί και πάνω από 4.500 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Τουρκία και τη Συρία, μετά το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου στα νοτιοανατολικά της γειτονικής χώρας, με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) να κάνει λόγο για ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή.
Συγκεκριμένα, το USGS ανέφερε ότι με βάση τα έως τώρα στοιχεία, οι ζημιές από τους δύο ισχυρούς σεισμούς, μεγέθους 7,8 και 7,7 της κλίμακας Ρίχτερ και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές απαιτήσεις ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια, αριθμός ο οποίος -σύμφωνα με αναλυτές- μοιάζει πολύ μικρός, αν κοιτάξει τα κατεστραμμένα κτήρια και εγκαταστάσεις και αν συγκρίνει κανείς τους χθεσινούς σεισμούς με τα χτυπήματα της τελευταίας 20ετίας σε Κωνσταντινούπολη και Βαν.
Ευάλωτες οι κτηριακές κατασκευές
Το USGS σημειώνει ότι ο πληθυσμός στις περιοχές που επλήγησαν από τους σημερινούς σεισμούς «κατοικεί σε κατασκευές που είναι εξαιρετικά ευάλωτες στον σεισμό, αν και υπάρχουν κάποιες ανθεκτικές κατασκευές». Όπως τονίζεται, στα κτίρια αυτά το πιο ευάλωτο σημείο ήταν η τοιχοποιία από μη οπλισμένο τούβλο και σκυρόδεμα χαμηλής ποιότητας.
Μετά τον πρώτο σεισμό, αναλυτές του USGS ανέφεραν ότι υπάρχει πιθανότητα 78% οι οικονομικές ζημιές να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ με τη δεύτερη σεισμική δόνηση αυτές οι πιθανότητες -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- εκτοξεύτηκαν.
Σύμφωνα με τον Steve Bowen, επικεφαλής αξιωματούχο στην αντασφαλιστική Gallagher Re, ένας σεισμός 6,7 βαθμών είχε ως αποτέλεσμα απώλειες περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων όταν έπληξε την ίδια περιοχή τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, πιστεύεται ότι τυχόν απώλειες στον κλάδο αντασφάλισης θα είναι πολύ χαμηλότερες, δεδομένου του επιπέδου διείσδυσης των ασφαλίσεων στις πληγείσες χώρες.
Στην Τουρκία, η υποχρεωτική ασφάλιση σεισμού προσφέρεται στους πολίτες μέσω μιας ομάδας ασφάλισης καταστροφών, η οποία έχει ικανότητα πληρωμής αποζημιώσεων σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τα δεδομένα αντασφάλισης του 2021. Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2022 δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, αλλά οι ειδικοί υποθέτουν ότι εάν παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, τότε η Munich Re και η Swiss Re θα επωμισθούν το βάρος των αποζημιώσεων.
Την ίδια ώρα, εάν οι απώλειες υπερβούν το επίπεδο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σενάριο το οποίο φαίνεται όλο και πιο πιθανό μετά τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους το ζημιών να μετακυληθεί στην αγορά των αντασφαλιστών.
«Πλήγμα» στην τουρκική οικονομία
Όπως επισημαίνεται, το «διπλό χτύπημα» αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ιδιαίτερα λαβωμένη τουρκική οικονομία, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με κλιμακούμενης έντασης αναταράξεις με αχαλίνωτο πληθωρισμό (57.68% τον Ιανουάριο) και δραματική υποτίμηση της λίρας, που το 2022 έχασε περίπου το 70% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Μάλιστα, την ώρα που στο επίκεντρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μια από τις πιο φτωχικές περιοχές της χώρας, η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, η τουρκική λίρα κατέγραφε χαμηλό ρεκόρ ενώ το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωνε σημαντική πτώση. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το Reuters, αυξήθηκαν χθες έως και στο 10,2% – το υψηλότερο επίπεδό εδώ και σχεδόν δύο μήνες.
Σεισμός στην Τουρκία: Και νέα διάσωση παιδιού από την ΕΜΑΚ – Πάνω από 6.300 οι νεκροί
Νέα διάσωση παιδιού πραγματοποίησε η ΕΜΑΚ στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό που έσπειρε τον θάνατο στην γειτονική χώρα.
Όπως μεταδίδει το ΟΡΕΝ, το βράδυ της Τρίτης, οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα 11χρονο κορίτσι.
Η διάσωση
Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν μετά από πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν ένα ακόμη κοριτσάκι από τα συντρίμμια. Πρόκειται για ένα κορίτσι 11 ετών το οποίο απεγκλωβίστηκε στην περιοχή της Αντιόχειας. Νωρίτερα, η ΕΜΑΚ έχει απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών κι ένα μικρό κορίτσι στην πόλη Αλεξανδρέττα (Χάταϊ) της Τουρκίας. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να σώσουν την μητέρα του κοριτσιού και την αδερφή του, την 7χρονη Φατμέ.
