Η λέξη «διάλυση» είναι μία από τις αγαπημένες του Γιάνη Βαρουφάκη. Με το γνωστό στομφώδες και ελαφρώς διανοουμενίστικο ύφος του έχει μιλήσει άλλοτε για «διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», άλλοτε για «διάλυση» του ΝΑΤΟ, άλλοτε για «διάλυση του ΕΣΥ», άλλοτε για «διάλυση του ΔΝΤ» και άλλοτε για διάλυση γενικώς.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος 

Εχει αποδείξει, άλλωστε, ότι υπό συνθήκες διάλυσης ο Γιάνης Βαρουφάκης νιώθει άνετα. Είτε στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης –κάτι που πλήρωσε και πληρώνει η χώρα πανάκριβα– είτε με τα φανταχτερά παπαγαλέ πουκάμισά του να κρέμονται έξω από το παντελόνι, καθισμένος στα ντυμένα με μοκέτα σκαλοπάτια της ελληνικής Βουλής. Τώρα που η διάλυση έχει χτυπήσει για τα καλά την εξώπορτα του ΜέΡΑ25, είναι αμφίβολο αν ο Γιάνης νιώθει το ίδιο άνετα. Ιδίως μετά το… ακόντιο που εκτόξευσε στο κόμμα του η Σοφία Σακοράφα. Κάτι σαν… «καληνύχτα, ΜέΡΑ25». 

«Αμαρτωλή» χειραψία 

Η 66άχρονη ακοντίστρια από τα Τρίκαλα, κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο του 1982 με 74,20 μέτρα και 17 φορές πανελληνίου ρεκόρ, διεγράφη τη Δευτέρα, 10 τρέχοντος, από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη λόγω μιας χειραψίας που αντήλλαξε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη πριν από περίπου έναν μήνα στο 1ο Piraeus Street Long Jump, όπου παραβρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την προσπάθεια του Μίλτου Τεντόγλου. Για τον Γιάνη και τους (ακόμα) πιστούς του ακολούθους, όπως ο Κλέων Γρηγοριάδης, η χειραψία αυτή, δείγμα τουλάχιστον αστικής παιδείας –από αυτήν που διαθέτει μπόλικη ο Γιάνης, όπως διαφημίζει–, ισοδυναμούσε με casus belli. Είχε προηγηθεί ακόμα μια… αμαρτωλή συνεύρεση της Σοφίας Σακοράφα με τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, και πάλι σε κοινωνική εκδήλωση, όπου η πολιτικός Σακοράφα τού απένειμε κάποιο βραβείο. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Κλέων Γρηγοριάδης και η Λίτσα Αλεξάκη έκαναν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, το πανελλήνιο να απορεί με γουρλωμένα μάτια στην προσπάθειά του να κατανοήσει τι ακριβώς εννοούσαν με μια τρικυμιώδη επιστολή που έστειλαν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με την παρότρυνση προς την Επιτροπή Δεοντολογίας (από οργάνωση, πάει πολύ καλά) να διαγράψει τη Σοφία Σακοράφα. Η είδηση συνοδεύτηκε και από σχετική ανάρτηση του Γιάνη στο Τwitter, από όπου ο αρχηγός βάλθηκε να θυμίσει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με την ολιγαρχία. «Μηδενική Ανοχή στην Ολιγαρχία & τη Διαπλοκή ξεκινά από το σπίτι μας. Το ΜέΡΑ25. Το κόμμα που δεν διστάζει να τα βάλει με τους ισχυρούς, ανεξαρτήτως κόστους», ανήρτησε και παρέπεμπε στην ανακοίνωση του κόμματος. «Σε μια προεκλογική περίοδο που τα ΜΜΕ του κ. Μαρινάκη είχαν ρητή άνωθεν εντολή να μας αποκλείουν (όπως καταγγέλλαμε επισήμως), η εγκάρδια συνεύρεση Σακοράφα - Μαρινάκη ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής. Οπως έγραψε μετά το επεισόδιο με τον Αχ. Μπέο γνωστός αγωνιστής της Αριστεράς, εξηγώντας γιατί δεν στήριξε το ΜέΡΑ25: “Αν δεν μπορούμε να κάνουμε ρήξη ούτε καν στον ΣΕΓΑΣ, θα κάνουμε ρήξη με την ολιγαρχία και το σύστημα που διαφεντεύει τον πλανήτη;”», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή. Και κατέληγε: «Θεωρούμε, και το καταθέτουμε εδώ με θλίψη αλλά και οργή, πως η Επιτροπή Δεοντολογίας πρέπει να επιληφθεί άμεσα διαγράφοντας τη Σοφία Σακοράφα ώστε να προστατευτεί το κόμμα μας, ιδίως στη σημερινή κρίσιμη φάση ανασυγκρότησης, η οποία θα πετύχει με την ανιδιοτελή και ακούραστη συμβολή όλων μας». 

