Την επιστροφή στην προεκλογική “κανονικότητα” σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λαμία – η οποία “πήγε πίσω” λόγω του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών – στο πλαίσιο των προβλεπόμενων επαφών του με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Επαφές, στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει την αναγκαιότητα για “αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία”, όπως είχε υπογραμμίσει στο πλαίσιο συνέντευξής του στον Alpha, αλλά και τη σημασία της μάχης  “να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους”. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, και με δεδομένη την ανάληψη των ευθυνών που αναλογούν στην κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός επισήμανε και χθες, κατά την ανασκόπησή του, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι “βελτιωθήκαμε σε καίριους τομείς, όμως έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας”. Έκανε δε καθαρό ότι “αυτό περιμένουν οι πολίτες από τις πολιτικές δυνάμεις. Περιμένουν προτάσεις, λύσεις, έργα, όχι τοξικότητα και ανούσιους καυγάδες”, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολωτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να διχάζει την κοινωνία, ελλείψει οράματος και προτάσεων για το μέλλον του τόπου.

Την πεποίθηση του πρωθυπουργού για την ανάγκη μιας αυτοδύναμης και ισχυρής κυβέρνησης που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, και μάλιστα σε συνθήκες διεθνών κρίσεων που είναι σε εξέλιξη, εκτιμάται ότι ενισχύει η επιμονή του Νίκου Ανδρουλάκη να προτάσσει τον «άγνωστο Χ» ως πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, υπουργοί και υποψήφιοι βουλευτές καλούνται να εστιάζουν στα μέχρι σήμερα κυβερνητικά επιτεύγματα και τα “στοιχήματα” της επόμενης μέρας.

Κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Λαμία, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με πολίτες της Φθιώτιδας, ενώ στο πρόγραμμα είναι επιθεωρήσεις έργων που έχουν γίνει, παρουσιάσεις έργων που δρομολογούνται και δεσμεύσεις της επόμενης μέρας συνολικά για τη Στερεά Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θα παραστεί και θα μιλήσει στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων, ενώ η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του σε κομματική συγκέντρωση.

Επόμενος σταθμός, του πρωθυπουργού, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα και σίγουρα πριν από το Πάσχα, θα είναι τα Ιωάννινα, όπου αναμένεται να επισκεφτεί τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχουν ξεκινήσει ή αναμένεται να δρομολογηθούν στην περιφέρεια της Ηπείρου.

Εξορμήσεις αναμένονται και εντός Αττικής. Εκκρεμεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου και ακυρώθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών, όπου επρόκειτο να ανακοινώσει και την υποψηφιότητά του στην Α’ Θεσσαλονίκης που πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Έμφαση στην οικονομία

Στον δρόμο προς τις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, με έμφαση στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα το 2023, πεποίθηση που εξέφρασε και από τις Βρυξέλλες, συνδέοντας τον εν λόγω στόχο με τη σταθερή διακυβέρνηση και τη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής η οποία αποδίδει καρπούς. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές πολλάκις την αναγκαιότητα διαφύλαξης της δημοσιονομικής σταθερότητας, διατηρώντας παράλληλα τα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

“Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε εντός 2023 το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί και προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση”, απάντησε ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα. Στις ίδιες δηλώσεις του ανέδειξε τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης σε επίπεδο δημόσιο χρέους, λέγοντας ότι “η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους”.