Παρά το δριμύ ψύχος, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6.376 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.
Στην Τουρκία η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 4.544, ενώ 26.721 είναι οι τραυματίες σε 10 σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας.
Στη Συρία οι νεκροί είναι τουλάχιστον 1.832, σύμφωνα με τους απολογισμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές και διασώστες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, έχουν επιβεβαιωθεί 812 θάνατοι. Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 1.020.
Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς «εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια».
Η διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφθάνει σήμερα στην Τουρκία, όπου έχει κηρυχτεί επταήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια». 158 διασώστες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.
Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
She was rescued in Syria from under the rubble after the earthquake.
She was protecting the head of her little brother and started smiling for the rescuers when they approached. pic.twitter.com/O2RAFkBB6L— Asaad Sam Hanna (@AsaadHannaa) February 7, 2023
Δύο κοριτσάκια και έναν 50χρονο ανέσυραν ζωντανούς οι Έλληνες διασώστες στην Τουρκία
Χωρίς διακοπή και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος, συνεχίζονταν, μέχρι και πριν από λίγο, οι τιτάνιες προσπάθειες της ελληνικής αποστολής, μαζί με άλλες διασωστικές αποστολές, για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό στη Νότια Τουρκία, προσπάθειες που έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο μικρά κορίτσια ανασύρθηκαν ζωντανοί.
Πρόκειται για έναν 50χρονο άνδρα, ο οποίος ανασύρθηκε από κτίριο το οποίο καταπλάκωσε τον ίδιο και την οικογένεια ( μητέρα, σύζυγο και δύο παιδιά, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί), ένα 9χρονο κοριτσάκι και μία επτάχρονη, η αδελφούλα της οποίας, η μικρή Φατμά, δυστυχώς έχασε την μάχη για την ζωή.
Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνηση τους μόλις έσωσαν τα παιδιά, αλλά και η οδύνη τους για τον θάνατο της μικρής Φατμά, έχουν κάνει το γύρω του κόσμου και ήδη έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ζητούν πληροφορίες για την αποστολή, από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Η ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην επαρχία Χατάϊ (Hatay), βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Υπενθυμίζεται, ότι η αποστολή αποτελείται από 21 πυροσβεστικούς υπαλλήλους της 1ης ΕΜΑΚ , έμπειρους σε επιχειρήσεις διάσωσης, με δύο σκυλιά διάσωσης ράτσας λαμπραντόρ, (τον Βίκτωρα και τον Καίσαρα), ενώ ακολουθούν και πέντε γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, ειδικευμένοι σε παροχή πρώτων βοηθειών κυρίως στην ομάδα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
Στην αποστολή συμμετέχει και πολιτικός μηχανικός, αξιωματικός του Π.Σ. με μεταπτυχιακό στην διαχείριση φυσικών καταστροφών και κατασκευών σε περίπτωση σεισμού, ο οποίος δίνει οδηγίες και υποδεικνύει πως θα γίνονται οι υποστυλώσεις σε κατεστραμμένα κτίρια και άλλα θέματα που αφορούν την επικινδυνότητα των κτιρίων.
Η ελληνική αποστολή έχει στρατοπεδεύσει σε ανοιχτό σημείο σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τον τόπο της καταστροφής και των ερευνών διάσωσης, τον οποίο επέλεξαν μόνοι τους, καθώς άλλος χώρος που τους προτάθηκε κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ μετά από αίτημα προς την Πολιτική Προστασία της Τουρκίας τους έχουν χορηγηθεί δύον βαν μεταφοράς προσωπικού με τα καύσιμα τους και ότι άλλα εφόδια ζήτησαν.
This video broke my heart 💔
The little girl says to the rescuer when he reaches her: Get me out from under this wreckage,sir,me and my sister, and I will become your slave.#earthquakeinturkey #Syria #هزه_ارضيه #زلزال #İstanbul #earthquake #Turkey #PrayForTurkey pic.twitter.com/U9mMrZdROM
— Zuher Almosa (@AlmosaZuher) February 7, 2023
Η ελληνική αποστολή έχει πάρει μαζί της τρόφιμα και άλλα είδη που της παρέχουν αυτονομία μιας εβδομάδας και έχει χωριστεί σε δύο ομάδες των 10 ατόμων που επιχειρούν για την διάσωση ανθρώπων με συνεχόμενες βάρδιες.
Στο σημείο που κατασκήνωσαν οι Έλληνες ακολούθησε και Ελβετική Αποστολή Διάσωσης και αναμενόταν και ο αποστολή από την Ιταλία.
Γύρω στις 21.30 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των επικεφαλής των τριών αποστολών, προκειμένου να συντονίσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Μητέρα γέννησε στα χαλάσματα κτιρίου και πέθανε
Μια ανάσα απέχει η ζωή από τον θάνατο στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, όπως στο Χαλέπι, όπου ο φακός κατέγραψε τη διάσωση ενός μωρού.