«Απαξιώ και αποχωρώ» 

Και λίγες ώρες αργότερα ήρθε η σειρά της Σοφίας Σακοράφα να πάρει θέση. Η ουσία της δήλωσης που ανήρτησε βρίσκεται στο τέλος: «Απαξιώ για κάθε απάντηση ή σχολιασμό, σας απαλλάσσω από τη διαδικασία και αποχωρώ εγώ από το ΜέΡΑ25». Τόσο απλά. Παραπάνω έγραφε: «Μόλις επέστρεψα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΚΕ του ΜέΡΑ25 και πληροφορήθηκα ότι στην ιστοσελίδα του κόμματος υπάρχει ανάρτηση με τίτλο “Μηδενική ανοχή στην ολιγαρχία και τη διαπλοκή: Ο Γ. Βαρουφάκης προτείνει τη διαγραφή της Σοφίας Σακοράφα από το ΜέΡΑ25”. Mε εντυπωσιάζει (;) το γεγονός ότι δεν είχαν το θάρρος να κάνουν καμία σχετική αναφορά είτε στο σώμα είτε σε μένα προσωπικά κατά τη 12ωρη συνεδρίαση της ΚΕ. Ο καθείς με το μπόι του και τη σκιά του. Προφανώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθεί η Επιτροπή σας Δεοντολογίας & Τήρησης Καταστατικού με εμένα, ως εκπρόσωπο “της ολιγαρχίας και της διαπλοκής”». 

Επί της ουσίας, ήταν όλοι μαζί επί 12 ώρες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Και ουδείς της είπε το παραμικρό, αλλά προτίμησαν πρώτα να φύγουν και μετά να αναρτήσουν την επιστολή με την οποία ζητούσαν τη διαγραφή της. Στο σημείο αυτό αξίζει ένα μεγαλοπρεπές… ουάου στον Γιάνη, όπως εκείνο που είχε χαρίσει ο ίδιος στον πρώην πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν ο τελευταίος τού είχε πει το 2015: «Μόλις σκότωσες την Τρόικα. Και χωρίς την Τρόικα είστε μόνοι σας…» 

Αναντικατάστατος 

Μετά την παραίτηση της Σοφίας Σακοράφα, έγινε και ακόμα ένα επεισόδιο στο ΜέΡΑ25 με επίκεντρο αυτήν τη φορά τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη καθώς πρώην βουλευτής του κόμματος ζήτησε την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή. 

Η Μαρία Απατζίδη, την περασμένη Κυριακή, όταν έγινε γνωστή η παραίτηση της Σ. Σακοράφα, απέστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε την παραίτηση του Γραμματέα του κόμματος. «Η εμμονή σε παρωχημένες αντιλήψεις και πρακτικές θα μας καταστρέψει όλους», σημειώνει η Μαρία Απατζίδη, η οποία ζήτησε έκτακτο συνέδριο για να αποτυπωθεί η νέα ταυτότητα του κόμματος, προτείνοντας τη θέση του επίτιμου προέδρου για τον Γιάνη Βαρουφάκη. 

Η ίδια σημείωσε αργότερα ότι η πρότασή της δεν έγινε γνωστή ενώ ο Γ. Βαρουφάκης σχολιάζοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «πόλεμο στο ΜέΡΑ25», ανήρτησε: «Κανένας πόλεμος. Συντεταγμένη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή μας. Στο ΜέΡΑ25 δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες (ή... αγελάδοι). Ουδείς αναντικατάστατος. Το μόνο που δεν χωρά είναι προσωπικές ατζέντες τεμνόμενες με προβολή των ολιγαρχών που αντιπαλεύουμε».