Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου για τις καταθέσεις των μαρτύρων ο Άρειος Πάγος: Η αντίδραση της προανακριτικής

27

«Μπαλάκι» ο τρόπος κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων στην προανακριτική που διερευνά τη σκευωρία Novartis.

Χθες (20/2/20) αντιπροσωπεία της προανακριτικής επιτροπής επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, και κατέθεσε έγγραφο με αιτήματα επί της επίμαχης υπόθεσης και για το καθεστώς εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων. Το κλιμάκιο μετέφερε  στον κ. Πλιώτα, την απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής, να αιτηθεί οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που είχαν εξεταστεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο και να αρθεί το καθεστώς προστασίας. Και παράλληλα, η αντιπροσωπεία της επιτροπής ενημέρωσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για όλες τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα αλλά και για τη στάση που έχει τηρήσει η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αναφορικά με τα αιτήματα που έχει υποβάλει η ειδική επιτροπή, ιδίως για τη διαβίβαση κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας.

Και ενώ δεν έχει υπάρξει απάντηση από τον κ. Πλιώτα, σήμερα απάντησε στο ένα από τα ζητήματα που είχε θέσει η επιτροπή ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Στην απάντησή του αναφέρει ότι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του, ο κ. Μπρακουμάτσος αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Η πρώτη αντίδραση της προανακριτικής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αντίδραση από την πλειοψηφία της προανακριτικής  αναφέρει ότι η γνώμη των προστατευόμενων μαρτύρων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, προσθέτουν ότι, από πλευράς προανακριτικής, «δεν υπάρχει διάθεση αντιδικίας με τον Αρειο Πάγο» και τονίζουν: «Για εμάς το σημαντικό είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες, καθώς θεωρούμε πιο κρίσιμες τις απαντήσεις τους».

Στο ερώτημα εάν η επιτροπή θα επιμείνει στο αίτημα για δια ζώσης εξέταση ή θα δεχθεί το αίτημα του «Μάξιμου Σαράφη» για κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης χαρακτηριστικών, απαντούν πως το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη.

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr