Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει έπειτα από ρωσική πυραυλική επίθεση που φέρεται να έπληξε εδάφη του ΝΑΤΟ, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χωριό της Πολωνίας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του πολωνικού Radio ΖΕΤ, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι πύραυλοι έπεσαν στην πόλη Przewodów, χτυπώντας σε εγκαταστάσεις σιτηρών, ενώ η αστυνομία, η εισαγγελία και ο στρατός βρίσκονται ήδη στο σημείο.

Τα αίτια αυτού του συμβάντος δεν είναι γνωστά προς το παρόν δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Marcin Lebiedowicz.

Πολωνία: Εξετάζει την ενεργοποίηση του άρθρου 4 και θέτει τις Ένοπλες Δυνάμεις της σε συναγερμό 

«Η Πολωνία βεβαιώνει ότι εάν χρειαστεί θα ζητήσει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της συνθήκης για τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων από έκρηξη κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Είπε επίσης ότι η Πολωνία έχει αυξήσει την ετοιμότητα ορισμένων στρατιωτικών μονάδων.

Μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία αναφέρουν δύο εκδοχές για το πώς βρέθηκαν οι πύραυλοι σε πολωνικό έδαφος. Είναι πιθανό, αφενός, ότι η ουκρανική άμυνα κατέρριψε τον πύραυλο και να άλλαξε την τροχιά του ή, αφετέρου, οι Ρώσοι να εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο.

ΒΒC: Ρωσικό λάθος ή ατύχημα από την Ουκρανική αεράμυνα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Πολ Άνταμς, διπλωματικό ανταποκριτή του «Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις.

Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να στοχεύσει πολωνικά αγροκτήματα, οπότε κάποιο είδος δυσλειτουργίας φαίνεται πιθανό.

Και, σε μια μέρα που η αεράμυνα της Ουκρανίας εργαζόταν σκληρά για να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους, είναι επίσης πιθανό ένας από αυτούς τους πυραύλους να βγήκε εκτός πορείας.

Ένας πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο Kurt Volker, δήλωσε στο BBC ότι είναι σημαντικό να δοθεί στη Ρωσία η ευκαιρία να εξηγήσει τι συνέβη.

Ο Kurt Volker δήλωσε ότι είναι πιθανό να πρόκειται για ατύχημα. Αλλά, είπε, πρέπει να ακούσουμε τη Ρωσία να το λέει αυτό.

Ρωσική επίθεση στην Πολωνία – «Για σκόπιμη προβοκάτσια» μιλάει η Μόσχα

Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στο πυραυλικό χτύπημα σε πολωνικό έδαφος η Ρωσία, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα.

Οι αναφορές των πολωνικών ΜΜΕ, καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων για υποτιθέμενη πτώση ρωσικών πυραύλων στο έδαφος της Πολωνίας, αποτελούν πρόκληση με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι τα θραύσματα, τα οποία «σε καταδίωξη» δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα.

Νωρίτερα, ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ZET μετέδωσε, επικαλούμενος ανεπίσημες πηγές, ότι δύο πύραυλοι έπεσαν κοντά στο χωριό Przewoduv στο βοεβοδάτο του Λούμπλιν στα σύνορα με την Ουκρανία . Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki συγκάλεσε συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφαλείας του Συμβουλίου Υπουργών μετά την αναφορά του περιστατικού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πετρ Μύλλερ υποσχέθηκε ότι όλα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση, «εάν είναι δυνατόν, θα παρουσιαστούν όσο το δυνατόν ευρύτερα στην κοινή γνώμη». Προέτρεψε επίσης να μην δημοσιοποιηθούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Με πληροφορίες από ria.ru

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που συγκλόνισε σήμερα το χωριό Przewodow στην ανατολική Πολωνία, σε μικρή απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα.

Ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ZET είχε αποδώσει νωρίτερα την έκρηξη σε «αδέσποτους» πυραύλους, στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε επίσης πληροφορίες αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών – τον οποίο δεν κατονόμασε – ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ηδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο, με τον υπουργό Αμυνας της Λετονίας, Αρτις Πάμπρικς να αναφέρει:

«Τα συλλυπητήριά μου στα αδέρφια μας τους Πολωνούς. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους, αλλά και εδάφη του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα.

Για πολύ ανησυχητικές οι εξελίξεις στην Πολωνία κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στην συμμαχική χώρα Πολωνία.

Η ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ:

Following closely the very worrying developments in Poland after the missile attack on its soil.

Sincere condolences to the Polish government and people.

We stand in full solidarity with our EU Partner and NATO Ally Poland. pic.twitter.com/76ix4bcr7R

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 15, 2022

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ «συντονίζεται στενά» με την Πολωνία μετά από αναφορές ότι υπήρξε ρωσικό χτύπημα με ρουκέτες ή πυραύλους σε πολωνικό χωριό στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Εξετάζουμε αυτές τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία», δήλωσε στο CNNi αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Αντίδραση υπήρξε και από την Εσθονική κυβέρνηση μετά από την πτώση των δύο πυραύλων στην Πολωνία.

«Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι άκρως ανησυχητικά. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμοι να αμυνθεί κάθε σπιθαμή εδαφών του ΝΑΤΟ. Είμαστε στο πλευρό των πολύ κοντινών συμμάχων μας, της Πολωνίας» αναφέρουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Τα τελευταία λεπτά, το ρωσικό πρακτορείο, Ria Novosti μεταδίδει επικαλούμενο πολωνικό μέσο ενημέρωσης την πτώση δύο πυραύλων σε πολωνικό έδαφος.

Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε η Πολωνία να επικαλεστεί το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την υποχρέωση παροχής άμυνας σε μέλος που δέχεται επίθεση.

Τι αναφέρει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος εηίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλει θεωρηθεί επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συν-δράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού.

Πάσα τοιαύτη ένοπλος επίθεσις ως και παν μέτρον λαμβανόμενον συνεπεία ταύτης θα φέρωνται αμέσως εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα ταύτα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχη λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε εξέλιξή η μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση των Ρώσων

H «πληγωμένη» Ρωσία μετά την άτακτη υποχώρηση από την Χερσώνα αλλά και τις πιέσεις που δέχεται στην σύνοδο των G20 έχει ξεκινήσει την μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση στα Δυτικά της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με το Ουκρανικό ΥΠΕΣ, οι Ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν υποδομές ηλεκτροδότησης στις μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις της Ουκρανίας.  Η χώρα αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως προς την ηλεκτροδότηση ενώ έχει γίνει μερικό μπλακ άουτ σε μεγάλο μέρος της χώρας.

«Τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι του Κιέβου είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τη μαζική επίθεση ρωσικών πυραύλων», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο. «Στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», έγραψε στο Telegram. «(Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης) προκάλεσε έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία», κυρίως στο Κίεβο, «για να εξισορροπήσει το δίκτυο»

Σύμφωνα με τις αναφορές πέραν της επίθεσης με τους δύο πυραύλους στο Κίεβο έχουν γίνει επιθέσεις και σε Χάρκοβο, το Ντιεπροπετρόφσκ, το Ζυτομίρ το Βολύν, το Μικολάεφ, η Βίνιτσα το Ρίβνι, το Κιρόβογκραντ το Ιβάνο-Φρανκίσκ, Σούμι, το Τερνοπίλ,  το Τσερνίγκοφ, η Ζαπορίζια, η Οδησσός και το Τσερκάσι.