Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα της Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 12 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης. Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 7,7 χιλιόμετρα.

seismos-santorini2.png



Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στις Κυκλάδες (ιδιαίτερα σε Ίο και Κω), αλλά και σε περιοχές της Αττικής.

Ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί μικρής έντασης στην ίδια περιοχή, με μεγέθη κάτω των 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η έντονη ακολουθία σεισμικών δονήσεων έχει ξεκινήσει από τις 26 Ιανουαρίου 2025 στις Κυκλάδες, κυρίως την περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου και Ανάφης, προκαλώντας αυξημένη ανησυχία στους κατοίκους και κινητοποίηση των αρχών.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, οι περισσότεροι από αυτούς τους σεισμούς είναι μικρού μεγέθους, αλλά έχουν επίσης σημειωθεί και μερικοί μεγαλύτεροι σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 5,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2025.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και εκτιμούν ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ακόμα.

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για τους σεισμούς στις Κυκλάδες βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Σαντορίνη, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Είχαν προηγηθεί συνεδριάσεις της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθώς και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, για την επανεκτίμηση των περιορισμών πρόσβασης και παραμονής σε συγκεκριμένες περιοχές του ηφαιστειακού συμπλέγματος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι προβλέψεις της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες και ενσωματώνει την ομόφωνη εισήγηση των αρμόδιων επιτροπών των επιστημόνων.