Η μητέρα του έφερε στον κόσμο το μωρό της εγκλωβισμένη στα ερείπια κτιρίου που ισοπέδωσε ο φονικός σεισμός στην ήδη ρημαγμένη από τον εμφύλιο μεγαλούπολη της Συρίας, αλλά άφησε εκεί την τελευταία της πνοή.
Ωστόσο, οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό το μωρό, όπως φαίνεται και σε βίντεο που ανήρτησε δημοσιογράφος στο Twitter, όπου διακρίνεται ένας άνδρας να μεταφέρει το νεογνό σε ασφάλεια.
Η ελληνική αποστολή ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ, που επιχειρούσε από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην Επαρχία Χατάι, έχει διασώσει:
έναν άνδρα 50 ετών
ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών και
ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών.
Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 21 μέλη της ΕΜΑΚ, με δύο γιατσούν και τρεις διασώστες ενώ η κάμερα της ΕΡΤ καταγράφει εικόνες απόλυτης καταστροφής, με τον τρόμο και την απόγνωση να κυριαρχούν.
Σε εξέλιξη οι έρευνες από την ελληνική ΕΜΑΚ
Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ και το ΕΤΙΚ (ειδικό τμήμα Ιατρικής καταστροφών) του ΕΚΑΒ σε Αλεξανδρέττα (Χατάι) και Άδανα στην Τουρκία που έχει χτυπηθεί με σφοδρότητα από τον Εγκέλαδο. Οι ελληνικές δυνάμεις έχουν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες και επιχειρούν από σημείο σε σημείο, κόντρα στο χρόνο.
Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν μετά από πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν ένα ακόμη κοριτσάκι από τα συντρίμμια.
Νωρίτερα, οι προσπάθειες για τη διάσωση της 7χρονης Φατμέ είχαν τραγική κατάληξη καθώς το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε, ωστόσο η 6χρονη αδερφή της ανασύρθηκε ζωντανή, χάρη στην επιμονή Έλληνα διασώστη που δεν έφυγε από το σημείο και συνέχισε να ψάχνει. Πιο πριν, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 50χρονο πατέρα, μέλος τετραμελούς οικογένειας που παγιδεύτηκε κάτω από κλιμακοστάσιο. Οι δυνάμεις επιχειρούσαν και σε άλλο σπίτι όπου ένας νεαρός έχει ειδοποιήσει για την εγκλωβισμένη μητέρα του.
Συγκλονιστικές εικόνες μετέφερε από τα Άδανα η απεσταλμένη Ελβίρα Κρίθαρη. Εκεί διασώστες και εθελοντές με χαλιά και κουβέρτες μετέφεραν μπάζα από 13οροφο κτήριο που είχε καταρρεύσει προκειμένου να φτάσουν στο σημείο όπου ακούστηκε μια ανθρώπινη φωνή. Ωστόσο έφθασαν αργά, ο άνθρωπος είχε καταλήξει.
Δραματική έκκληση από άνδρα στην ελληνική ΕΜΑΚ: «Σας παρακαλώ, βοηθήστε μας»
Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η περιγραφή των επιχειρήσεων της ελληνικής ΕΜΑΚ και του ΕΤΙΚ (ειδικού τμήματος ιατρικής καταστροφών) του ΕΚΑΒ από τον κ. Ευθύμιο Λέκκα στον απεσταλμένο της ΕΡΤ στην Τουρκία, Γιώργο Σιδέρη, ένας άνδρας έκανε τραγική έκκληση για βοήθεια.
Ο εν λόγω άνδρας διέκοψε τη ζωντανή σύνδεση για να εκφράσει την απόγνωσή του και να παρακαλέσει για βοήθεια την ελληνική αποστολή. Η οικογένειά του βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο που επιχειρούσαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ και αναφέρει, γεμάτος απόγνωση, ότι κανένα διασωστικό συνεργείο δεν έχει πάει ακόμη στο σπίτι του, που προφανώς έχει υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό. «Σας παρακαλώ βοηθήστε μας!», έλεγε επανειλημμένα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις πληγείσες περιοχές της χώρας ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ο ίδιος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Το βάρος του καταστροφικού σεισμού και οι επιπτώσεις του μας αναγκάζουν να λάβουμε έκτακτα μέτρα. Χαρακτηρίζουμε 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν σεισμοί ως ζώνες καταστροφής. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και οι επακόλουθες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν γρήγορα, αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει της εξουσίας που μας δίνει το άρθρο 119 του Συντάγματος.
Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες μέσω της Προεδρίας και του Κοινοβουλίου σχετικά με την απόφαση αυτή, η οποία θα καλύψει 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν σεισμοί και θα διαρκέσει τρεις μήνες».
Κι ενώ ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται συνεχώς, διασώστες, εθελοντές κι εξοπλισμός από δεκάδες χώρες φθάνουν στην Τουρκία για να συνδράμουν στο έργο των Αρχών.